872 0

На 31-ви октомври замени маската с Българска носия

Милена Богданова

Така са озаглавили събитието си във Фейсбук Симеон Петков и Сашо Гатев. В навечерието на Денят на народните будители, те организират шествие с народни носии, кукерски костюми и други национални и исторически български облекла.
„Да облечем носиите, да развеем байряците, да запеем дружно старите юнашки песни и да тръгнем на един народен поход с портретите на Българските будители в ръце, за да покажем, че тяхното дело не е забравено и никога няма да бъде! Да покажем, че българският дух е жив и че НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ ЩО НЕ ГАСНЕ!!!” с такъв апел се обърнаха двамата организатори към българският народ в социалните мрежи.
„Ние слагаме началото на нова българска традиция, която ще се провежда всяка година на тоя ден, и силно се надяваме идеята да се разпространи и по другите населени места в България. Но е много важно да се пази и да не се опорочава от никакви политически партии и организации, а да си остане такава, от Народа за Народа!”
Сборният пункт на шествието ще бъде на пилоните на НДК, от 19:30 часа. От там дружината ще тръгне по пешеходната зона на булевард Витоша, ще мине през хотел Шератон, ще продължи покрай Президентството, ще стигне до Народен театър „Иван Вазов”. От там маршрутът им продължава до храм-паметник Александър Невски и следва крайната им дестинация - Народната библиотека. Като през цялото време ще бъдат съпътствани от гайдари и автентична народна музика.
„Това не е анти-шествие, това е народен поход в чест на всички ония хора, които са дали живота си за да я има Българщината, за да я има България, за да съществуваме ние днес като Българи!”