31 Октомври, 2017 20:32 1 613 17

Вегани: Не ни поставяйте под общ знаменател

  • вегани-
  • независими вегани-
  • разбиране

Обществото призовава към разбиране

Вегани: Не ни поставяйте под общ знаменател - 1
Снимката е илюстративна

В навечерието на Денят на будителите, който съвпада с Международния ден на веганството, 1 ноември, отворена общност от независими български вегани публикува призив към медиите и обществеността.

Ето и цялата позиция на веганската организация:

Пишем това писмо във връзка с напоследък ставащата интересна в общественото пространство тема за веганите и техните невинаги добре разбрани идеи.

Веганството като начин на живот и философия се стреми да изключи, доколкото е възможно, всички форми на жестокост и експлоатация на животните за храна, облекло и всякакви други цели. Веганите живеят според универсални ценности на справедливост и състрадание, като ги разширяват до най-онеправданите индивиди в нашето общество - животните.

Веганството е едно от най-бързо растящите днес движения за социална справедливост. То се базира на стремеж към ненасилие - ето защо целите му не могат да бъдат постигнати насилствено или с безсмислени вандалски прояви.

Във връзка с това ПРИЗОВАВАМЕ медиите да не поставят всички вегани под общ знаменател, както се случва до момента. Веганите са разнородна група от хора, обединени от една идея, и е нередно да отъждествявате цялото веганско движение с определени личности, организации или спекулативни дефиниции.

ПРИЗОВАВАМЕ също така хората да погледнат отвъд сензациите и предразсъдъците си и да разгледат рационалните аргументи на веганството. Ние не искаме да налагаме насила уважение и загриженост към животните. Наша цел е да информираме обществото за позитивното въздействие на веганството върху животните, околната среда и човешкото здраве. Надяваме се, когато хората са информирани, да правят съзнателни избори, отражение на общочовешките етични ценности.

С уважение,

НЕЗАВИСИМИ БЪЛГАРСКИ ВЕГАНИ


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарен Либерализатор

    15 6 Отговор
    Независими са, защото от тях нищо не зависи.

    Коментиран от #13

  • 2 Бесен Язовец

    17 13 Отговор
    Я се гръмнете бе анемични кукундрели
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 юрист

    13 5 Отговор
    Агресията на големи групи вегани спрямо нищо неподозиращите хора, които се разхождат по улиците, НЕ МОЖЕ да се класифицира по друг начин, освен като АГРЕСИЯ! Едно е пропагандиране на веганството, съвсем друго е веганската агресия спрямо всеки човек, който яде месо. Тази веганска агресия мирише много силно на методите на бкп- “Който не е с нас, е против нас и ни е смъртен класов враг“. Категорично ОСЪЖДАМ ВЕГАНСКИТЕ АГРЕСИИ! Имайте късмет, както си вървя по Витошка, да ме залеете с боя, приличаща на кръв, защото се храня и с месо- ще ви съдера от съдебни искове и то искове, насочени и към НПО-то ви, и към вас като физически лица! Това вашето НЕ Е веганство, а ЖЕЛАНИЕ И ДЕЙСТВИЯ, НАСОЧЕНИ КЪМ УСТАНОВЯВАНЕ НА КОНТРОЛ ВЪРХУ НАЧИНА НА ЖИВОТ НА ГОЛЕМИ ГРУПИ ГРАЖДАНИ И Е ОСЪДИТЕЛНО ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ВСИЧКИТЕ НИ ЗАКОНИ, НА ЕС ЗАКОНИТЕ И НА ЕСПЧ!

    Коментиран от #9, #16

  • 5 юрист

    8 5 Отговор
    Т.нар. умерени вегани са длъжни да знаят, че никой нормален човек не се променя под външен натиск! Всеки човек се променя, защото ТОЙ САМИЯТ ГО ЖЕЛАЕ, а не защото някакви си вегани се опитват да му контролират живота, като му казват- буквално- какво да яде и какво да не яде! Разберете- натиска ви в тази посока е противоконституционен, защото- съгласно българската конституционноправна теория- правото на неприкосновеност на личен живот включва и начина на хранене! За това е добре да се замислите, преди да давате непоискани съвети какво да яде и какво да не яде един бг. гражданин, който сам - без ваша намеса- си изкарва парите за собствената си прехрана!

    Коментиран от #7

  • 6 Квак

    6 9 Отговор
    На тези отгоре ви пожелавам да се преродите в норки и да ви смъкнат кожата живи щото на богаташа такъв му е вкусът
  • 7 Квак

    4 9 Отговор

    До коментар #5 от "юрист":

    Като нападнат извънземните земята им кажи че е противозаконно и конституционно и не е правилно

    Коментиран от #8

  • 8 юрист

    7 8 Отговор

    До коментар #7 от "Квак":

    Аз съм човек с изградена ценностна система- каквото и да напишеш, НЕ МОЖЕШ да промениш нито начина ми на живот, нито манталитета ми, нито позицията ми, защото всички тези неща са плод на МОЯТ ЛИЧЕН ИЗБОР, който отстоявам ден след ден и за който съм си платила цената! Хайде- бегом при извънземните / ако са бозайници и хуманоиди/ да ги убеждаваш, че консумацията на месо е вредна за тяхното здраве:) Веганите заставате срещу анатомията и физиологията на човека и този факт е достатъчен, за да не ви обръщам абсолютно никакво внимание...
  • 9 Пазарен Либерализатор

    6 7 Отговор

    До коментар #4 от "юрист":

    Бавно е, ако ме залеят с имитация на кръв на малоумните ивенти на Никола Динев по Витошка ще ги залея със собствената им истинска кръв и зъби, моментално и незабавно, ще пращят вегански ребра и ще има неистови вегански писъци, пък после да се оплакват на Далай Лама ако искат.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пазарен Либералузатор

    8 5 Отговор

    До коментар #10 от "Квак":

    Като те чета възбуждаш апетита ми, усещам медиъм опечен огромен стек от млечно теленце, вкуса на топла кръв от крехката съецевина на стека се комбинира идеално с пино ноар или мерло. За разядка-конска пастърма и заешки сърца в бекон на шиш или агнешки мозък с див лук. Висш карнизъм практикувам по време на лов, когато след поредната слука ядем първо обварени на огън сърнешки език и черен дроб, още в гората на хижата. Мислиш ли, че с атрофиралия ти вегански мозък може да спреш еволюцията?
  • 12 Поредната секта

    3 4 Отговор
    Когато се заговори за "универсални ценности на справедливост и състрадание" и се прилага към озверели кучета, но не и към хората, то изведнъж справедливостта изчезва, а състраданието се превръща в бруталност.
  • 13 Прост си

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пазарен Либерализатор":

    Банален и клиширан коментар
  • 14 Пеньо

    6 3 Отговор
    Според мен веганите са като гейовете. Хората като болшинство не ги мразят и не им се мешат в избора им и в личният им живот. НО на някои от тях това не им стига и почват да предявяват претенции, че тяхното е правилното и дори се опитват с подчертана агресия да го наложат. НЯМА ДА СТАНЕ!
  • 15 Галина Лачева

    5 2 Отговор
    Прекрасен призив! Поздравления за всеки един подписал този документ-доказателство за това, че има разумни хора, които ги е грижа за всички останали живи същества, освен за собственото им благополучие, при това на дела, не само на думи, интелигентно, а не нападателно!

    Поздравления и за факти.бг за огласяването на призива! Доста дисбаланс се е създал от даване публична трибуна на един самозван говорител на веганската общност по силата на някакво си НПО с пет души членство на кръст.

    Ще ми се да видя всяко едно от имената, застанали под това послание. Сигурна съм, че имам десетки приятели сред тях - стари и нови.

    Благодаря, че ви има!
  • 16 Реалист

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "юрист":

    Някой май много се е уплашил да не би случайно някой да поиска да му промени начина на живот и всяка публично достъпна информация е "НАЛГАНЕЕЕ!"
  • 17 реалист

    2 3 Отговор
    Всеки сам си избира храната . Ако искат и тръни да ядат, само да не се бъркат на нормалните хора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове