652 9

Горанов: От здравеопазването се краде много

Системата е пропита от лични и корпоративни интереси, каза министърът на финансите

Мартин Христов

Системата на здравеопазването е натоварена с много очаквания и с много неефективност, каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси, по труда, социалната и демографската политика и по здравеопазването. На заседанието се обсъжда на първо гласуване проект за бюджет на НЗОК за 2018г., съобщи БТВ.

Здравната комисия и обществото трябва да обсъдят колко ресурс е необходим, за да можем да финансираме достатъчно българското здравеопазване.

Докато този дебат не се затвори, за Министерството на финансите ще стои по категоричен начин въпросът по най-ефективен начин ли харчим парите, с най-ефективната структура ли го правим и дали МФ е виновно. Системата е пропита от лични и корпоративни интереси, от нея се краде много, каза още министър Горанов.

Предвижда се разходите за здравеопазване за 2018 г. да бъдат 4.5 на сто от Брутния вътрешен продукт, което е нарастване общо с 485 млн. лв., каза заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев, който уточни, че с 402 млн. лв. се предвижда увеличение на бюджета на НЗОК.

Той добави, че резервът на НЗОК ще бъде намален от 10% на 3%, което ще даде възможност за по-точно планиране по отношение на Националния рамков договор.

Ананиев посочи приоритетите за 2018 г. и допълни, че бюджетът гарантира плащанията на дейностите, включени в настоящия пакет, финансирани от НЗОК. Ще се повишат и цените на някои клинични пътеки, подчерта той.

Председателите на съсловните организации на лекарите, лекарите по дентална медицина и на фармацевтите изразиха недоволството си от предвижданите средства.

Лекарите настояха да се увеличат средствата за извънболнична помощ, лекарите по дентална помощ – за увеличаване на средствата за протезиране на възрастните хора, фармацевтите – за подобряване на достъпа до лекарства и иновативни терапии.

Професионалистите по здравни грижи настояха за осигуряване на достатъчно средства за медицински дейности, както и за възнагражденията на съсловието.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България каза, че половината работодателски организации са подкрепили проекта за бюджет, но не виждат достатъчни политика за подобряване на превенцията и доболничната помощ.

Пламен Радославов от КНСБ изрази подкрепата на синдиката за проекта на бюджет, но подчерта, че от синдиката не одобряват предложението НЗОК да не заплаща нови молекули.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ГГГГГ
  Отговор
  1 17:49  02.11.17
  А добро утро, сега ли го разбра или те отрязаха от баницата, а Влади???
 • Гостенин
  Отговор
  2 19:17  02.11.17
  Експерт!!!Само от там ли се краде?
 • кучето шаро
  Отговор
  3 19:25  02.11.17
  То не само от здравеопазването крадете .
 • Будалата
  Отговор
  4 19:27  02.11.17
  Че се краде знаят всички. Ще е интересно да каже от кое министерство не се краде.

 • Варна
  Отговор
  5 21:40  02.11.17
  На някой направили впечатление, че помежду другото някак Горанов спомена, че намалят резерва на НЗОК? -Това говорили Ви нещо? - А помните ли как Дянков също прибра едни пари от резерва защото не им стигаха? ------------ А иначе когато изпълнителната власт говори, че много се крадяло... - Не знам как не и идва на ум, че подобно твърдение говори зле за нея и плаче за подмяна!
 • Фърги
  Отговор
  6 09:17  03.11.17
  Сега ли го разбра бе? 7 години сте на власт и сега ви просветна.
 • Русенец
  Отговор
  7 11:11  03.11.17
  Горанов се изказва сякаш е в опозиция или в някое кафене ! Та нали те управляват вече 8г. и всички промени в закона за здравеопазване правят те. Тяхни са частните болници, които източват здравната каса ! Елате да видите УМБАЛ Медика в Русе - ГЕРБ-ДПС конгломерат, който източва Здравната каса с такива темпове, че в града няма здрав човек !
 • Гого
  Отговор
  8 22:30  03.11.17
  Само от там ли? Май открихте топлата вода. Има една поговорка не е луд този който яде баницата а този който му я дава!!!!!
 • Vasik Atanasova
  Отговор
  9 01:13  04.11.17
  от 7 милиарда сега касата е 3 милиарда

Напиши коментар:


Публикувай