Last news in Fakti

2 Ноември, 2017 09:54 2 885 32

Урок за исляма в учебник? Не за джихад

  • ислям-
  • учебник-
  • коран-
  • учени-
  • ученици

Цитати от Корана за свещена война и за това как мъжете могат да бият жените си

Урок за исляма в учебник? Не за джихад - 1
Снимка: bTV

Урок за възникването и разпространението на исляма в учебник за VI клас предизвика обществена реакция. Причината: използвани цитати от Корана, според които жената стои по-долу от мъжа, който може да я бие.

Като спорни бяха определени и цитатите за джихада.

„Не можем да цензурираме Корана, по-ранният урок е за християнството, в който става дума за подчиненото положение на жените”, коментира в студиото на „Тази сутрин” доц. Александър Николов, един от съавторите на учебника.

Не може да цензурираме нито Корана, нито Бибилията. Възражението беше, че текстът за джихада е неясен за децата. Но така ученикът може да стигне до мнението, че именно – джихадът е неясно формулиран, а не е свързан конкретно с рязане на глави, аргументира се и друг историк, проф. Христо Матанов.

Учебникът не е четиво за самостоятелна подготовка, а има и учители. Може в час да се коментира, че не всички писания се възприемат буквално, посочиха историците.

„Мюсюлманчетата не искат да влизат в часовете по история, когато се разглеждат тези уроци. После приятелите им започват да странят от тях, започват безвкусни шеги – че са джихадисти, терористи”, посочи в разговора заместник - главният мюфтия Бирали Мюмюн.

„Ние сме алармирали министерството на образованието, тези текстове не могат да дадат реална представа за религията, изкарани са извън контекста. Не са реални тези неща по този начин”, смята той.

Според Мюмюн, когато се подготвят тези уроци, трябва да има консултация с мюфтийството.

„Не трябва материалът да се отделя от историческия контекст, хората живеят в друга епоха… Християнчетата може по същия начин да се чувстват неловко по време на урока за инквизицията, например”, посочи Матанов.

„Ако не се интерпретират тези неща в училище, къде да се интерпретират? В интернет? По какъв начин”, попита Николов.

„Целта ни е била да се сравнят новозаветният текст, който е подобен по съдържание (относно положението на жените – б.ред.), и текстовете в Корана. Да се види, че според тях жената е стояла по-ниско от мъжа (с обяснението –това важи за друга епоха, б.ред.), иначе как ще си обясним движението на феминистките, даде пример Николов.

„Много е важно хората, които преподават, да са добре подготвени и темите, които се преподават, да са много внимателно преценени. Сега при така поставен текст има възможност за много негативни интерпретации. На тази възраст децата нямат възможност за преценка”, каза Мюмюн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onlyhonda

    49 11 Отговор
    от къде на къде ще ми говорят за ислям в Българско училище???
    наистина ще се лее кръв!!! плащаме заплатите на куп капути по разни министерства дето си клатят краката по цял ден. искам да одера жив кавала който е одобрил този учебник и нашите БЪЛГАРСКИ деца от малки да им промиват мозъчетата. да не говорим, че религията е нещо което не трябва да се насажда и налага. когато човек "узрее" той сам избира пътя си. къде сте бееееее министри на образованието??? кой пусна тоз учебник бе капути??? рязани пишки ходете да смучкате като толкова ги харесвате.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Оня

    8 1 Отговор
    зиг ...

    Коментиран от #20, #21

  • 3 гост

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "onlyhonda":

    Абсолютно си прав но можеше и по сдържано да го изкоментираш.
  • 4 тасс

    5 23 Отговор

    До коментар #1 от "onlyhonda":

    Първо си погледни правописа и после давай акъл!

    Коментиран от #5

  • 5 касапина

    27 4 Отговор

    До коментар #4 от "тасс":

    Тук не се учи правопис ,а се изразява мнение ,човека е напълно прав, просто няма какво да се добави към неговият коментар.

    Коментиран от #6

  • 6 синя трева

    4 18 Отговор

    До коментар #5 от "касапина":

    От същият "матрял" си и ти, ама то това остана в България.

    Коментиран от #8

  • 7 Киро

    8 6 Отговор
    Трябва да се учи в училище какво е християнство, будизъм, ислям и тн.

    Да се обяснява също какво е да си гей и разни там отклонения, за наркотици, секс на съответната възраст и тн.

    В училище трябва да се учат тия неща, да се обясняват и децата да са подготвени.

    Кво иска тоя Мюмюн, да скрие какво пише в корана ли?
    Нещо ги гони шизофренията, хем свещена книга било, хем пък да не се казват някои работи!

    Децата трябва да знаят и това трябва да се случва в училище!
  • 8 касапина

    2 8 Отговор

    До коментар #6 от "синя трева":

    То май останаха само тревопасните в България. А aз живея на място за което само може да си сънувал.
  • 9 Ха сега де

    24 6 Отговор
    Продължавайте да търпите.Скоро в часовете по българска история ходжи ще преподават на децата ВИ.Спомнете си 1985 , когато Българите командвахме парада.Време е за (ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО).Кой е за кръста и кой е за Европед...стките ценности.

    Коментиран от #24

  • 10 Мунаммед

    4 12 Отговор
    Никой няма права даги научат децата на Християните и Будисти за други задължително Телмо за религия чужда от собствената религия тъй както и на мюсюлманите извън от тяхната религия.в.Корана е много ясно е казано че на никъде в страниците си не е писано че мъжете ще бият жените а точно обратното. Корнът ясно казва че светът се е зараждан и създаден от Жените. Пророкът Мохамед С.А.С. казва че.жената е майка на света и така според курана и се целува от родата си от дланта на краката на майка родила.и заповядва на мъжете да се държат винаги с нежност и преклонение към жената Майка.Всички Религии трябва да се уважават от всички и еднакви и стриктно от всеки независимо да сме Мюслумани ,Християнин или Будисти а другото е абсурдно иде счита като Атеисти и безверници уродливи.

    Коментиран от #18

  • 11 Свободен

    6 13 Отговор
    Трябва всички религии да се забранят. Смърт за исляма, смърт за християнството, всички вие сте болни мозъци.

    Коментиран от #23

  • 12 Мустафа

    3 18 Отговор
    думата Джихад е Арабска и никак не означава лоша дума наТурски се нарича Топлум на български означава Общност това е Джихада - Общността.

    Коментиран от #17

  • 13 Демокрация.

    1 4 Отговор
    Господине да кажем че по тяло си Свободен.но за голямо съжаление ти казвам че по Акъла си окончателно си зает нямам думи.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Свободен

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Демокрация.":

    Напротив, моят акъл е свободен, а твоят е зает от секти и религии.
  • 16 Олигарха

    9 2 Отговор
    Четирдесет и пет години стигат, стигат! Вреееемеееето е наше, наше! .... Вземи панелите, трабанта... но въздуха ми остави!(Някой върна ли си панелите, щото въздух има за всички от сърце и гледам нови безплатни жилища ще строят ама друг път) Добре поне, че образованието цъфна и върза та сега излизат професори, като гледам скоро и единици за ИДИЛ ще произвеждаме... Врееемееето е наше, наше!
  • 17 Трол

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мустафа":

    Не си знаеш езика! Джихат с Т а не с Д е война за вяра а топлум е общество, публика!
  • 18 юрист

    2 9 Отговор

    До коментар #10 от "Мунаммед":

    “...Публикувано във факти.бг: а другото е абсурдно иде счита като Атеисти и безверници уродливи....“ Абе ти ми ела в кантората, с искане за адвокатска защита на твои спорни права- напр. наследствени или имуществени, или с искане за повдигане на ревандикационно съдебно производство, а пък да видим дали за теб лично ще има значение, че аз съм жена и атеистка, при положение, че съм адвокат и примерно- печеля над 70% всички дела за ревандикации, в които съм била процесуален представител на ищеца... И още- КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Чл. 13.(2) Религиозните институции са отделени от държавата. Чл. 37.
    (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдействаЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ТЪРПИМОСТ и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
    (2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието НЕ МОЖЕ да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите НА ДРУГИ граждани Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.
    (2) Религиозните и другите убеждения НЕ СА основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.
  • 19 Брат ми

    10 0 Отговор
    Welcome to Auschwitz от БАН и други подобни. Корана далеч от Европа. 😀
  • 20 Random

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Оня":

    Хитлер не беше ли приятел с търците и арабкте?
  • 21 Random

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Оня":

    Хитлер не беше ли приятел с търците и арабкте?
  • 22 ЗЕВС

    9 1 Отговор
    Човека, живял в онези далечни праисторически времена когато човечеството не е страдало от шизофреничното раздвоение, между дух и тяло, е бил единен в мислите и действията си. Заради своето„божествено и духовно" развитие е станал най-лошото животно на планетата! Винаги човек е създавал боговете си, а не те него.Човек е създал цяла система от богове не с нещо друго, а със собствения си мозък. Всички религии са човешки измислици! Няма АД, няма РАЙ, живота е един и се живее тук и сега!
  • 23 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Свободен":

    Марш веднага в СССР!

    Коментиран от #26

  • 24 Откачен Борсук

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ха сега де":

    Абе комунде просто... Айде спрете се моля ви с пропагандата. Хич и не ми се правете на големите православни християни. До 89-та всички бяхте атеисти, а сега изведнъж станахте по-християни и от папата. А да не говорим и че най-голямата джамия в Европа се намира в мацква. Смешници жалки. Иначе тези свинямлисти с техните праисторически религия и разбиране трябва да ги изгоним не от Европа, а от Земята. А второто понеже е невъзможно все още, има и други (атомни) решения...

    Коментиран от #25, #28

  • 25 Хан Тервел

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "Откачен Борсук":

    Браво... Новите предатели на България

    Коментиран от #27

  • 26 Свободен

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    СССР не съществува от има-няма 30 години, обаче наследникът му (Русия) днес се изживява като най-православната и християнска страна. Къде ме гониш?
  • 27 Откачен Борсук

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Хан Тервел":

    Ако говориш за петоколонниците - да, те са новите (стари) предатели на България. :)
  • 28 Трол

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Откачен Борсук":

    Най-голямата джамия в Европа е в Рим! Продължаваш с глупостите си! Поведението ти е характерно за нереализирано комсомолско активистче.
  • 29 Сссс

    5 0 Отговор
    Четейки коментарите 2 неща ми се набиват на око:1-"християните"не познават християнството ,а са набедени за такива.2-повечето от коментарите са на хора с атеистични възгледи.Относно темата ,няма как да се говори за Ислям без да има консултация с официалната институция,която го представлява,всички Аяти са извадени като със"пинсета"за да се "покаже"какъв е Исляма.Учебника е написан от "професори"аматьори!!!
  • 30 алфа

    1 0 Отговор
    боклуци продажни , народен съд за вас !!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове