549 1

Антибиотици в българското месо на пазара няма, сигурен Ангел Кунчев

Eжегодно се правят по над 500 проби и от тях най-много една да е положителна за антибиотици в крайния продукт

Венцислав Михайлов

В месото на българския пазар няма антибиотици, категоричен е националният здравен експерт д-р Ангел Кунчев. Това стана ясно в негово изказване пред Нова. Д-р Кунчев коментира темата по повод доклада на Европейската агенция по лекарствата, в който се твърди, че българското месо е замърсено с антибиотици.

Докладът нарежда България на 8-мо място по употреба на антибиотици. Според документа месото е най-чисто в Исландия и Норвегия. "Това, че са внесени и пуснати в продажба определено количество антибиотици, не значи, че те са в месото. Отговорно твърдя, че в крайния продукт - месото, антибиотици няма", заяви д-р Кунчев.

Той обясни, че ежегодно се правят по над 500 проби и от тях най-много една да е положителна за антибиотици в крайния продукт.

Припомняме, че вчера и Българската агенция по безопасност на храните излезе с официално становище, че намира тази интерпретация на данните за некоректна. От БАБХ също обясниха, че всяка година се взимат проби и резултатът от тях не е повод за притеснения.

По мнението на друг експерт - д-р Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателните, фермерите не дават медикаменти на на животните си превантивно, защото това е много скъпо. Когато пък се налагало да приемат антибиотици при болест, животните били поставяни под карантина за срок, през който да се изчистят от медикаментите.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • JEEP
    Отговор
    1 10:34  08.11.17
    Публикувано във факти.бг: Това, че са внесени и пуснати в продажба определено количество антибиотици, не значи, че те са в месото - не са бе! Те фермерите не треперят над стоката си и не се презастраховат изобщо. Тук говедата се гледат по тучни ливади, не се хранят с фуражи, пълни с ГМО и ако случайно някое се разболее, се лекува само с народна медицина и хомеопатия. Никакви антибиотици.

Напиши коментар:


Публикувай