1 011 1

Българче било наблизо до атентата в Ню Йорк

Веднага след атаката учениците са прибрани в сградата на училището

Венцислав Михайлов

Българче е станало свидетел на терористичната атака в Ню Йорк. То учи в училището, до което пикапът на Сайфуло Саипов прегази няколко души и се вряза в автобус.

Младият узбекистанец уби 8 души и рани 11 около 15 ч. в Ню Йорк, карайки с висока скорост по велоалея близо до мемориала на Световния търговски център в Манхатън. 29-годишният нападател беше прострелян в корема от полицията и задържан, след като блъсна камиона си в училищен автобус и слезе от пикапа, въоръжен с въздушна пушка и пушка за пейнтбол. Две деца и двама възрастни, намиращи се в автобуса, бяха ранени.

"Синът ми е добре. Той е чул стрелбата при излизане от училище и е видял една от жертвите“, каза по телефона за БНТ Милена Делева - майка на детето, видяло инцидента.
"Първата интерпретация на сина ми и на хората наоколо е, че някой стреля с фойерверки. Не мисля, че синът ми е видял и извършителя на атаката. Веднага след атаката учениците са прибрани в сградата на училището и са затворени там. Благодарна съм на учителите, че ми се обадиха, за да ми кажат за случая.

В 17:30 часа получихме съобщение, че децата могат да си напуснат сградата на училището по определен маршрут, като ще бъдат съпроводени от някого. Родители не са допускани в сградата от съображения за сигурност. Утре училищният процес продължава нормално. Доколкото разбрах повечето от загиналите са аржентинци, което означава най-вероятно, че са туристи“, отбеляза още Делева.

Разказвайки за касапницата в Ню Йорк, вестник "Дейли телеграф" коментира, че терористичните атаки с използването на автомобили вече са новата "нормална практика" и за полицията е невероятно трудно да им противостои и да защитава гражданите.
Ислямистите започнаха да използват тази тактика през 2008 г. в Израел и тя бе възприета с поразителен ефект от малки терористични клетки и от терористи единаци в Западна Европа, които след това изявяваха принадлежност към ИД, посочва вестникът, като припомня няколко кървави епизода от тази серия - в Ница, Берлин, Барселона, Лондон, а сега и в Ню Йорк.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 12:40  01.11.17
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай