815 3

До 47 години давност за приватизацията

Такива текстове бяха приети през септември 2015 година, но Конституционният съд ги отмени

Венцислав Михайлов

От ГЕРБ планират промени в Наказателния кодекс, който да увеличат давността за престъпления, свързани с приватизацията, от 10 на 47 години, съобщи днес по БНТ председателят на комисията по правни въпроси в парламента Данаил Кирилов. Той не скри, че това няма да е лесно, но от управляващата партия щели да се поучат от неуспеха с текстовете за премахване на давността за престъпленията по времето на комунистическия режим.

Такива текстове бяха приети през септември 2015 година, но Конституционният съд ги отмени. Кирилов допълни, че сега ще се работи "с внимателност и вдъхновение" и промените в Наказателния кодекс щели да бъдат съобразени с Конституцията и европейското право.

Кирилов уточни, че вече трети ден се работи по подготовката на промяната на текстовете в НК, касаещи давността при приватизационните сделки и наказанията за подобни престъпления. В отговор на въпрос, той обяви, че макар да са минали доста години от раздържавяването на основната част от предприятията, извършено между 1994 и 1998 година, следи за сделките и нередности по тях, могат да се намерят, припомня "Дневник".

Данаил Кирилов каза още, че прокуратурата е действала назад във времето по приватизационните сделки. "Правила е опит да разследва обективно, защо не е стигала до резултат, това е друг въпрос", допълни той.

Попитан защо няма присъди, депутатът уточни, че народните представители отговарят само за политическата воля. "Ние трябва да гарантираме, че няма да изтече давността. Да дадем време на наказателния съд да разследва", добави председателят на правната комисия.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • той
  Отговор
  1 09:51  08.11.17
  Точно така,и да бъде кръстена"Анти-Нинова"

  Коментиран от #2

 • ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ
  Отговор
  2 09:56  08.11.17

  До коментар #1 от "той":

  Може и Анти -Кстов , но по важното е дали ще вкарат някоя гарга в кафеза ?
 • Варна
  Отговор
  3 10:22  08.11.17
  Това е единственият случай, в който бих подкрепил тези крадци от ГЕРБ, само не мога да разбера интимната им мисъл. -Практиката показа, че осъдени в тази посока няма. - Като гледам няма и да има!

Напиши коментар:


Публикувай