885 4

Пчеларите готвят национален протест

Събитието е насрочено за вторник (31 октомври) от 13:00 часа

Пчеларите готвят национален протест
Константин Карагьозов

Национален протест на пчеларите ще бъде организиран във вторник от 13.00 часа пред Министерство на земеделието, храните и горите.

"Както се знае 70% от храната на масата ни е благодарение на опрашителната дейност на пчелите. Ние не искаме да се получи същото положение, както в някои китайски провинции земеделците да опрашват ръчно с четка дърветата поради това, че пчелите са изчезнали напълно", заявяват от Федерацията на българските пчелари, цитирани от OFFNews.

Повода за недоволството на ангажираните в сектора, е че не са изплатени субсидиите на био пчеларите, както и намаления период за преход от конвенционално към био пчеларство на една година, от досегашните пет години.

"За една година е почти невъзможно да се премине от конвенционално в био пчеларство поради факта, че трябва да бъдат подменени всичките пити върху, които живеят и събират мед пчелите с био такива", обясняват пчеларите.

Те настояват и за директна субсидия, която да е не по-малко от 20 лева на пчелно семейство годишно. Друго искане на пчеларите е задължително да има надпис "имитиращ продукт" върху храни, които наподобяват пчелен мед. Производителите на мед настояват и за строг контрол върху нерегламентираното третиране на земеделски култури, от което загиват хиляди пчелни семейства годишно и се унищожава поминъка на много хора.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • моя страна моя България
  Отговор
  1 18:22  29.10.17
  Не разбрахте ли че нашите евроатлантически "приятели" са решили че България трябва да загине във всяко едно отношение и да стане едно огромно гето в което да се наблъскат боклуците на Европа. И нашите "любими" управляващи им съдействат на 100% за изпълнението на плана. Докато не се ликвидира цялата тая мръсна продажна паплач дето ни затрива в последните 28 години нищо добро не ни чака. И понеже е пределно ясно че ние няма да го направим(щото иначе досега щяхме да сме го направили отдавна)трябва да дойде някой отвънка да ни оправи. И понеже е пределно ясно че това няма да са евроатлантическите ни "приятели" щото те така упорито се опитват да ни уморят остава да чакаме спасение от единственото възможно място - РУСИЯ

  Коментиран от #2, #4

 • 2 19:13  29.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Голям прос
  Отговор
  3 20:30  29.10.17

  До коментар #2 от "Иван":

  И ти си предател. Ходи да гледаш крави!
 • Реалист
  Отговор
  4 16:12  30.10.17

  До коментар #1 от "моя страна моя България":

  Ако последните 28 год не ти харесват значи още тъжиш по отминалите 45 год ЧЕРВЕНА ДИКТАТУРА. Най-вероятно си поредния бивш комунистически мързеливец който не знае как да си изкара 5лв с труд и ум. Вече сте на бунището на историята.

Напиши коментар:


Публикувай