774 0

Военни ще проверят защо проф. Петров не е бил обвинен

В доклада липсват констатации, че поръчките с възложител ВМА са печелени от фирми, ръководени от свързани лица

Проф. Николай Петров
Проф. Николай Петров
Светослава Ингилизова

Военната апелативна прокуратура ще преразгледа решението си от средата на тази година да не бъдат повдигани обвинения за нарушения при обществени поръчки във ВМА. Това става ясно от съобщение на самата прокуратура до медиите.

Одитният доклад за болницата, превърнал се в причина за оставката на здравния министър Николай Петров, съдържа констатации за нарушения на Закона за обществените поръчки, гласи още съобщението на прокуратурата.

Министърът подаде оставка след излъчено журналистическо разследване, основано на въпросния одитен доклад. От разследването стана ясно, че като ръководител на болницата Петров е сключил договор за доставка на медицински материали с фирма на мъжа, който живее на семейни начала и има дете с дъщерята на Петров.

Оказало се също, че въпросната фирма нямала данъчна регистрация по БУЛСТАТ и е участвала в конкурса нелегитимно.

Одитният доклад, съдържащ данни за престъпления с обществени поръчки, е постъпил във военната апелативна прокуратура на 29 март т.г. До юни месец наблюдаващият прокурор Адалберт Кръстев отказва да повдигне обвинение за престъпление от общ характер в болницата поради липса на данни.

Именно това решение ще провери прокуратурата заради "появилите се в медиите коментари".

В доклада "липсват констатации, че поръчките с възложител ВМА са печелени от фирми, ръководени от свързани лица", допълват от ВАП.

Ден след оставката, няколко са основните въпроси, задавани в обществеността: знаел ли е Петров, че подписва договор с партньора на дъщеря му; резултат ли е оставката му от задкулисни игри; кой ще го наследи на поста и предстои ли задълбочаване на кризата в здравеопазването.

Петров няма как да не е знаел за участието на фирмата на зет си, а на цялата болнична комисия за съответната обществена поръчка трябва да се търси отговорност как е допуснала нелегитимна фирма да спечели конкурса.

Такова мнение изрази бившата здравна министърка Мими Виткова пред NOVA.

Колеги-лекари и колеги-министри обаче изразиха подкрепата си за Петров.

"Цялата биография на проф. Петров беше хвърлена в мръсния канал", заяви вицепремиерът Валери Симеонов в телевизия „Bulgaria on Air” .

Според него журналистическото разследване на bTV е активно мероприятие, организирано от „засегнатите кръгове” в медицинските среди – „фармацевтичната мафия” и „лекарската мафия”. Причината били реформите, планувани от Петров, за забрана за откриване на нови лечебни заведения и регистрирането на нови лекарства.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай