920 17

Вегани: Не ни поставяйте под общ знаменател

Обществото призовава към разбиране

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна
Светослава Ингилизова

В навечерието на Денят на будителите, който съвпада с Международния ден на веганството, 1 ноември, отворена общност от независими български вегани публикува призив към медиите и обществеността.

Ето и цялата позиция на веганската организация:

Пишем това писмо във връзка с напоследък ставащата интересна в общественото пространство тема за веганите и техните невинаги добре разбрани идеи.

Веганството като начин на живот и философия се стреми да изключи, доколкото е възможно, всички форми на жестокост и експлоатация на животните за храна, облекло и всякакви други цели. Веганите живеят според универсални ценности на справедливост и състрадание, като ги разширяват до най-онеправданите индивиди в нашето общество - животните.

Веганството е едно от най-бързо растящите днес движения за социална справедливост. То се базира на стремеж към ненасилие - ето защо целите му не могат да бъдат постигнати насилствено или с безсмислени вандалски прояви.

Във връзка с това ПРИЗОВАВАМЕ медиите да не поставят всички вегани под общ знаменател, както се случва до момента. Веганите са разнородна група от хора, обединени от една идея, и е нередно да отъждествявате цялото веганско движение с определени личности, организации или спекулативни дефиниции.

ПРИЗОВАВАМЕ също така хората да погледнат отвъд сензациите и предразсъдъците си и да разгледат рационалните аргументи на веганството. Ние не искаме да налагаме насила уважение и загриженост към животните. Наша цел е да информираме обществото за позитивното въздействие на веганството върху животните, околната среда и човешкото здраве. Надяваме се, когато хората са информирани, да правят съзнателни избори, отражение на общочовешките етични ценности.

С уважение,

НЕЗАВИСИМИ БЪЛГАРСКИ ВЕГАНИ

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  1 20:50  31.10.17
  Независими са, защото от тях нищо не зависи.

  Коментиран от #13

 • Бесен Язовец
  Отговор
  2 21:13  31.10.17
  Я се гръмнете бе анемични кукундрели
 • 3 21:29  31.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • юрист
  Отговор
  4 22:13  31.10.17
  Агресията на големи групи вегани спрямо нищо неподозиращите хора, които се разхождат по улиците, НЕ МОЖЕ да се класифицира по друг начин, освен като АГРЕСИЯ! Едно е пропагандиране на веганството, съвсем друго е веганската агресия спрямо всеки човек, който яде месо. Тази веганска агресия мирише много силно на методите на бкп- “Който не е с нас, е против нас и ни е смъртен класов враг“. Категорично ОСЪЖДАМ ВЕГАНСКИТЕ АГРЕСИИ! Имайте късмет, както си вървя по Витошка, да ме залеете с боя, приличаща на кръв, защото се храня и с месо- ще ви съдера от съдебни искове и то искове, насочени и към НПО-то ви, и към вас като физически лица! Това вашето НЕ Е веганство, а ЖЕЛАНИЕ И ДЕЙСТВИЯ, НАСОЧЕНИ КЪМ УСТАНОВЯВАНЕ НА КОНТРОЛ ВЪРХУ НАЧИНА НА ЖИВОТ НА ГОЛЕМИ ГРУПИ ГРАЖДАНИ И Е ОСЪДИТЕЛНО ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ВСИЧКИТЕ НИ ЗАКОНИ, НА ЕС ЗАКОНИТЕ И НА ЕСПЧ!

  Коментиран от #9, #16


 • юрист
  Отговор
  5 22:20  31.10.17
  Т.нар. умерени вегани са длъжни да знаят, че никой нормален човек не се променя под външен натиск! Всеки човек се променя, защото ТОЙ САМИЯТ ГО ЖЕЛАЕ, а не защото някакви си вегани се опитват да му контролират живота, като му казват- буквално- какво да яде и какво да не яде! Разберете- натиска ви в тази посока е противоконституционен, защото- съгласно българската конституционноправна теория- правото на неприкосновеност на личен живот включва и начина на хранене! За това е добре да се замислите, преди да давате непоискани съвети какво да яде и какво да не яде един бг. гражданин, който сам - без ваша намеса- си изкарва парите за собствената си прехрана!

  Коментиран от #7

 • Квак
  Отговор
  6 22:21  31.10.17
  На тези отгоре ви пожелавам да се преродите в норки и да ви смъкнат кожата живи щото на богаташа такъв му е вкусът
 • Квак
  Отговор
  7 22:23  31.10.17

  До коментар #5 от "юрист":

  Като нападнат извънземните земята им кажи че е противозаконно и конституционно и не е правилно

  Коментиран от #8

 • юрист
  Отговор
  8 22:33  31.10.17

  До коментар #7 от "Квак":

  Аз съм човек с изградена ценностна система- каквото и да напишеш, НЕ МОЖЕШ да промениш нито начина ми на живот, нито манталитета ми, нито позицията ми, защото всички тези неща са плод на МОЯТ ЛИЧЕН ИЗБОР, който отстоявам ден след ден и за който съм си платила цената! Хайде- бегом при извънземните / ако са бозайници и хуманоиди/ да ги убеждаваш, че консумацията на месо е вредна за тяхното здраве:) Веганите заставате срещу анатомията и физиологията на човека и този факт е достатъчен, за да не ви обръщам абсолютно никакво внимание...
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  9 23:16  31.10.17

  До коментар #4 от "юрист":

  Бавно е, ако ме залеят с имитация на кръв на малоумните ивенти на Никола Динев по Витошка ще ги залея със собствената им истинска кръв и зъби, моментално и незабавно, ще пращят вегански ребра и ще има неистови вегански писъци, пък после да се оплакват на Далай Лама ако искат.
 • 10 23:57  31.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Пазарен Либералузатор
  Отговор
  11 00:36  01.11.17

  До коментар #10 от "Квак":

  Като те чета възбуждаш апетита ми, усещам медиъм опечен огромен стек от млечно теленце, вкуса на топла кръв от крехката съецевина на стека се комбинира идеално с пино ноар или мерло. За разядка-конска пастърма и заешки сърца в бекон на шиш или агнешки мозък с див лук. Висш карнизъм практикувам по време на лов, когато след поредната слука ядем първо обварени на огън сърнешки език и черен дроб, още в гората на хижата. Мислиш ли, че с атрофиралия ти вегански мозък може да спреш еволюцията?
 • Поредната секта
  Отговор
  12 05:24  01.11.17
  Когато се заговори за "универсални ценности на справедливост и състрадание" и се прилага към озверели кучета, но не и към хората, то изведнъж справедливостта изчезва, а състраданието се превръща в бруталност.
 • Прост си
  Отговор
  13 07:53  01.11.17

  До коментар #1 от "Пазарен Либерализатор":

  Банален и клиширан коментар

 • Пеньо
  Отговор
  14 08:33  01.11.17
  Според мен веганите са като гейовете. Хората като болшинство не ги мразят и не им се мешат в избора им и в личният им живот. НО на някои от тях това не им стига и почват да предявяват претенции, че тяхното е правилното и дори се опитват с подчертана агресия да го наложат. НЯМА ДА СТАНЕ!
 • Галина Лачева
  Отговор
  15 11:50  01.11.17
  Прекрасен призив! Поздравления за всеки един подписал този документ-доказателство за това, че има разумни хора, които ги е грижа за всички останали живи същества, освен за собственото им благополучие, при това на дела, не само на думи, интелигентно, а не нападателно! Поздравления и за факти.бг за огласяването на призива! Доста дисбаланс се е създал от даване публична трибуна на един самозван говорител на веганската общност по силата на някакво си НПО с пет души членство на кръст. Ще ми се да видя всяко едно от имената, застанали под това послание. Сигурна съм, че имам десетки приятели сред тях - стари и нови. Благодаря, че ви има!
 • Реалист
  Отговор
  16 12:24  01.11.17

  До коментар #4 от "юрист":

  Някой май много се е уплашил да не би случайно някой да поиска да му промени начина на живот и всяка публично достъпна информация е "НАЛГАНЕЕЕ!"
 • реалист
  Отговор
  17 17:28  01.11.17
  Всеки сам си избира храната . Ако искат и тръни да ядат, само да не се бъркат на нормалните хора.

Напиши коментар:


Публикувай