350 0

50 сигнала за паднали дървета у нас

Венцислав Михайлов

50 сигнала за паднали дървета у нас заради лошото време са получени в Гражданска защита до 6 часа тази сутрин. Всички са те са били обработени, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Синоптиците предупреждават, че днес се очакват пориви на вятъра до 100 километра в час. Най-опасно ще бъде времето в Източна и Северна България, където е в сила оранжев предупредителен код. За останалите райони е обявен жълт код.

В Русе поривите на вятъра достигнаха 86 километра в час. Сигнали за сериозни поражения до този час няма. Временно e ограничено движението по пътя Ситово - Дулово в град Дулово поради паднали електрически стълбове. Заради силния вятър са подадени щормови предупреждения на капитаните на корабите, плаващи по река Дунав.

Петдесет сигнала за паднали дървета в цялата страна са получени заради лошото време в Гражданска защита. В Лом силният вятър изкорени пет дървета. На три сигнала за паднали дървета от силния вятър са реагирали екипи на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин през последното денонощие. Най-силен е бил вятърът в района на Белоградчик, със скорост до 20 метра в секунда.

Силният вятър в Перник пък вдигна платна от скеле на блок и го стовари върху лека кола. Инцидентът е станал в квартал Изток, до голям блок, който в момента се санира. Заради късния час се е разминало без жертви. И в Добрич, Силистра и Велико Търново аварийните екипи работят по отстраняването паднали дървета вследствие на силния вятър.

Синоптиците предупреждават, че вятърът ще продължи да духа през целия ден, очаква се пориви да достигнат до 100 километра в час. От Националния институт по метеорология и хидрология препоръчват на хората да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети.

България


Напиши коментар:


Публикувай