11 257 2

С колко пари в брой можем да пътуваме в ЕС

Съвети за пътуване с големи суми в брой

Венцислав Михайлов

Често се оказва, че пренасянето на пари през граница е по-сложен бюрократичен процес, отколкото имиграцията и движението на хората. Всяка година ситуацията става все по-сложна в световен мащаб. Не съществуват общи правила и организация за тяхната регулация дори на регионално ниво (например в рамките на Европейския съюз (ЕС)).

Това коментират от Tavex.

Парите в брой все още са ключов елемент в международния бизнес. В много части на света банковите преводи и чековете не са предпочитано платежно средство, затова е необходимо плащанията да се осъществяват в брой. Международният бизнес е все още зависим от тези плащания, което означава, че парите в брой могат да доведат до злоупотреби. Именно затова правителствата създават множество правила и регулации, които контролират движението на пари през границите.

На първо място, когато говорим за правилата по отношение на изнасяне на пари в чужбина,

трябва да сме наясно какво точно се има предвид под „пари в брой“.

Повечето държави изискват задължително деклариране на парите, които се използват като разплащателно средство. Условието за деклариране е валутите да са законно платежно средство или да могат да бъдат изкупени. Например, евровите банкноти и монетите са недвусмислено считани за „парични средства“. Но какво е правилото за валутите, излезли от обращение, като например германската марка, която вече не се използва и не е законно платежно средство? Тази валута също се смята за „парично средство“, тъй като банкнотите продължават да бъдат изкупувани от Бундесбанк - Централната банка на Германия. От друга страна, ако превозвате например френски франкове, италианска лира, финландска марка или гръцка драхма, това не се счита за пари в брой. Тези валути не се изкупуват от никоя централна банка и вече нямат статут на парично средство.

Развивайки в детайли темата за „пари в брой“, има и други примери, които ще упоменем. Например, пътническите чекове изискват два подписа, за да бъдат считани за официално платежно средство.

Ако чекът има само един подпис, не би трябвало да бъде определян като пари в брой. Някои страни приемат това тълкуване, други не. Същото важи и за другите видове чекове. Ако чекът може да бъде незабавно използван и всички предпоставки за това са налице (присъства име на бенефициента, съответните подписи и т.н.), чекът се счита за платежно средство. Неподписан личен чек не се счита за пари в брой. Тези дефиниции могат да бъдат използвани и при предплатените дебитни карти, които са заредени с пари. За митническите органи е много трудно да определят стойността на кредита по тези карти, тъй като не съществува стандартна технология за разчитане на стойността им.

А ако носите със себе си златни или сребърни монети?

Тези продукти също могат да бъдат определени като пари в брой, тъй като много от най-популярните монети като Американският орел, Канадският кленов лист и австралийските златни монети имат номинална стойност, посочена върху лицевата им страна.

Основно правило! Ако носите нещо, което може да бъде използвано като разплащателно средство или да го обмените за такова, значи носите пари в брой! Обикновено най-сигурният вариант е да се консултирате с различните митнически органи, ако се съмнявате в тяхната дефиниция за пари.

При преминаване през граница на ЕС, съществуват три основополагащи принципа, които важат за всички държави-членки: това са свободното движение на стоки, хора и капитал. Можем да кажем, че „капиталът“ включва и парите в брой. Така че теоретично според законите на ЕС можем безпроблемно да пренасяме неограничено количество пари през границите на ЕС. В действителност обаче ситуацията изглежда по малко по-различен начин. Оказва се, че съществува вътрешен контрол върху движението на пари в брой в рамките на ЕС.

Пътник, който се движи между Италия и Австрия например, трябва да декларира суми над 10 000 евро, ако митнически служител го спре за проверка. Франция също има подобна практика, както и някои от новите източноевропейски страни-членки. Има строг контрол и наблюдение над движението на пари в брой в някои позакъсали европейски държави като Кипър и Гърция.

Съветът на експертите е винаги да се консултирате с местните власти за специфичните правила за износ или внос на пари в брой.

Що се отнася до напускането на пределите на ЕС,

съществува задължителна декларация, която трябва да бъде попълнена, за всички суми над 10 000 евро. Повечето държави-членки вече използват стандартен формуляр, който е достъпен на всички езици. Всеки път, когато напускате ЕС, трябва да декларирате. Без да декларира, пътникът рискува конфискация и/или даване под съд. Тази декларация е необходима за предпазване от наркотици, пари, които се използват с цел тероризъм, укриване на данъци и много други престъпни практики. Контролът е създаден с добра цел.

Изненадващо, дори и в рамките на дадена страна, паричните средства могат да подлежат на контрол. Обединеното кралство дава право на всеки полицейски служител да конфискува парични суми с недоказан произход, като сумите могат да бъдат едва 1000 лири. В САЩ е известно също, че полицаите могат да проверяват и конфискуват големи парични суми, движещи се между различните щати.

Важно е, когато пътувате в страната или в чужбина с големи суми пари, винаги да взимате със себе си възможно най-много документи. Всеки документ, доказващ произхода на средствата, ще Ви бъде от полза: банково извлечение, служебна бележка от работодател, фактура от клиент и т.н.

Ако получавате парични средства от друго физическо лице, поискайте личните му/й данни (в най-добрия случай поискайте копие от паспорт или лична карта) и ги накарайте да подпишат изявление, че те са ви дали тези пари. Често може да се случи да се нуждаете от доказателство за източника на средства, затова по-добре документирайте дейностите си.

Когато пътувате транзитно (например имате прикачване при самолетно пътуване между няколко страни), правилата за деклариране на средствата могат бъдат малко сложни. Ако напускате пределите на ЕС, трябва да декларирате само в последната държава от съюза, в която имате престой. Това би означавало, че в случай, че пътувате от Румъния до Китай през летище Франкфурт, трябва да декларирате във Франкфурт, въпреки че за Вас това представлява само транзитна зона и Вие реално не навлизате в територията на Германия. За да направите тази декларация, трябва да намерите митницата. Повечето летища са зле информирани в случаи на транзит. Ако попитате полицейски служител дали трябва да декларирате, когато пътувате транзитно, често може да получите грешен отговор. В повечето случаи те не са експерти или не са наясно с действащата митническа процедура. Така че е хубаво

винаги да отивате на митницата на последното летище, преди да напуснете ЕС.

Едно добро правило, по което можете да се ориентирате, когато влизате или излизате от дадени страни като чужденец, е, че повечето страни ще ви позволят да напуснете страната си с еквивалентна сума на тази, с която сте влезли. Нещата стават по-трудни, когато си тръгвате с повече пари, отколкото сте влезли. Да приемем, че пътникът е изтеглил пари от местен банкомат. Тези средства, ако бъдат изразходвани, ще означават, че пътникът е разполагал със сума, надхвърляща сумата от първоначалната декларация за влизане. Така че, ако разполагате с допълнителни пари, съхранявайте разписките от банкомат и / или други документи, за да докажете как са увеличили средствата по време на престоя Ви.

„Смърфиране“ може да звучи като забавен термин, но всъщност може да доведе до сериозни последици. Ако сте един пътник, който носи със себе си 50 000 долара и пътувате със съпругата си и с трите си деца, не можете да разпределите по 10 000 долара на всеки член от семейството (за САЩ), за да избегнете декларирането.

Декларирането трябва да бъде извършено само от лицето, което притежава средствата. Много хора са хванати в „смърфиране“, което означава, че взимат цял куп малки смърфове със себе си (семейство и приятели), като всеки се разполага с 10 000 долара, за да се пренасят големи суми през границите. Това действие е незаконно и в повечето страни ще ви създаде огромни трудности с местните власти. Малките сини човечета от комикса може да са много сладки, но малките човечета, изправяни пред ударите на закона

Бъдете изрядни

Също така имайте предвид, че някои страни с висока степен на престъпност са много чувствителни към движението на големи количества пари в брой. Това се отнася по-специално за страните от Южна и Централна Америка, където търговията с наркотици генерира огромни парични обеми. Доскоро в страни като Белиз беше почти невъзможно да се изнасят суми над 10 000 долара, дори ако сте декларирали по-висока сума при влизането си в страната. В тези случаи често е също толкова важно да се обясни каква е предвидената употреба за тези големи парични суми, колкото доказването на източника на средства. Случва се пътници да прекарват 24 часа под арест, докато полицията и другите власти отделят време да разследват ситуацията със средствата.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • mediator37
  Отговор
  1 08:13  04.11.17
  Ценна информация.
 • ГГГГГ
  Отговор
  2 13:19  04.11.17
  97,95% от нас нямат този проблем с деклариране на пари. Ние талкова пари на куп сме виждали само при усвояване на кредит! Бедни Българи! за жалост е факт.

Напиши коментар:


Публикувай