748 3

70 лв. към заплатите на войниците

Офицерите ще вземат с 90 лв. повече

Венцислав Михайлов

Заплатите на войниците и сержантите ще бъдат повишени с около 70 лв., а на офицерите с 90 лв. от следващата година. Отделно ще се дават по 5 лв. за всяко армейско звание. Това се разбра от думите на постоянния секретар на отбраната Антон Ластарджиев пред ресорната парламентарната комисия. Увеличението ще бъде направено със 100 млн. лв., които са отпуснати в повече за персонал в Министерството на отбраната в проектобюджета за следващата година, съобщава dnevnik.bg.

Опитваме с парите за личен състав да направим справедливо разпределение, с тези 100 млн. няма да разрешим проблемите, каза Ластарджиев. Той се надява в следващите две години да има "по-качествени параметри". От думите му се разбра, че основната заплата за редник в момента 608 лв., а за ефрейторите - 609 . Трудно намираме хора и се опитваме да решим този въпрос, каза Ластарджиев.

Симеон Симеонов (ДПС), който е генерал от резерва, разказа, че на идване към заседанието е срещнал познати от Националната гвардейска част. "Те не могат да покрият всички държавни мероприятия, защото не могат да направят 2 състава. Виждате ли докъде сме я докарали", каза Симеонов. Той заяви, че от партията му ще искат повече пари за отбрана между двете четения на закона за бюджета.

Пламен Манушев (ГЕРБ), който е вицеадмирал от резерва, каза, че не могат да се намерят хора за бойните поделения и затова трябва да се върне моделът, в който заплатите се определят не само от званието, а и от длъжността.

Служебният министър на отбраната Стефан Янев каза на заседание на правителството през април, че "некомплектът от личен състав е от порядъка между 25 и 30 процента, в отделни подразделения и над 30%, което на практика ги прави небоеспособни, не са в състояние да си извършват дори ежедневните учебни и мероприятия по бойната подготовка".

За 2019 и 2020 в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза също са предвидени по 100 млн. лв. "за увеличаване на възнагражденията на личния състав в системата на Министерството на отбраната с цел създаване на условия за мотивация и професионален подбор на кадрите, необходими за изпълнението на политиката в областта на отбраната".

За замяна на МиГ-29 с нов тип изтребител са заложени 678 млн. лв., като са разчетени по 226 млн. лв. за всяка година от периода (2018 - 2020). 513 млн. лв. са заложени за придобиване на многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморските сили, като са разчетени по 171 млн. лв. за всяка година от периода. В бюджета обаче няма пари за проекта за купуване на нови бойни машини за пехотата, който трябва да струва 1.22 млрд. лв.

Липсата на проекта за бойна машина на пехотата в бюджета е, защото все още не е внесен, каза на заседанието депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев. Проектът трябва да е готов до месец и да бъде приет от парламента до края на годината. Очаква се средствата за него да бъдат осигурени от вече разчетените пари за модернизация, като бъде увеличен срокът на изплащане. Проектът за нов изтребител също трябва да бъде преразгледан от парламента, след като процедурата беше спряна след доклад на парламентарната комисия, която провери процедурата и намери нарушения при класирането на Gripen като най-добра оферта от служебното правителство.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 13:12  03.11.17
  Хахаха за 600лв.,кой иска да го трепят
 • Джуров
  Отговор
  2 13:18  03.11.17
  100 млн.лв. за хрантутници???
 • ГЕНЕРАЛ
  Отговор
  3 16:32  03.11.17
  ЗА ТЕЗИ ТЪРТЕЙ МАЗНИ И ХРАНТУТНИЦИ НА НАРОДА СА ИМ МНОГО ТЕЗИ ПАРИ

Напиши коментар:


Публикувай