1 119 7

Патриотите искат да се преразгледат всички ТЕЛК-ове

Мартин Христов

Патриотите и социалното министерство вчера излязоха с противоположни идеи как да се запушат пробойните в инвалидните пенсии. Коалиционният партньор на ГЕРБ иска да прати всички хора с увреждания на нова медицинска експертиза в следващите около 2 г. Социалното министерство пък иска по-тежка процедура на оценка - всеки да минава първо през медицинска комисия за увреждането, а след това - през комисия към НОИ, която да прецени работоспособността.

Патриотите изложиха идеите си на среща с организации на хора с увреждания. "Хората с увреждания са около 1 млн. и се разделят на две големи групи. Около 450 хил. са тези между 18 и 60 г., те имат ТЕЛК-ови решения в работоспособна възраст. Още около половин милион имат интеграционни добавки за хора, пенсионирани по възраст. През годините тази цифра се е увеличила повече, отколкото са евентуалните хора с увреждания. Трябва да има ревизия и този публичен ресурс да се изразходва за хората, които имат нужда", коментира депутатът от "Обединени патриоти" Калин Поповски.

Той и колегите му обаче се съгласиха с две възражения на организациите - че не трябва хора с доживотно увреждане, напр. ампутирана ръка, да се разкарват за нови експертизи, и не е редно да има две комисии.

Разделянето на комисиите е записано в концепция за реформата на ТЕЛК, внесена в Народното събрание от социалния министър Бисер Петков. От нея става ясно, че реформата, от която кабинетът смята да спести милиони за увеличение на всички пенсии, ще влезе в сила най-рано през 2020 г. Догодина социалното министерство предвижда да прави законодателните промени, а през 2019 г. да изгради капацитета на новата комисия по оценка на работоспособността, която ще заработи към НОИ. Записаното в концепцията не се различава твърде от идеите на втория кабинет на Борисов, призна Петков.

Концепцията освен това не дава отговор на най-важния за хората с увреждания въпрос - възможно ли ще е получаването на инвалидна пенсия заедно със заплата, когато човек може да работи. В нея не се предвижда ревизия на всички ТЕЛК, както искат патриотите.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1234
  Отговор
  1 21:33  03.11.17
  И така трябва! А не бай мангал да лежи и пърди по цял ден.
 • неутрален
  Отговор
  2 21:37  03.11.17
  На ПАТРОКОВЦИТЕ и ПРАВИТЕЛСТВОТА ОТ сърце им пожелавам да дойдат до ТЕЛК НА ИНВАЛИДНИ КОЛИЧКИ И ДА ПОЛЗВАТ СЪЩИТЕ "ОБЛАГИ" и пари като сегашните хора с ТЕЛК, няма да искаме да им преразглеждат същите. ЧАС по-скоро да стигнат до инвалидност. ПРОКЛЕТИ , УЯЛИ СЕ МОШЕНИЦИ. МРЪСНИ БЕЗВЕРНИЦИ. И ВТОРОТО ОКО НА ПОЛУСЛЕПИЯ ИСКАТ ДА ИЗВАДЯТ . ХИЛЯДИ ПЪТИ ПРОКЛЕТИ!!!!!!!!!!!!!

  Коментиран от #3

 • ДДД
  Отговор
  3 21:52  03.11.17

  До коментар #2 от "неутрален":

  ако си такъв какъвто описа кое от преразглеждането те плаши? или те плаши ако не си?
 • zen
  Отговор
  4 22:52  03.11.17
  Некадърници, от телковете ли намерихте да вземете пари за вдигане на пенсиите. Обиждате колегите си ,тези телкови решения комисии от космонавти ли са ги издали? СТАЧКА

  Коментиран от #5

 • onq s konq
  Отговор
  5 23:42  03.11.17

  До коментар #4 от "zen":

  Имаш ли идея тези "решения" на ТЕЛК КОЛКО ДЖОБА СА НАПЪЛНИЛИ,или се правиш на марсианец?
 • ггскж
  Отговор
  6 23:54  03.11.17
  Собственик на фирма ЕТ която работи от 25 години и в ГДД за 2016 показва печалба от 137 000 лева, има 8 работника, в същото време получава инвалидна пенсия/нещо му било слабо сърцето/,,,,, и ии да попитам това дали е нормално ??!! естествено, че е най правилното решение да минат отново две комисии, да вземат от тези които само точат хазната на нашия гръб и да дадат на тези който имат наистина нужда
 • Иво
  Отговор
  7 09:09  04.11.17
  Собственик на фирма съм и аз. Имам доказано увреждане. Имам и инвалидна пенсия.Означава ли, че понеже фирмата ми върви и имам доход, нямам право на пенсията. А да питам,като си внасям всички осигуровки, имам ли право да ги ползвам? Това към коментара пред моя! Цялата тази работа смърди! И според мен само си чешат езиците. Нали се сещате какво ще стане, ако тръгнат да ни разкарват нас- тези дето не сме псевдо инвалиди и които имаме възможности. Аз лично бих се напънал да се съберем няколко такива като мен и да заведем един колективен иск срещу милата ни държавица, но не тук, а в бялата Европа.Току виж сме станали милионери за един ден...

Напиши коментар:


Публикувай