Last news in Fakti

3 Ноември, 2017 14:08 4 428 6

Депутатите одобриха минимална заплата от 510 лева

  • депутати-
  • пари-
  • заплата-
  • бюджет-
  • здраве

Парите за здраве ще бъдат с 485 млн. лв. повече в сравнение с 2017 г.

Бюджетите на държавното обществено осигуряване (ДОО) и здравната каса за 2018 г. бяха одобрени в парламентарните комисии по социална политика и здравеопазване, съобщи в. „Сега“.

Заложените разходи за здраве са в размер на 4.7 млрд. лв., което представлява 4,5% от БВП. Това е с 485 милиона лева повече от разходите за 2017 г. В НЗОК ще влязат около 406.6 млн. лв. повече. Приоритети ще са електронно здравеопазване, майчино и детско здравеопазване, профилактиката и ранната диагностика на заболяванията и качествена медицинска и дентална помощ.

Бюджетът на ДОО предлага увеличение на минималните осигурителни прагове за 2018 г. с 3.9 на сто и при планираното увеличение на минималната работна заплата с 10.9 на сто.

Средното увеличение на минималните осигурителни прагове през 2018 г. е около 6.8 на сто. Минималната работна заплата скача от 460 на 510 лв. Определя се минимален месечен осигурителен доход на самоосигуряващите се лица в размер на 510 лв.

Увеличава се минималният осигурителен доход за земеделски стопани и тютюнопроизводители от 300 на 480 лв.

Запазва се размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица от 2600 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    24 1 Отговор
    България трябва да се пребори с корупция, източване на средства и най-вече всеки да си поеме отговорност за действията. Тогава и малко пари да се взимат, като е справедлив живота ще е добре, сега какво като увеличават пари за здраве, а на мен не ми дават направление и макар да плащат стотици левове месечно, пак трябва да си платя. Или пък децата не ги лекуват от сложни болести/операции. За социалните помощи на циганите има, не са спряли фалшивите телкове и циганите видимо живеят по-добре от бедните българи. Когато циганката взима повече пари от социални, детски, телк и еднократни субсидии от лекаря в спешното, а целия нейн клан от 30-40 същества не е допринесъл и с един лев за бюджета през целия си живот, как да е нормално и да е спокойно? Оправете това, заплатите сами ще се регулират, доказана пазарна функция.
  • 2 Веско

    6 11 Отговор
    Голяма глупост да се вдигат заплатите толкова чести и с толкова резки скокове.
  • 3 1111

    20 1 Отговор
    И какъв ще е ефекта за обикновения работник?? Ами никакъв, не и докато големите работодатели имат лоби във властта, не и докато умишлено се крият данни за инфлация и т.н., за да не покачват доходи и пенсии.
    Показват ни се по медиите някакви подставени икономисчета и социлогчета, които ни говорят, че видиш ли била малка производителността на труда. А същевременно някой си феодал си вози миризливия г. в автомобил за 200 - 300 000 лв., и се оплаква, че плащал много за заплати. А плаща на хората на месец толкова, колкото харчи на ден за същия този автомобил, и то с фирмени пари.
    И така си живеят кръг от около 5 - 10 000 човека, на гърба на 7 000 000.

    Коментиран от #6

  • 4 Русенец

    8 2 Отговор
    Да живее Инфлацията и държавната печатница на пари.
    Край на спестяванията !
    Победа за кредитополучателите !
    Бедните по бедни, богатите по-богати !
    Пенсионерите обречени на геноцид !

    Коментиран от #5

  • 5 Гошо

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Русенец":

    Каква държавна печатница, като сме във валутен борд? Каквото стане с еврото, това става и с левчето. Нашата печатница има нулева роля в увеличаването на паричната маса и в създаването на инфлация.


    А сега по темата - средната заплата е много по-важен показател от минималната. А как се вдига средната заплата? С повече бизнес (особено насочен към износа). А как става това? С по-малко корупция и бюрокрация, работеща съдебна система, добра бизнес среда и намаляване на държавните разходи и съответно данъците. За тези неща нито се говори, нито се прави нещо, но в същото време се хвърля прах в очите с увеличения на минималната заплата.

    Но няма как да е иначе. Да не забравяме, че ГЕРБ са центристка партия. В парламента няма нито една дясна партия, има само комунисти и по-големи комунисти.
  • 6 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "1111":

    Има ли някъде в тая държава всичко да ни е наред,европейците трябва да са много кухи щом са ни приели в евро съюза хаха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове