428 3

Броят на децата в институции е намалял с 90%

Специализираните институции за деца са намалели със 75%

Светослава Ингилизова

Броят на децата в специализирани институции в България е намалял от 7600 до по-малко от 1000 или с почти 90% от началото на процеса на деинституционализация на грижите за деца през 2010 г. до септември 2017 г. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на откриването на неформален семинар на тема „Човешките права и децата“, който се провежда под егидата на АСЕМ – най-голямата организация за сътрудничество между Азия и Европа.

Форумът, в който участват представители на 53 държави от двата континента, е съпътстващо събитие от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Основните теми на семинара са международното партньорство и държавната помощ за оцеляване и развитие, защитата на уязвимите деца и участието на децата в процеса на вземане на решения.

Специализираните институции за деца са намалели със 75% - от 137 през 2010 г. до 36 към момента, добави Петков. Той подчерта, че правителството на България ще продължи да полага усилия за деинституционализацията на грижите за децата, водено от разбирането, че семейната среда осигурява най-добри условия за тяхното развитие. Реформата е свързана не само с извеждането на подрастващите от специализираните институции, но и с осигуряването на необходимата подкрепа за семействата и на условия, които задоволяват индивидуалните потребности на подрастващите и гарантират защитата на техните интереси и права, каза министър Петков.

Той подчерта, че защитата на правата на всички деца е сред приоритетите в управленската програма на правителството в сферата на социалната и демографската политика. За реализирането му е необходимо да се приложи интегрирана и всеобхватна политика, както и целенасочени и систематични усилия на всички заинтересовани страни.

Министър Петков посочи, че ранното детско развитие е сред приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в сферата на социалната политика. Тази концепция е сравнително нова, но е с голям потенциал. Планираме да поставим за общоевропейска дискусия необходимостта от интегриран подход към грижите за децата, насочен към предотвратяване на рисковете от раждането на детето, включително чрез ранна намеса за осигуряване на семейство или семейна среда за всяко дете.

В тази връзка през последните няколко години България активно работи за разработването на нов модел на интегрирани социални, здравни и образователни услуги за ранно детско развитие, каза Петков.

Министърът на труда и социалната политика подчерта, че намаляването на детската бедност е сред най-големите предизвикателства, пред които е изправен съвременният свят. Според него за преодоляването му е необходим интегриран подход, който включва взаимодействие между секторните политики, свързани със здравеопазването, образованието, заетостта, социалното подпомагане и социалните услуги за подкрепа на семействата и децата.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 19:20  07.11.17
  Нормално, тя и раждаемоста спадна с толко.
 • Това не е повод за радост
  Отговор
  2 19:26  07.11.17
  Децата са преместени в нормалните паралелки в нормалните училища. Където са изложени на постоянно унижение от съучениците си, нищо не научават, няма как и пречат на другите. Т.е. държавата си е измила ръцете, но проблемът си остава
 • Гост
  Отговор
  3 23:17  07.11.17
  Да не забравяме, че маааангите се научиха да продават наследниците си по чужбина. Държавата всъщност нищо не прави, дори приемните семейства не може да контролира!

Напиши коментар:


Публикувай