826 0

Спасиха двумесечно бебе с тумор на бъбрека

Мартин Христов

2-месечно бебе с рядко онкологично заболяване на бъбрека бе оперирано в столичната болница "Токуда".

Екипът на д-р Калоян Давидов, началник на отделението по Урология, извърши операцията по премахване на нефробластом, обхващащ две трети от бъбрека, заедно със самия орган, съобщиха от лечебното заведение.

Хирургичната интервенция бе предприета, след като онколози потвърдиха предимството на оперативната процедура пред химиотерапията, вземайки предвид крехката възраст на детето и теглото от 5 кг.

При липса на навременна намеса при този вид тумори често се стига до бързо нарастване и обхващане на околните тъкани, включително засягане на другия бъбрек и метастази в белите дробове.

Момиченцето е насочено за лечение в урологията на "Токуда" от варненско лечебно заведение. Оплакванията започват още на 5-ия ден след раждането с кръв в урината (хематурия) и анемия, която налага кръвопреливане. След онкохематологични консултации и направените образни изследвания – ехограф и скенер, се открива злокачествена формация, която обхваща голяма част от левия бъбрек.

Преценката за хирургична намеса бе направена след необходимите консултации с анестезиолози , педиатри и неонатолози. При операцията са премахнати туморът и бъбрекът на бебето, тъй като в случая е единственото трайно решение с благоприятно развитие за него.

Операцията е преминала гладко без усложнения, като малката пациентка се възстановява бързо.

„Това е доста рядък случай – такъв тип вродени тумори се срещат едва при 6 на 1 милион деца. Бързото диагностициране и предприемане на лечението са основополагащи за изхода от заболяването. Успяхме да отстраним тумора съвсем навреме преди засягане на други тъкани и органи като операцията премина изключително добре. Очакваме младата госпожица да се възстанови съвсем скоро“, разказа д-р Давидов.

При това заболяване лечението в бърз порядък е решаващо, тъй като прогресира опасно, може да се разпространи не само локално, но и двустранно с обхващане на другия бъбрек. При ненавременно решение естествената еволюция на заболяването води до появата на метастази. Операцията в ранен етап обаче дава големи възможности за пълно излекуване.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай