703 7

Петков: Политиката ни е насочена към увеличаване на доходите

През първото полугодие на 2017 г. средната заплата в България се е увеличила с 10%

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Светослава Ингилизова

Политиката на правителството на България е насочена към ускорено увеличаване на доходите чрез постигане на по-висока заетост и производителност на труда. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на среща с членове на комисията по заетост и социални въпроси на Европейския парламент.

През първото полугодие на 2017 г. средната заплата в България се е увеличила с 10% в сравнение със същия период на миналата година. За 2018 г. се предвижда близо 11% ръст на минималната заплата - от 460 на 510 лв., каза министър Петков.

Той добави, че всички мерки и действия на правителството са в подкрепа на усилията младите хора да остават и реализират в у нас. Има тенденция на увеличаване на българите, които се връщат от чужбина. Затова допринася и инвестиционният интерес от чуждестранни работодатели, който държавата ще продължи да насърчава, добави министър Петков.

В срещата участваха заместник-министрите Зорница Русинова, Росица Димитрова, Султанка Петрова и Лазар Лазаров. По време на разговора бяха представени приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на заетостта и социалните въпроси. Обсъдени бяха политиките на българското правителство за повишаване на заетостта сред младежите и хората над 55 години и доходите и мерките за насърчаване на социалното включване и интеграция на хората с увреждания.

Заместник-министър Русинова представи приоритетите на Българското председателство в областта на заетостта и социалната политика. Основните теми, които страната ни ще постави в центъра на европейските дебати през първата половина на 2018 г. са бъдещето на труда, политиките за ранно детско развитие и интеграция на хората с увреждания, както и възможностите за подкрепа от Европейския социален фонд след края на настоящия програмен период 2014-2020 г.

Заместник-министър Лазаров представи мерките за повишаване на заетостта и намаляване на безработицата сред младежите и хората над 55 години, които имат проблеми да се реализират на пазара на труда. Той посочи, че безработицата в България е 6,4%, докато средното й равнище в ЕС е 7,9%.

Заместник-министър Петрова коментира, че развитието на социалната икономика и социалното предприемачество са сред приоритетите на българското правителство. Тя добави, че Министерството на труда и социалната политика ще организира конференция на високо ниво по тези теми в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Извън закона
  Отговор
  1 20:53  31.10.17
  Нормално всеки от министрите иска да си увеличи доходите хахах ))) нали за това са се хванали на хорото... някой ще се жертват с оставки други с друго но общо взето цялата групировка си вдига доходите !!!
 • НАДЯВАЙ СЕ Х НА ПИЯНИ ЖЕНИ !
  Отговор
  2 20:58  31.10.17
  ИКОНОМИЧЕСКИ, ДЪРЖАВАТА НИ Е ЖИВ ТРУП ! ЖИВЕЕМ НА ЗАЕМИ И СМЕ ЗАБОРЧНЯЛИ ДО БЕЗУМИЕ ! НИЕ САДИМ НА КЛОН ПОДЛЕЖАЩ ЗА РЯЗАНЕ НО ПРАВИМ ПЛАНОВЕ ЗА ЩАСТЛИВО БЪДЕЩЕ. УМНО СЕЛО ОТ Д. ДОНЕВ.
 • gnida
  Отговор
  3 20:59  31.10.17
  Не ви вярвам!
 • Гостенин
  Отговор
  4 21:50  31.10.17
  И аз не ви вярвам.Т.е вярвах ,че не крадете ама???
 • Жужу
  Отговор
  5 21:56  31.10.17
  Г-н Петков, това, с увеличение на доходите на повечето хора тук е лъжа. Ето, погледнете "паритета", на повечето хора - цена стоки и услуги към доход на глава - не броим мафиоти олигарси на власт и зад кадър! Цената на телефонни и нет услуги, цени на яйца и други стоки от първа необходимост са Ъп. Вие вдигнете пенсии и заплати с няколко лева, търговците одерат кожите с повишение цените и ефекта си е нулев като идея. За какви повишения говорите тогава? Например цената на яйцата е скочила с 20 и горе %. Тук ценообразуването е монополистично олигархично и става от централизиран монопол, а дребните производители и търговци се нагажзат и вдигат и те. Как ще увеличите доходите ни, след като цените скачат и обират мижавото повишение? На практика то не компенсира с нищо. В тази държава, задкулисието ни геноцидира и от политически кресла и от мафията зад кадър. Как на практика ще повишите паритета, на населението, след като олигархичния рекет монопол го игнорира за броени часове с вдигане на цени?Това ваше желание е само утопия и нереално. За какво повишение на доходите говорите, след като и с по-високата заплата и пенсия не можеш да си купиш повече от същите стоки и услуги? Мафията тук проваля и от парламента и от монополи всяко добро начинание. Кой и как ще я спре и накаже? ????
 • Някой
  Отговор
  6 22:18  31.10.17
  Публикувано във факти.бг: През първото полугодие на 2017 г. средната заплата в България се е увеличила с 10% в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки усилията на правителството.
 • Хомофоб
  Отговор
  7 03:08  01.11.17
  Заглавието не е пълно. Трябва да звучи така: Петков: Политиката ни е насочена към увеличаване на доходите... на министри, депутати, съдии, прокурори, цигански помощи, герберастки калинки. Работещият българин да духа супата.

Напиши коментар:


Публикувай