730 1

Роумингът със съседките ни ще падне

В момента цените на разговорите със страните от Западните Балкани са изключително високи

Мартин Христов

България подготвя меморандум с правителствата на държавите от Западните Балкани за намаляването на цените на роуминга.

Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски по време на откриването на конференция „Логистични хоризонти 2025“, съобщиха от ведомството.

Московски подчерта, че една от основните задачи по време на Българското Председателство ще е присъединяването на страните от Западните Балкани в Европейския съюз, а намаляването на цените е основна стъпка.

В момента цените на разговорите със страните от Западните Балкани са изключително високи (сто пъти в сравнение с националните тарифни планове в България, които са валидни и при пътуване в Европейския съюз).

Роумингът със страните от ЕС, както и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, отпадна на 15 юни - говорим, изпращаме SMS-и и сърфираме в интернет много по-евтино. Минута разговор на територията ще ни струва не повече от 3 евроцента, а sms-ът не може да е по-скъп от 1 евроцент. До 7,70 евро ще е цената за всеки гигабайт.

По думите на Московски, анализите показват, че много голям брой туристи и хора, правещи бизнес, са сериозно заинтересовани да се намалят тези цени. „Подписването на тези междуправителствени спогодби е израз на нашата политическа воля, с която ще изпратим ясно послание, че интеграцията на Западните Балкани е от изключителна важност за целия Европейски съюз. Считам, че това ще мотивира телеком операторите да сключат споразумения за реално намаляване на цените за разговори в роуминг и за ползване на интернет“, заяви министърът.

"Не може да имаме 6-7 лева на минута такса с Македония, с Босна или Сърбия. Това са чудовищни цени", коментира министърът.

Транспортната свързаност на Западните Балкани е друг акцент, който ще даде нова перспектива за развитието не само на района, но и на целия Европейски съюз, посочи Ивайло Московски.

България


Още по темата

 • 25 въпроса и отговора за роуминга в ЕС

  25 въпроса и отговора за роуминга в ЕС

  От 15 юни 2017 г. влязоха в сила нови правила за роуминг в ЕС. Във връзка с това Комисията за регулиране на съобщенията отговаря на 25 въпроса. 1. ...
  16.06.2017
  1 636
  0
 • Краят на роуминга дойде

  Краят на роуминга дойде

  От днес падат таксите за роуминг в ЕС, съобщи „Форчън“. "Европейският съюз съществува, за да сближава хората и да улеснява живота ...
  15.06.2017
  1 923
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • само за бензин
  Отговор
  1 11:51  03.11.17
  То ся както е по-изгодно е да се върнеш от Сърбия или т.н. Македония до България да си проведеш разговора и после обратно ;))))

Напиши коментар:


Публикувай