1 586 2

В Горни Лом се топлят със сандъци от противопехотни мини

В завода "Миджур" разчистват след трагедията отпреди три години

Константин Карагьозов

Жителите на видинското село Горни Лом се отопляват със сандъчета от боеприпаси вместо с дърва.

Новото ръководство на завод "Миджур", където при взрив преди 3 години загинаха 15 души, е с нов собственик - „Миджур Манеджмънт Кънстракшън" ЕООД. Управител е бившият кмет на Лом и полицейски шеф Иво Иванов.

"И преди трагедията сме се грееели с тези сандъчета, цепим ги като дърва и бумтят в печките", хвали се дядо Илия, цитиран от BulNews. Преди обаче ги заплащали символично, а сега им ги давали безплатно.

Намеренията на новия собственик са да започне производството на патрони, което няма да е рисково, но все още липсва разрешително. В момента в завода по разчистителни и строителни дейности работят 32-ма души.

На територията на барутната фабрика все още са останалите от предишния собственик необезвредени противопехотни мини. Заради опасенията на хората от друг инцидент, кметът на община Чупрене, на чиято територия е предприятието, подаде сигнали до две министерства - до министрите на отбраната и до тези на вътрешните работи. Уверението, е че са взети изключителни мерки за безопасност.

България


Още по темата

 • Няма виновни за взрива в Миджур

  Няма виновни за взрива в Миджур

  И четиримата обвиняеми по делото за взрива във фабрика „Миджур” – Горни Лом, при който загинаха 15 души, бяха оправдани, предаде ...
  19.06.2018
  804
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  1 18:15  29.10.17
  И тротила гори хубаво, калоричен е и идеално разпалва мокри дърва в походна печка за палатка.
 • Шаран БГ
  Отговор
  2 18:12  30.10.17
  Сиромах човек много-много не подбира. Тези сандъци може и да горят хубаво, но не са ли от чамов материал? Той задръства димоходите идеално!!!

Напиши коментар:


Публикувай