2 Ноември, 2017 17:42 971 9

Горанов: От здравеопазването се краде много

  • владислав горанов-
  • здравеопазване

Системата е пропита от лични и корпоративни интереси, каза министърът на финансите

Системата на здравеопазването е натоварена с много очаквания и с много неефективност, каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси, по труда, социалната и демографската политика и по здравеопазването. На заседанието се обсъжда на първо гласуване проект за бюджет на НЗОК за 2018г., съобщи БТВ.

Здравната комисия и обществото трябва да обсъдят колко ресурс е необходим, за да можем да финансираме достатъчно българското здравеопазване.

Докато този дебат не се затвори, за Министерството на финансите ще стои по категоричен начин въпросът по най-ефективен начин ли харчим парите, с най-ефективната структура ли го правим и дали МФ е виновно. Системата е пропита от лични и корпоративни интереси, от нея се краде много, каза още министър Горанов.

Предвижда се разходите за здравеопазване за 2018 г. да бъдат 4.5 на сто от Брутния вътрешен продукт, което е нарастване общо с 485 млн. лв., каза заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев, който уточни, че с 402 млн. лв. се предвижда увеличение на бюджета на НЗОК.

Той добави, че резервът на НЗОК ще бъде намален от 10% на 3%, което ще даде възможност за по-точно планиране по отношение на Националния рамков договор.

Ананиев посочи приоритетите за 2018 г. и допълни, че бюджетът гарантира плащанията на дейностите, включени в настоящия пакет, финансирани от НЗОК. Ще се повишат и цените на някои клинични пътеки, подчерта той.

Председателите на съсловните организации на лекарите, лекарите по дентална медицина и на фармацевтите изразиха недоволството си от предвижданите средства.

Лекарите настояха да се увеличат средствата за извънболнична помощ, лекарите по дентална помощ – за увеличаване на средствата за протезиране на възрастните хора, фармацевтите – за подобряване на достъпа до лекарства и иновативни терапии.

Професионалистите по здравни грижи настояха за осигуряване на достатъчно средства за медицински дейности, както и за възнагражденията на съсловието.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България каза, че половината работодателски организации са подкрепили проекта за бюджет, но не виждат достатъчни политика за подобряване на превенцията и доболничната помощ.

Пламен Радославов от КНСБ изрази подкрепата на синдиката за проекта на бюджет, но подчерта, че от синдиката не одобряват предложението НЗОК да не заплаща нови молекули.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГГГГГ

    12 0 Отговор
    А добро утро, сега ли го разбра или те отрязаха от баницата, а Влади???
  • 2 Гостенин

    6 0 Отговор
    Експерт!!!Само от там ли се краде?
  • 3 кучето шаро

    8 1 Отговор
    То не само от здравеопазването крадете .
  • 4 Будалата

    7 0 Отговор
    Че се краде знаят всички. Ще е интересно да каже от кое министерство не се краде.
  • 5 Варна

    4 0 Отговор
    На някой направили впечатление, че помежду другото някак Горанов спомена, че намалят резерва на НЗОК?
    -Това говорили Ви нещо? - А помните ли как Дянков също прибра едни пари от резерва защото не им стигаха?
    ------------
    А иначе когато изпълнителната власт говори, че много се крадяло... - Не знам как не и идва на ум, че подобно твърдение говори зле за нея и плаче за подмяна!
  • 6 Фърги

    3 0 Отговор
    Сега ли го разбра бе? 7 години сте на власт и сега ви просветна.
  • 7 Русенец

    4 0 Отговор
    Горанов се изказва сякаш е в опозиция или в някое кафене ! Та нали те управляват вече 8г. и всички промени в закона за здравеопазване правят те. Тяхни са частните болници, които източват здравната каса ! Елате да видите УМБАЛ Медика в Русе - ГЕРБ-ДПС конгломерат, който източва Здравната каса с такива темпове, че в града няма здрав човек !
  • 8 Гого

    2 0 Отговор
    Само от там ли? Май открихте топлата вода. Има една поговорка не е луд този който яде баницата а този който му я дава!!!!!
  • 9 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    от 7 милиарда сега касата е 3 милиарда
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове