480 0

Ще искаме помощ от ЕС след наводненията

Щетите в Бургаско са за над 4 милиона лева

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

България ще поиска помощ от ЕС за преодоляване на щетите от наводненията в област Бургас, когато общините бъдат готови с пълния опис на щетите на засегнатата инфраструктура. Това заяви пред Радио „Фокус“ Ивелина Василева, народен представител от Бургаски избирателен район от листата на ГЕРБ и бивш министър на околната среда.

„Това, което се извършва от комисиите на двете общини, са опис на щетите със съдействието и на държавните институции, АПИ, областна управа, за да се направи необходимото да се стартират процедурите по осигуряване на финансови средства за възстановяване на щетите. Има конкретни изисквания, заложени от ЕК, за осигуряване на средства от фонда „Солидарност“, които са свързани с обема на финансовите средства, които са необходими, за да се възстановят щетите. Разбира се, след като бъдат готови общините с пълния опис на щетите на засегнатата публична инфраструктура, ще има и съдействие от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да се види дали могат да бъдат осигурени средства от Европейския фонд „Солидарност“, коментира Ивелина Василева.

Тя добави, че незабавно са предприети действия и на национално ниво с осигуряване спешно на 1 млн. лв. за двете общини и бюджет, който ще бъде осигурен по линия на Междуведомствената комисия при бедствия и аварии, за да бъдат подпомогнати общините при справянето с тези щети и последствия от бедствието.

Междувременно АПИ е започнала и работа по мобилизация на екипите за възстановяване на пътната инфраструктура, част от националната инфраструктура.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай