396 0

Македонският военен министър на посещение у нас

С Каракачанов ще подпишат два протокола за сътрудничество

Светослава Ингилизова

Заместник министър-председателят и министър на отбраната на Република Македония Радмила Шекеринска e на официално посещение в България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Шекеринска е по покана на вицепремиера и министър на отбраната на републиката Красимир Каракачанов. Целта на посещението е да бъде обсъдено развитието на двустранното сътрудничество в областта на отбраната.

Двамата министри ще подпишат два протокола за сътрудничество в областта на дейността на Военновъздушните сили и за извършването на дейности по осигуряване на лабораторни изследвания. В рамките на визитата си в София министър Шекеринска ще има среща с министър-председателя Бойко Борисов и ще посети Националния военен команден център.

Официалното посрещане на заместник министър-председателя и министър на отбраната на Република Македония Радмила Шекеринска с пълен военен церемониал и церемония по полагане на венец пред паметника на Незнайния воин започна от 9,20 ч. След подписването на протоколите за сътрудничество, в 12,35 ч. министър Каракачанов и министър Шекеринска ще направят изявления за медиите.

По покана на държавния глава Румен Радев, федералният президент на Конфедерация Швейцария Дорис Лойтхард е на официално посещение в България.

Перспективите за последващо задълбочаване на двустранните отношения между България и Швейцария, насърчаването на двустранния икономически обмен и взаимните инвестиции, сътрудничеството в областта на науката, културата и образованието, се очаква да бъдат сред темите на разговора на двамата президенти.

Церемонията по официалното посрещане на президента Дорис Лойтхард на площад „Св. Александър Невски“ ще започва от 10,30 часа. Президентът на Швейцария ще поднесе венец пред паметника на Незнайния войн. В 10,55 часа двамата президенти ще проведат среща „на четири очи“ на „Дондуков“ 2, след което от 11,10 часа ще започнат пленарните разговори на официалните делегации на България и Швейцария.

В Гербовата зала Румен Радев и Дорис Лойтхард ще дадат пресконференция за медиите от 12,05 часа. Президентът Лойтхард ще участва в церемонията по официално закриване на Форума за дуално образование по проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система”, който ще се проведе от 15,00 часа в столичния София хотел Балкан.

От 16,00 часа държавните глави на България и Швейцария ще дадат началото на публична дискусия на тема „Европа – по пътя на дигиталното бъдеще“ в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В рамките на официалното си посещение в България, президентът Дорис Лойтхард ще проведе среща и с министър-председателя Бойко Борисов.

България


Още по темата

 • Македония осъди 33 терористи

  Македония осъди 33 терористи

  Македонски съд призна за виновни 33 души по обвинения за членство в албанска етническа военна група, съобщи ABC. Те бяха арестувани след ...
  3.11.2017
  447
  2

Напиши коментар:


Публикувай