1 156 4

Дизайнерска дрога зад нападението в Пирогов

Вероятно става дума за новия стимулант флака

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна
Венцислав Михайлов

„Всички симптоми навеждат на версията за злоупотреба със стимуланти – щом не са открити следи в кръвта, става дума за нова дрога, т. нар. дизайнерска”, коментира в ефира на „Тази сутрин“ по bTV Димитър Карагегов от неправителствената организация Българското либертарианско общество (БЛО).

Думите му са по повод на трагичната история отпреди дни: 18-годишен младеж преби медицинска сестра в института за спешна помощ „Пирогов”, избяга от болницата, а по-късно беше намерен мъртъв.

Според лекарите след кръвен тест е станало ясно, че той е употребявал марихуана. Според баща му Иван Милев младежът е бил под въздействието на секта и в последно време много се е променил, особено в последните няколко дни – обяснявал, че той е избраният и че го чакат златни колесници в небето.

„Със сигурност не става дума за злоупотреба с марихуана (… ) Това е нов феномен. Става дума за ново поколение наркотици, синтезирани само седмици или дни по-рано. Изпращат се в целия свят, защото не са забранени все още”, коментира Карагегов.

По думите му в случая става дума за новия стимулант е флака, който БЛО вече е засичала у нас.

Според обяснението му флака се взема вместо амфетамини, които се хваща с тест на урина. Новият стимулант обаче не може да бъде хванат, тъй като няма разработени тестове за него, а науката и институциите изоставят зад китайските лаборанти, разработващи дизайнерската дрога.

По отношение на следите от канабис, които са засечени в кръвта на младежа, Карагегов коментира, че това е нормално, защото следите остават с месеци.

Но това не пречи на употребата и на синтетичния канабис, който представлява бял прах. Той е евтин, но води до пагубни поражения на нервната система, така че вкарва в смъртоносен риск всеки, който го приема.

Нашата държава има мракобесни закони по отношение на наркотиците, бюрокрацията е голяма - няма институция в държавата, която може да помогне на този младеж, смята още Карагегов.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ЗАПОВЕД ОТГОРЕ
  Отговор
  1 09:48  31.10.17
  СИЧКИ СВОБОДНО ДА СЕ ПОБЪРКВАТ ПО СЯКАКЪВ НАЧИН АКО ТРЯБВА ДА ИМ СЕ СЪДЕЙСТВА.
 • Бесен Язовец
  Отговор
  2 10:51  31.10.17
  И сега кво трябва да ми стане жал за наркомамите ли? Едно време имаше места като Белене и Ловеч на такива там им се оказваше специялизирана помощ индивидуално според потребностите
 • коко шанел
  Отговор
  3 12:06  31.10.17
  Щом ви пречи една китка коноп та я забранявате,на ви сега дизайнерска.Китайците са с 3 обиколки пред забраняващите утре и от асвалта ще направят дрога.Ще го забранят ли а....???
 • реалист
  Отговор
  4 13:08  31.10.17
  Аз лично нямам нищо против болните дрогирани мозъци да се изтребват сами.

Напиши коментар:


Публикувай