1 178 3

Младите войводи искат антифашистите да мълчат за името на Димитровград

Георги Димитров предаде българите в Македония, като ги остави на насилствената асимилация в Югославия, но не се спря до тук

Стефанаки Йоанис

Младежката организация на ВМРО категорично се обяви за сменянето на името на град Димитровград в Сърбия с неговото старо име - Цариброд.

Според младите войводи от ВМРО призивите на Българския антифашистки съюз (БАС) и Българската социалистическа партия (БСП) саботират водените преговори между България и Сърбия за връщането на старото име на града.

В декларация от Националният младежки комитет (НМК) на ВМРО посочват, че връщането на старото име на Димитровград е изключително важно, защото с този акт ще бъде възстановена "поне частица от една историческа справедливост, отнасяща се до българите в Западните български покрайнини".

Младите войводи обаче най-много се разгневили от вчерашната позиция на БАС, в която се посочва, че Георги Димитров е българският политик, който има "най-голям принос за дружбата и приятелството между нашите два народа".

Отговорът на младите националисти - "Не, Георги Димитров не е български герой." Според тях Димитров е предал българската кауза, за която са загинали милиони българи. Той също така е потъпкал идеала за силна и обединена България и го продал за жълти стотинки на Коминтерна.

"Георги Димитров предаде българите в Македония, като ги остави на насилствената асимилация в Югославия, но не се спря до тук. Той работеше за създаването на "македонска" нация, на македонска народност в Пиринския край", категорично заявяват младите войводи.

Според НМК на ВМРО действията на БАС и БСП са израз на борба срещу българщината и българите като цяло. БАС и БСП също така работели само за чужди интереси, "било то за Белград или за Москва, а както често се е случвало - в услуга на двете".

В този контекст младежите на ВМРО застават твърдо зад искането Димитровград да бъде преименуван на Цариброд. Според тях там живеят българи от векове. "За съжаление днес ни дели изкуствена граница, поставена след позорния Ньойски договор."

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Истински антифашист
  Отговор
  1 09:34  03.11.17
  Тия нашите "анти"фашисти дали случайно не са като американските (В действителност ултрафашизоидни терористични откачалки)?
 • 2 10:05  03.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Мирослав
  Отговор
  3 19:49  04.11.17
  И в България не трябва да има град с името Димитровград. Крайно време е да се направи конкурс и референдум за името на този град.

Напиши коментар:


Публикувай