685 7

Иван Гранитски: Денят на будителите е осквернен от Хелоуин

Празникът на будителите днес е много важен, дори може би по-важен, отколкото преди 100 години

Мартин Христов

Честването на 1-ви ноември днес е много важно, дори по-важно, отколкото преди 100 години. Това е така, защото виждаме какво се случва с българското общество. Това заяви пред epicenter.bg писателят и публицист Иван Гранитски.

Ето какво написа той:

Преди всичко бих искал да честитя на българите Деня на будителите.

Тук трябва да подчертаем, че единствената държава в света с такъв празник, е България. И това не е случайно. Прието е преди повече от 100 години от тогавашните наши държавници и умни мъже, които са решили, че има нужда от такъв празник. Празник, който „говори” за събуждането на обществото, на мисленето на българското общество и за приковаването на неговото внимание към великите традиции, които е имала България. За великото й минало като наследник на няколко цивилизации – от античната гръцка, през прабългарската, римска, византийска и османска. Повече от седем велики цивилизации са втъкали своите исторически послания във вените на историческата памет на България.

И ние, днешните българи, сме наследници на посланията на тези велики цивилизации.

А празникът на будителите днес е много важен, дори може би по-важен, отколкото преди 100 години. Това е така, защото виждаме какво се случва с българското общество.

Днес 1-ви ноември е осквернен от честването на Хелоуин – един чужд празник, който няма никакви корени в българската история и съвременност, но е противопоставен на Денят на българските будители. Електронни и печатни медии са залети от възхищение и възторг, от едно едва ли не хихикащо раболепие пред този чужд на нравите ни празник.

Какво всъщност ни внушава той? Вещици, зомбита и т.н. Всичко това би могло да бъде тема на среднощни филми на ужасите – има и такива зрители, но не може да бъде заместител на 1-ви ноември, Денят на будителите. Позорно и недостойно е това подменяне на ценности. Аз се чудя как нашето правителство и политиците ни не реагират.

И съм изненадан и поразен, че един достоен кмет като кмета на Елин Пелин, който е забранил този празник и то с право, бива атакуван от различни медии и добре подставени лица, добре платени от Сорос и други структури като циганолюбите от Хелзинския комитет, да бъде обругаван, за това, че е забранил празнуването на Хелоуин. Разбира се, че ще го забрани! Това е работата на един достоен български кмет. Той трябва да бъде награден и примерът му да бъде приет на въоръжение от другите кметове.

Една държава, която иска да има бъдеще и която уважава своето минало, цени своите възрожденци, своите будители, писатели, интелектуалци, държавници и генерали.

В момента се връщам от града-герой Сопот, където чествахме Деня на българските будители с акад. Васил Проданов и с множество български учени. Там ставаше дума за ролята на рода Вазови – не само на патриарха на българската литература Иван Вазов, но и на генералите Владимир и Георги Вазови, на целия род.

И в един такъв ден – свещен и важен, да се подменя духът на будителите, духът на България с един скверен и доста съмнителен празник, при това с никакво отношение към Европа и хептен към България, смятам, че това е не само позорно, а и контрапродуктивно, не действа за единението на българската нация.

Впрочем, за това помага и този празник – Денят на будителите, за единението, а не разединението и противопоставянето. Затова в свещен ден като днешния: от една страна трябва да поднесем почитания и да се преклоним с трепет пред подвига на нашите будители и възрожденци, стопански дейци, военни, духовници, Светата православна църква, революционери, мислители, писатели, днешни кметове и достойни предишни градоначалници, а от друга страна, трябва да се противопоставяме категорично и рязко срещу опитите да бъде подрита, подронена и ерозирана българската национална идентичност, която стои в основата на българската държавност.

Нека за пореден път да кажем: една държава като България, която има повече от 1800 години история няма право да подменя истинските си традиции и да ги подменя с преходни, несериозни и нямащи повече от 100 години история дати и събития, които нямат общо с българската идентичност.

Първо трябва да бъдем българи, преди да бъдем европейци!

Нека си припомним, че основателите и бащите на идеята за Обединена Европа – и Де Гол, и други, които са в началото, преди повече от 60 години, казват: „Европа на нациите”. Никъде не са казали: „Европа на денационализирането”.

Така че нашите политици са в дълг на обществото. Те не трябва да слушат приспивната песен на сирените от Брюксел, на мултикултуралистите, които се провалиха с гръм и трясък и доведоха до грандиозни страдания на Европа, а трябва да слушат гласът на своята историческа съвест.

България


Още по темата

 • Хелоуин пак надви будителите

  Хелоуин пак надви будителите

  Денят на Будителите претърпя поредното си фиаско. Така е от години. Това пише в профила си във Фейсбук Кеворк Кеврокян. Веселието е за Хелоуин ...
  2.11.2017
  840
  11

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ridik
  Отговор
  1 20:49  01.11.17
  Комунист. Тази диагноза обяснява всичко в тази словестна полюция.

  Коментиран от #4

 • 123
  Отговор
  2 21:04  01.11.17
  Щом такива възвишени души като тебе не могат да направят разликата между двата празника, то не знам какво остава за обекновените култур трегери като мен. Едното е карнавал, а другото е празник основан на история, култура и традиция. А защо младите предпочитат карнавала, ето това е въпрос на който Вие измисленяци трябва да отговорите. Защото Вие сте отговорни за културното самоубийство на нацията....
 • Истината винаги боли
  Отговор
  3 21:16  01.11.17
  Много добре казано!А иначе Българите обичат да се правят на всякакви маймуни,но не и на Българи.А това че е комунист,не значи че не може да бъде Българин по душа,за разлика от много либерали и демократи с душа на безродници....
 • 4 21:24  01.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • паметлив
  Отговор
  5 21:36  01.11.17
  Това дума не не обелил за грабежа 1996-97 организиран от любимата му БСП. Сега да не се прави на патриот.
 • Кака Гинка
  Отговор
  6 23:07  01.11.17
  Чудесно,но къде бяхте толкова години бе,господа български интелектуалци? Насаждахте чужди празници ,чужда "култура" и ги превърнахте в традиция, промивайки мозъците на няколко поколения младежи.Отгледахте си еничери,верни на "великите евроатлантически" ценности,работихте неуморно за затриването на всичко българско пък сега - олеле! И верни на традициите от едно време тръгнахте да насаждате патриотизъм със забрани и постановления.Е,няма да стане - когато сам сечеш клона на който си седнал,няма как накрая да не паднеш на земята.Турците не успяха да ни затрият пет века,но вие почти успяхте и то за някакви си 30 години...
 • Свободен
  Отговор
  7 13:22  02.11.17
  Българите са осквернени заради ниските доходи и корумпираната съдебна система, това са истинските проблеми, а не хелуин!

Напиши коментар:


Публикувай