1 657 3

Архангелова задушница е

Почитаме и паметта на войниците и офицерите, които са жертвали живота си за свободата на България, поради което денят е известен още като Мъжка задушница

Венцислав Михайлов

В първата събота преди големия празник Св. Архангел Михаил, Архангеловден, православната църква почита Архангеловата задушница. Тя е сред трите най-големи задушници и се нарича още Архангелска задушница, Хрангеловото одуше и Рангелова задушница. На този ден в храмовете се извършва литургия за упокой, след което се служи обща панихида, по време на които се пали свещ и се отправят молитви за душите на мъртвите.

На Архангелова задушница почитаме и паметта на войниците и офицерите, които са жертвали живота си за свободата на България, поради което денят е известен още като Мъжка задушница.
По стара българска традиция, съботните дни са наречени на мъртвите. Жените отиват на гробищата на починалите си близки рано сутринта, за да раздадат варено и жито и хляб за "Бог да прости". Обичаят се спазва от векове, като в него заедно с православните догми се преплитат древни практики и ритуали. Своите мъртви близки са почитали и живелите по българските земи римляни, траки, славяни и прабългари. Римляните, например, са покривали гробовете с рози и са давали обеди за помен, а траките ни засвидетелстват своята почит, оставяйки ни като наследство многобройните могили по нашите земи.

На Архангелова задушница се раздават варено жито, хляб или пита, вино, плодове, сладкиши и бонбони. Така наречените раздавки или подавки се раздават не само на близките, но и на съседите, както и на хората в гробищния парк. Неслучайно виното и житото присъстват на всяка една задушница. Виното символизира Христовата кръв и тайнството на светото причастие, а житото е символ на бъдещото ни възкресение. На гроба на покойника не се оставя храна.

Прикадяването на гроба с тамян заема особено място по време на Архангеловата задушница, поради вярването, че прогонва дявола и злите сили. Близките палят свещи като символ на неугасващия спомен за починалия. Най-възрастната жена прелива с вино и вода, след което разчупва хляба. Първата хапка от него се оставя на гроба, а останалият се раздава на присъстващите с думите "Бог да прости".

В църковния ни календар има три големи задушници, които се почитат винаги в съботен ден - една седмица, преди да започнат трите постни периода в годината. Голямата задушница е седмица преди Месни Заговезни и осем седмици преди Великден, Черешовата задушница е преди Петдесетница, а Архангеловата задушница, както споменахме по-горе, се почита седмица преди Архангеловден. И трите са подвижни, тъй като зависят от най-големия християнски празник, Възкресение Христово, чиято дата също е променлива, тъй като зависи от първото следмартенско пълнолуние.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • юрист
  Отговор
  1 11:43  04.11.17
  Аз съм атеистка, но защо не виждам нито един коментар със съдържание “бог да прости всички български войници и офицери за свободата и независимостта на България“ от руските тролове, които всички до един се пишат ревностни православни християни? Ник “барчо“, ник“ скорпион69“, ник “ бесен язовец“- къде си , многоников руски троле, да споменеш с “бог да прости“ БЪЛГАРСКИТЕ воини? НЯМА ТЕ под тази статия, нали? Но ако статията е за руските воини, ще вдигнеш шум до небесата и ще упрекваш всички българи, че сме забравили за руски воини, нали? Точно под тази статия ще се преброим всички българи! ВЕЧНА ИМ ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИТЕ БЪЛГАРСКИ ВОЙНИЦИ И ОФИЦЕРИ, НА ВСИЧКИ ЗАГИНАЛИ БЪЛГАРИ ЗА СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ! НИЕ- ВАШИТЕ ПОТОМЦИ , ПОМНИМ И НИКОГА НЯМА ДА ВИ ЗАБРАВИМ!

  Коментиран от #2

 • Брат ми
  Отговор
  2 12:29  04.11.17

  До коментар #1 от "юрист":

  Много добре казано.
 • Амин
  Отговор
  3 13:22  04.11.17
  Бог да ги прости.

Напиши коментар:


Публикувай