1 131 6

Предупреждават ученици за болести, предавани по полов път

Мартин Христов

Общински съвет-Пловдив прие Програма за превенция на сексуално предавани инфекции и ХИВ, която се реализира във всички основни и средни училища в града.

През месеците октомври и ноември специалисти от „Център за кожно-венерически заболявания” са събеседници на учениците от VІ до ХІІ клас на учебните заведения на район „Северен”- над 5700 слушатели, за които тези срещи ще бъдат несъмнено и полезни, и навременни.

От 23 октомври започна изпълнението на подготвения от района график за образователни беседи, чиято цел е да изяснят преди всичко застрашителния обхват на болестите, предавани по полов път, да насочат вниманието към симптомите на заболяванията, към тяхната профилактика и необходимостта да се търси незабавно компетентното мнение на професионалисти в случай на необходимост.

Понеже тематиката има както здравни, така и сериозни морално-етични измерения, за специалистите ще бъде сериозно предизвикателство да бъдат действено полезни за своите слушатели и събеседници. Българските деца нямат информация и умения да се справят със здравните рискове, пред които се изправят, нямат реална здравна култура, затова вниманието към проблемите на общественото здраве могат да намалят негативните тенденции. Д-р Боян Костов, управител на Центъра, е убеден, че колегите му и той ще съумеят да насочат вниманието към най-важното за младите хора – необходимостта да бъдат отговорни за своето и на партньора си здраве и добро самочувствие. Предвижда се провеждането на 42 срещи в дванадесет учебни заведения, на всяка от които ще присъстват ученици от няколко паралелки, за да се осъществи максимално голям обхват от слушатели на беседите. Първите впечатления на ученици от ОУ „Р. Княгиня”, ЕГ „Ив. Вазов” и СУ „П. Яворов”, ЕГ “Пловдив”, СУ “Н. Вапцаров”, ПГХТТ, ОУ “Й. Йовков” показват високия интерес на учениците и несъмнената полза от образователното начинание, инициирано от компетентните здравни органи.

Пловдив / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ТОДОР СТОЯНОВ
  Отговор
  1 22:07  31.10.17
  ЖИВОТЪТ...БОЛЕСТ, КОЯТО СЕ ПРЕДАВА ПО ПОЛОВ ПЪТ, С ЛЕТАЛЕН ИЗХОД...
 • ЕДИ КОЙ СИ
  Отговор
  2 06:57  01.11.17
  ОТ ЛИЗАНЕ ПРИХВАЩАТ ЛИ СЕ ВЕНЕРИЧЕСКИ БОЛЕСТИ....?

  Коментиран от #3

 • Бесен Язовец
  Отговор
  3 07:17  01.11.17

  До коментар #2 от "ЕДИ КОЙ СИ":

  Да, херпес Симплекс
 • 4 07:42  01.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 5 07:53  01.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Тралала
  Отговор
  6 09:56  02.11.17
  Вместо да им кажат, че не е нормално и редно деца да правят секс, те ще им обясняват за презервативи, с които да се пазят... Те нека се развращават още на 12-13 години, да имат безразборни и случайни сексуални контакти, да се напълнят с всякакви болести, пък после - ох, що не можем да имаме деца... Бъдете разумни, сексът е удоволствие за големи хора, живеещи в брак. Като не си голям (поне пълнолетен), като нямаш брачен партньор - за къф секс въобще става дума?!

Напиши коментар:


Публикувай