875 9

Откриха паметната плоча на Желю Желев (СНИМКИ)

Краят на прехода ще дойде, когато престанем да употребяваме историята за злободневен политически бизнес и когато разномислието ражда дискусии, а не подхранва омразата, заяви Румен Радев

Снимки: Валентин Николов
Снимки: Валентин Николов
Светослава Ингилизова

Държавният глава Румен Радев, заедно с президентите Петър Стоянов (1997-2002), Георги Първанов (2002-2012) и Росен Плевнелиев (2012-2017), откри в село Веселиново възпоменателна плоча пред родната къща на първия демократично избран президент на Република България д-р Желю Желев (1990 – 1997). „Д-р Желев ни напусна преди две години. Той имаше нелека съдба. Прояви куража на инакомислието, когато други мълчаха. Пое отговорност за страната, когато всички спореха и се надвикваха. Понесе упреците на опонентите и предателствата на своите. Но Желев остана народен човек, когато мнозина се срамуваха и клеймяха думата „народен““, заяви в изказването си на церемонията Румен Радев.

Президентът подчерта, че епохата е натоварила политиците на прехода с бремето на много грешки, и техни, и чужди. Огромните надежди са се сблъскали със суровата действителност, а идеалистите са били изместени от циниците. ”Желев се водеше от идеи, не от корист. Остана безсребреник, когато други осребряваха куража на инакомислещите и надеждите на всички българи. Остана демократ, когато всички се сочеха с пръст”, каза президентът и добави, че той бе убеден европеец от поколението на Хелмут Кол и Франсоа Митеран, за което кауза бяха мирът, солидарността и единството на континента.

„Знаменателен знак е, че се събрахме четирима държавни глави, за да съхраним паметта за първия президент на нова България, който ни напусна“, посочи Румен Радев. Държавният глава посочи още, че датата десети ноември наближава, а именно нея неизменно свързваме с доктор Желев, като 28 години след началото на промените „политическите страсти продължават да вилнеят“.

„От години спорим дали преходът е свършил. Мисля, че ще можем да го твърдим, когато престанем да употребяваме историята за злободневен политически бизнес, когато разномислието ражда дискусии, а не подхранва омразата. Когато аргументите изместят дамгите. Когато се проникнем с уважение към всички жертви, от всички епохи и се отнасяме с респект към градивните, прогресивните и родолюбците. Без прошка за престъпленията, но с разбиране за общата драма, в която всеки от нас носи своята отговорност и никой не е безгрешен“, подчерта още в словото си на церемонията президентът Румен Радев.

България


Още по темата

 • Паметта на босите

  Паметта на босите

  Откриха паметна плоча за президента Желю Желев, тъкмо в навечерието на 10 ноември – намек, по касапски елегантен, че и той, като всички ...
  13.11.2017
  1 973
  8

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • да гние в пъкъла
  Отговор
  1 21:11  07.11.17
  първия гробокопач на България
 • НЕразбирач
  Отговор
  2 23:15  07.11.17
  На село паметна плоча - ОК! Но аз на този франкофонизиращ нацията ни "поставен" за президент, друго НЕ бих направил! ТОВА Е ЛЪЖА : "първия демократично избран президент на Република България д-р Желю Желев"! Желев бе една просто една удобна марионетка и има много грехове! Плевничката СЪЩО!

  Коментиран от #3

 • Бесен Язовец
  Отговор
  3 01:08  08.11.17

  До коментар #2 от "НЕразбирач":

  А предатела който е за съд е П.Стоянов който върна на Гърция История Славянобългарска ДС със 100 зора я взеха а на тоя кон му сфирнаха от US посолството и тоя веднага.
 • Юбряяяяяя
  Отговор
  4 19:34  08.11.17
  От ЖельоЖабата винаги ме е било гнус макар че не съм такъв... Боядисан кожмунист и в червата! Ако беше демократ затворите още щяха да са пълни с червена паплач!

 • 5 15:08  09.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Кой не скача е червен
  Отговор
  6 15:23  09.11.17
  Светла му памет на д-р Желев! Дано десните се разберат и се обединят, не е нормално СДС да са извън парламента. Още помня първите митинги на СДС колко хора събираха.

  Коментиран от #7

 • 681
  Отговор
  7 21:27  09.11.17

  До коментар #6 от "Кой не скача е червен":

  СДС не са в парламента, защото предадоха (продадоха) електората си! Именно те единствени имаха уникалния шанс да направят България европейска държава, но ... уви!! Алчноастта на голяма част от лидерите им, а и на повечето членове в редиците им на по-ниски нива надделя! Подведоха се по комунистите, оставиха се да бъдат излъгани, послушаха ги и създадоха мафията, разпродадоха държавата, и ни вкараха в спиралата на една водеща до никъде "не"реформа! Ето за това не са в парламета и много, много трудно ще се върнат там! Защото доверието адски трудно се печели, а много много лесно се губи - за миг се губи!! А те изтъргуваха надеждите и съдбите на целия български народ, и затова не заслужават никога повече да не бъдат фактор!

  Коментиран от #9

 • червения милионер
  Отговор
  8 11:54  10.11.17
  Само червена сган виждам по снимките, същите, като Жельо "дисидента" на БКП.
 • червения милионер
  Отговор
  9 11:57  10.11.17

  До коментар #7 от "681":

  Ти, толкова ли си алтав, че не разбра, кой създаде СДС????? СДС го създадоха БКП, комунистите, тия с парите и властта. Направо се учудвам, как все още има хора, които живеят в измисления свят на "демокрацията".

Напиши коментар:


Публикувай