Last news in Fakti

7 Ноември, 2017 18:25 649 3

Броят на децата в институции е намалял с 90%

  • институции-
  • изоставени деца-
  • бисер петков

Специализираните институции за деца са намалели със 75%

Броят на децата в специализирани институции в България е намалял от 7600 до по-малко от 1000 или с почти 90% от началото на процеса на деинституционализация на грижите за деца през 2010 г. до септември 2017 г. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на откриването на неформален семинар на тема „Човешките права и децата“, който се провежда под егидата на АСЕМ – най-голямата организация за сътрудничество между Азия и Европа.

Форумът, в който участват представители на 53 държави от двата континента, е съпътстващо събитие от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Основните теми на семинара са международното партньорство и държавната помощ за оцеляване и развитие, защитата на уязвимите деца и участието на децата в процеса на вземане на решения.

Специализираните институции за деца са намалели със 75% - от 137 през 2010 г. до 36 към момента, добави Петков. Той подчерта, че правителството на България ще продължи да полага усилия за деинституционализацията на грижите за децата, водено от разбирането, че семейната среда осигурява най-добри условия за тяхното развитие. Реформата е свързана не само с извеждането на подрастващите от специализираните институции, но и с осигуряването на необходимата подкрепа за семействата и на условия, които задоволяват индивидуалните потребности на подрастващите и гарантират защитата на техните интереси и права, каза министър Петков.

Той подчерта, че защитата на правата на всички деца е сред приоритетите в управленската програма на правителството в сферата на социалната и демографската политика. За реализирането му е необходимо да се приложи интегрирана и всеобхватна политика, както и целенасочени и систематични усилия на всички заинтересовани страни.

Министър Петков посочи, че ранното детско развитие е сред приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в сферата на социалната политика. Тази концепция е сравнително нова, но е с голям потенциал. Планираме да поставим за общоевропейска дискусия необходимостта от интегриран подход към грижите за децата, насочен към предотвратяване на рисковете от раждането на детето, включително чрез ранна намеса за осигуряване на семейство или семейна среда за всяко дете.

В тази връзка през последните няколко години България активно работи за разработването на нов модел на интегрирани социални, здравни и образователни услуги за ранно детско развитие, каза Петков.

Министърът на труда и социалната политика подчерта, че намаляването на детската бедност е сред най-големите предизвикателства, пред които е изправен съвременният свят. Според него за преодоляването му е необходим интегриран подход, който включва взаимодействие между секторните политики, свързани със здравеопазването, образованието, заетостта, социалното подпомагане и социалните услуги за подкрепа на семействата и децата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    4 0 Отговор
    Нормално, тя и раждаемоста спадна с толко.
  • 2 Това не е повод за радост

    5 2 Отговор
    Децата са преместени в нормалните паралелки в нормалните училища. Където са изложени на постоянно унижение от съучениците си, нищо не научават, няма как и пречат на другите. Т.е. държавата си е измила ръцете, но проблемът си остава
  • 3 Гост

    3 0 Отговор
    Да не забравяме, че маааангите се научиха да продават наследниците си по чужбина. Държавата всъщност нищо не прави, дори приемните семейства не може да контролира!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове