582 12

62% от българите вярват в Бог

44% от българите са правили дарение през последната една година

Мартин Христов

62% от българите вярват в Бог. Това сочи национално представително проучване на центъра „Тренд” по поръчка на Институт за дясна политика.

Има интересна зависимост, че жените са по-религиозни от мъжете, като три четвърти от анкетираните жени заявяват, че вярват в Бог, докато само половината от мъжете споделят същото мнение.

При най-младите (18-29 г.) също личат по-ниски стойности на въпроса дали вярват в Бог. Най-религиозни се оказват живеещите в селата като близо три четвърти от тях вярват в Бог. В столицата дяловете на вярващите и невярващите са относително равни.

Въпреки високите стойности на вяра в Бога, повече от половината от всички анкетирани посещават религиозни храмове само по празници.

Светският характер на държавата не се подлага на съмнение, като 60% от всички запитани не са съгласни религиозните институции да играят роля в управлението на държавата. Една четвърт са на обратното мнение. Тук отново отчитаме динамика при различните демографски групи, като живеещите в столицата са най-скептични към по-сериозната роля на църквата в държавните дела, докато една трета от живеещите в селата подкрепят това. Въпреки различията, във всички демографски групи преобладава несъгласието Църквата да играе роля в управлението на държавата.

Близо една трета от всички анкетирани споделят мнението, че религията е много важна част от живота им, а 58% са на обратното мнение.

Малко повече от половината от българските граждани смятат, че България е демократична страна, докато 41% са на обратното мнение. И тук се наблюдават различия по възраст и тип населено място. Най-младите и живеещите в столицата са по-убедени, че България е демократична страна спрямо общата картина, докато в селата например преобладава мнението, че България не е демократична страна.

55% от всички български граждани смятат, че демокрацията е добра форма на управление за България, докато 29% са на обратното мнение. Тук отново личат подобни демографски зависимости сред най-младите и живеещите в столицата.

Проява на демократичен инстинкт са и данните относно твърдението дали в България е добре всичко да се решава от един човек или властта трябва да бъде разпределена между множество хора. Една трета от всички анкетирани споделят, че е най-добре начело на страната да има един човек, който да решава всичко, докато 54% смятат, че е по-добре властта да бъде разпределена между множество хора.

Данните от предишните въпроси намират и още едно потвърждение в резултатите от следното питане „Вие лично смятате или не смятате, че изборите са най-добрият механизъм за определяне на властта?“, като 67% отговарят утвърдително, докато 19% са на обратното мнение.

53% от всички анкетирани смятат, че хората в България трябва да сключват брак, а не да живеят на семейни начала, докато 37% са на обратното мнение. Сред младите възрастови групи (18-29 г. и 30-39 г.) обаче мнението е противоположно.

70% от хората смятат, че гражданският брак е по-важният, докато 14% определят църковния.

В изследването е тествано и кога според българите е нормално да станеш родител за първи път. Най-големи натрупвания има във възрастта между 24 и 27 години. Любопитни са разбивките по тип населено място, където ясно личи, че в столицата възрастта е изместена в по-високи категории, като една трета от столичани са на мнение, че нормално е първото дете да се появи между 28 и 30 години.

44% от българите са правили дарение през последната една година, а над една трета от всички дарения се правят през есемеси. 36% пък от всички българи са дарявали кръв.

Близо две трети от всички запитани са на мнение, че технологиите водят света към по-добро. Тук се открива много силна зависимост в различните възрастови групи. Сред най-младите само една десета смятат, че технологиите водят светът към по-лошо, докато при хората над 60 години процентът нараства до над една трета.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Скорпион29
  Отговор
  1 21:40  05.11.17
  Не вярвам в еврейки маниполации от преди 2000 г.
 • Кики
  Отговор
  2 22:03  05.11.17
  Не е нужно да вярваш в Бог или да ходиш в църква, по - важно е да се спазват стриктно, така наречените 10 божи заповеди!
 • КАНДИЛОТО
  Отговор
  3 22:20  05.11.17
  Вярвам в себе си и ако има и шанс късмет другото е АБСОЛЮТНА ПРОСТОТИЯ МОЕ МНЕНИЕ
 • Кики
  Отговор
  4 22:25  05.11.17
  Две от важните неща в ДЕМОКРАЦИЯТА са стриктно спазване на законите и допитване до народа. Спазват ли се тези неща?

 • куку руку ку
  Отговор
  5 22:45  05.11.17
  Пак неточности. 62% се определят като религиозни и вярващи в църковната догма. А иначе вярващите в бог са 100%. Независимо как ще го наричат: Бог, Аллах, Висша Сила, Първопричина, Природа, Вселена. Само имената са различни.
 • Верващия
  Отговор
  6 00:10  06.11.17
  Ехее, значи всяка 2-ра катастрофа не е заради телефон , а защото водача се кръсти! Всяко второ дете е по "Божия воля", всяко Правителство е по Негова заръка, всеки Премиер е на 62% Негово дело, защото Той ни сипва на 62% всяка ракия... Мен ме урежда! И без това гласувах за Светльо от Хиподил...
 • стоян георгиев
  Отговор
  7 01:19  06.11.17
  без вяра човек лесно става комунист джихадист ,нацист...истинската вяра дава спокоиствие и увереност ,а тези дето я нямат я търсят в разни идиотски доктрини или са постоянно уплашени и депресирани ,виждаики абсолютното безсмислие на живота!за съжаление обаче тенденциите са в поскоа различна от вярата и водят до едно консуматорско общество със жалки цели и идеи,но и тва ще отмине!

  Коментиран от #8

 • Верващия
  Отговор
  8 07:21  06.11.17

  До коментар #7 от "стоян георгиев":

  Ти, обаче пишеш по-големи глупости и от мене. Консуматорското ощество не е ли отроче на капитализма, който победи комунизма и пусна жидомасонските рептили да наливат демокрация, хомосексуализъм и консуматорска пропаганда "Аз имам, а ти нямаш, защото си комунист". Чалгата смени естрадата, БМВ смени москвичите, маргарина смени чистото масло, а ние станахме страната на Киселото зеле и Шкембе чорбата... Кво пиеш, да те черпя?!

  Коментиран от #12

 • КАЛДЪРМЪША
  Отговор
  9 08:22  06.11.17
  много п...ли се развъждат в тия манастири
 • гост
  Отговор
  10 09:21  06.11.17
  Децата не напразно търсят утеха в наркотиците,защото духовността и вярата в Бог е заложена в нашето съществуване.Това,че ни е дадена свободна воля,ни води до отричането й,поради лошотията,защото не съзнаваме колко е необходима за нас.Ние не сме само материя.Който не вярва,той е подложен на играта на други сили в природата,което не е добре за него.Та добре е да мислим преди да говорим.
 • некойси
  Отговор
  11 10:24  06.11.17
  Да попитам дали тази представителна извадка включва и циганите?
 • стоян георгиев
  Отговор
  12 13:23  06.11.17

  До коментар #8 от "Верващия":

  тва е заради тоталната липса на вяра.пълно е у нас с такива като теб.рептили...щуротии!!!в българия има масло и маргарин в момента и всеки сам избира кво да приема.през соца бе забранено да вярваш в Бог.вярваше се в една мумия в центъра на софия и се изтръгна ,вярата и морала от хората ,замениха се с безверието и консуматорството.тва изяде и главата на комунизма щото невярващите консуматори в един момент видяха че канчето им е постоянно празно .лощо е че представата на социалистическия човек за свобода е много опорочена и реално в момента именно тази опороченост дава връх на низките страсти и енергия в българското общество.дано си ме разбрал,но едва ли!

Напиши коментар:


Публикувай