806 3

Нов кумгейт. Кметът на Батак давал обществени поръчки на фирмата на сина си

ГЕРБ иска оставката му

Венцислав Михайлов

Нов Кумгейт разбуни публичното пространство. Кметът на Батак Петър Паунов е възлагал обществени поръчки на фирмата на сина си. По този начин кметското семейство се е обогатило с над половин милион лева държавни пари. Прокуратурата повдигна обвинение срещу дългогодишния кмет Петър Паунов, избиран с мандат от БСП.

Фирмата на сина договорила с общината

да направи канализация и тротоари на две улици. Участвала и в сметопочистването.

Петър Паунов ще отговаря за превишаване на правата си при продажба на част от държавен имот. Продал е на трето лице 100 декара апетитен имот близо до язовир "Батак" на безценица.

"В качеството си на кмет е нарушил служебните си задължения като е променил статута на имот, намиращ се в землището на община Батак, от държавна в частна общинска собственост. Имотът е бил продаден и по този начин е била нанесена щета на Министерството на земеделието, горите и храните. Сумата, за която е продаден имотът, е 2400 лева. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 8 години", заяви Пламен Пантов, прокурор в Районна прокуратура-Пазарджик, цитиран от Нова телевизия.

Петър Паунов е кмет четвърти мандат от БСП, но от БСП заявиха, че вече е напуснал партията. От червената централа се отрекоха официално от Паунов, като обявиха, че не носят отговорност за действията му, защото той е напуснал партията след последните местни избори през 2015 г.

Три години след началото на първия му мандат - през 2003 г., синът Крум Паунов се събужда на 21 години като строителен предприемач.

Какво се случва в Батак през тези години, в които бащата управлява, а синът ударно строи в общината?

В Ихтиман е регистрирано дружеството "Престиж-Паунов" ЕООД. Негов едноличен собственик е Васка Паунова, съпругата на кмета. Като управител на фирмата в Търговския регистър е посочен синът - Крум Петров Паунов. От справка за капиталовите разходи на общината до края на 2006 г. става ясно, че "Престиж-Паунов" ЕООД е с общо 6 обществени поръчки за около 249 хил. лева.

През 2006 г. фирмата е договорила с община Батак и е извършила изграждане на канализация и тротоари на две улици в градчето, направила е козирка на входа на сградата на кметството, изградила е подпорна стена при училище "Отец Пайсий", ремонтирала е ул. "Стефан Караджа", издигнала е подпорна стена на Стара река, укрепила е свлачище на гробищния парк в с. Фотиново.

С всеки нов мандат на кмета Паунов бизнесът на "Престиж-Паунов" ЕООД ударно се разширява и дружеството печели конкурси и изпълнява обществени поръчки, възлагани от две държавни горски стопанства - "Батак" и "Беглика", през периода 2012-2016 г.

Едната през 2012 г. на стойност 204 490 лв. и договор с горско стопанство "Батак" от 2016 г. за 37 439 лв. за поддръжка. Кметът на Батак Петър Паунов не отрича, че фирмата, управлявана от сина му, е изпълнявала обществени поръчки, възлагани от общината.

Той категорично отрече след приемането на закона за конфликт на интереси фирмата на съпругата и сина му дори да е била подизпълнител на общински търгове.

Според местни хора обаче през 2008 г., когато законът за конфликт на интереси вече е приет, фирмата на кметския син е получила 90 000 лева за зимно снегопочистване на пътищата на територията на община Батак. Кметът Паунов твърди, че зимното поддържане в община Батак от 2004 г. се изпълнява от една пазарджишка фирма - "Еко-Хидро", специализирана и изпълняваща подобна дейност и в други общини.

Той призна, че все пак фирми, изпълняващи договори с общината,

са били търговски клиенти на "Престиж-Паунов" и са купували от фирмата бетон или други консумативи. Тези факти той научавал от сина си, който му споделял в лични разговори. Според Паунов обаче това не означавало, че управляваното от сина му дружество има отношение към изпълнението на общински поръчки.

Според Паунов-син неговата фирма печелила заради най-добри критерии, които покриват изискванията на възложителя. 35-годишният мъж отрече неговият баща да има каквото и да било отношение към сключването на тези договори.

Преди дни окръжната прокуратура в Пазарджик внесе в съда обвинителен акт срещу кмета на Батак Петър Паунов за превишаване на права, с което е ощетил държавата с 2400 лв. в полза на общината и на трето лице. Става дума за продажбата на част от държавен имот - 100 кв. метра, след решение на общинския съвет в Батак. През 2014 г. районният съд в Пещера е обявил поземлен имот край яз. "Батак" за държавен, но баташкият общински съвет го е преобразувал на частен общински и е възложил на кмета да го продаде, което е станало в края на 2015 г., припомня в. "24 часа".

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал по случая, а общинското ръководство на ГЕРБ - Батак взе решение чрез общинските съветници на партията да поиска оставката на кмета на Община Батак Петър Паунов. Причината е уронване престижа и доброто име на общината в резултат на незаконни действия.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Будалата
  Отговор
  1 08:49  03.11.17
  Всички кметове са за смяна. Няма ГЕРБ- БСП кметове които да не са за затвора. Има ли държавна поръчка има далавера. Болници, Енерго, ВиК - далавера. Саниране, магистрали, гранични огради абе навсякъде къде бутнеш е далавера.
 • Пеньо
  Отговор
  2 08:49  03.11.17
  Другари безродници, какво ще кажете по въпроса? Колко пъти да ви повтарям, че щом си във властта, без значение на нивото и партията се краде здраво. Ако не се крадеше толкова щяхме да задминем Швейцария по стандарт, но... Хайде, отстъпвам думата на кутевските тролове, които надявам се вече са получили опорните точки.
 • AMG
  Отговор
  3 12:16  04.11.17
  Имот от 100 декара за 2400 лв.Ами тоя си е за разстрел,не за затвор!

Напиши коментар:


Публикувай