Last news in Fakti

31 Октомври, 2017 19:51 787 2

Трайчо Трайков за разследването срещу него: Съчинения по картинки

  • трайчо трайков-
  • разследване-
  • дело

Винаги съм действал в интерес на държавата, заявява бившият министър

Особено интересно е какви са мотивите, с които съдът отказва да гледа делото по същество – съдът казва в моя случай, че не е ясно какво престъпление е извършено, с какви действия и не е ясно какво е трябвало да направя, за да защитя държавния интерес. Това коментира пред бТВ бившият министър на икономиката в кабинета „Борисов 1” Трайчо Трайков.

Разследването, по думите му, е по разкази на свидетели и съчинения по картинки, а евентуално той самият ще бъде разпитан, ако делото влезе в съда.

Делото е свързано с приватизацията на миноритарния пакет от акциите на ЕВН през 2011 г. При повдигането на обвиненията в началото на годината от прокуратурата обясниха, че държавата е ощетена с близо 21 млн. лв.

„Винаги съм действал в интерес на държавата, не съм на правил нито нищо неморално, нито незаконно. А и как нещо може да е неморално, но законно – директният извод е,че нещо не е наред със закона”, добави той.

Трайков коментира вариантите пред прокуратурата – да се съобрази със съда, да внесе делото отново – но този път пред Специализирания съд, или да държи разследването неограничено време.

По думите му прокуратурата казва за него, че давайки разрешение Агенцията за приватизацията да извърши определена процедура, той е можел да види в бъдещето на каква цена ще се продаде на борсата активът и че тази цена няма да се хареса на държавното обвинение.

„ С днешна дата и от днешна гледана точка, както и тогава, смятам, че съм направил най-доброто, което е зависело от мен, защото не всичко зависи от един човек”, посочи Трайков.

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма коментира и бъдещето проекта за АЕЦ „Белене”.

„Очаквам от доклада (на БАН –б.ред.) да стане ясно, че и дори учените в БАН констатират, че няма как този проект да е жизнеспособен”, каза Трайков.

„Няма нито един сериозен анализ който да го е доказал… С изключение на един анализ от началото (на проекта), според който през 2011 г., ако няма АЕЦ „Белене”, ще се върнем в каменната ера заради липса на ток.

Това, че имаме оборудване за 300 млн. евро и че общо са вложени 3 млрд. лв. в този проект, не означава, че след тях трябва да изхвърлим още 20 млрд. Постоянно се появяват нови разходи – сега например с оглед на нарасналите терористични заплахи трябва да се влага по 1 млрд. на ядрена централа. Периодът на живот на една централа е 60 години, а грижата за отработените отпадъци – 10 – 20 хил. години”, посочи той.

„Смятам че България няма нужда от нова ядрена мощност. Днес беше представен много сериозен анализ на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), в които има компютърно моделиране на енергетиката у нас до 2050 г. Няма вариант, при който имаме нужда от нова ядрена централа, нито вариант, при който електроенергията да е продаваема. За да с случи това, трябва някой да помогне. И този някой е държавата”, коментира още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аве ни съ показвай тъй ва

    8 3 Отговор
    Проблема ва Трайков е че е спечено л..но, винаги една и съща безизразна физиоонмия все едно е вкъщи пред телевизора
  • 2 Ангел

    2 1 Отговор
    Господин Трайчо и такива като него които разпродадоха държавата на безценица много отдавна трябваше да са в затвора, а не да се опитват да ,,дават акъл" и мнения по телевизията и други медии.
    На цял свят им е ясно, че от енергетиката, телекомуникациите и водните ресурси зависи националната сигурност, само на българските политици и журналисти явно това не им е ясно.
    Така, че тези които продадоха БТК, ВиК и енергетиката на частни фирми много отдавна трябваше да са в затвора, а не всички ,,много умни" журналисти да се чудят какви им са престъпленията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове