951 10

Постоянен контрол в транспорта в София?

Светослава Ингилизова

Центърът за градска мобилност в столицата изпробва нов начин на контрол на пътниците в крайградските линии, а именно кондуктор във всеки автобус, съобщава Нова тв.

През 2016 г. контрольорите в София са направили близо 10 милиона проверки. Резултатът от тях – 60 000 глобени. Към момента 10% от пътниците се возят гратис.

В София работят 220 контрольори, ако във всеки автобус се назначи кондуктор, то ще трябват минимум още толкова хора, които да покрият крайградските линии. Плановете обаче не включват наемане на нови хора.

Линия 27 в София е пилотният проект на Центъра за градска мобилност, с който ще се провери дали е изгодно във всеки автобус да има контрола. За ден работа кондукторите отчитат бум на закупените билети.

Постоянен контрол обаче няма как да бъде въведен.

Бургас въвежда постоянния контрол през 2002-ра и резултатите са видими.

А освен да следят за изрядността на пътниците, кондукторите имат и друга задача – да стоплят отношенията между пътници и проверяващи.

Дали ще има кондуктори в крайградските линии ще стане ясно в края на годината. Тогава трябва да започне и същинската работа по тикет-системата на София.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мъни мъни на кметицата й се присъни
  Отговор
  1 20:44  07.11.17
  Искам да видя, как ще оцелее контрльор в 111 напр.!? ;)) В тоя бус има толкоз народ, че кат пръдне някой пръднята цял ден не може да си проправи път да излезе !!!
 • Гост
  Отговор
  2 20:54  07.11.17
  Излишен разход.
 • Добре е
  Отговор
  3 00:32  08.11.17
  Контрольора и шофьора като почнат да си делкат по некой лев на смяна хем вълкът ще е сит хем агнето цвло само не знам с ромите как ще е ботунец хр.ботев или отново за белите контрол за да се возят църните без
 • Един
  Отговор
  4 08:16  08.11.17
  От много време в цялата страна - сега вече и в София-а-а-а!

 • Morgoth
  Отговор
  5 11:05  08.11.17
  Дори и да е малко на загуба това ще е от голяма полза, защото ща създаде култура всеки да си плаща, а междувременно ще намери работа на още хора. Отношението към продаващият билети е съвсем друго сравнено със скандалджията, който ходи да глобява тези от които вижда, че е физически по-силен и пропуска тумбите с цигани. Защо никой не пътува гратис в маршрутките и няма скандали, че някой не иска да си плати?
 • неутрален
  Отговор
  6 15:53  09.11.17
  Какво се правите на неразбиращи и новатори? Другарката Фънди сутринта говореше отново глупости и добри обещания за крайните квартали /това го обещава от началото на кметуването си/ като разбира се не пропусна да се похвали, че ще има кондуктори - АЛО, "новаторите", не връщате ли много отречени от Вас, така наречени социалистически приоми. Просто Ви е страх да признаете, че зад дисциплината, която я имаше та макър и в градския транспорт с кондукторите е по- печелившо и се опазваха и превозните средства от вандалите и нарушителите, но Вашата псевдо демокрация създаде нарушителите и сега берете уражаите и ще бъде трудно да се въведе ред и то запомнете - ЧЕ ТОВА Е РЕЗУЛТАТ ОТ ВАС. ВИЕ СЪЗДАДОХТЕ БЕЗРЕДИЕТО и ВСИЧКО ПОШЛО!!!!!!!!!!
 • Киро
  Отговор
  7 19:07  09.11.17
  Билетите трябва да се намалят поне с 40%, 1.60 е обирджийство от страна на общината, тоест кметицата. Ако плащаш средно 5лв на ден за транспорт по 25 дена са 125лв и при средна работна заплата 600 лв в София ти остават 475лв за разходи.
 • Киро
  Отговор
  8 19:08  09.11.17
  Билетите трябва да се намалят поне с 40%, 1.60 е обирджийство от страна на общината, тоест кметицата. Ако плащаш средно 5лв на ден за транспорт по 25 дена са 125лв и при средна работна заплата 600 лв в София ти остават 475лв за разходи.
 • ХХХХ
  Отговор
  9 10:24  10.11.17
  Ами вдигнаха цената на билета с 60%, това нормалноли е, ами не е и къде са софиянците, що не протестират, нали много силни бяха в протестите срещу орешарски, който не им бръкна в джоба, а асега директно 60% директно бъркане в джоба ви и никой не протестираше срещу това е няма такива глупци. А сеге видяха че оттази глупост се увеличили гратисчиите ми ще се увеличат при тази цена, а тя трябва да е такава, че да си казваш за какво да рискувам п при ази цена я да си купя билетчето. Но като се замислим като назначат допълнителни кондуктури на които трябва да плащат ами то ефекта от събираемост пак ще е нулев, щото параите ще отоват за заплати ама то малко аклъл трябва.
 • Кондуктор
  Отговор
  10 16:18  10.11.17
  Само не знам какво ще правя сам срещу стадо орки?

Напиши коментар:


Публикувай