837 5

Варна очаква милиони от "синя зона"

Дейностите по уличното паркиране ще се контролират от общинско предприятие

Светослава Ингилизова

Проект "Зона за платено улично паркиране и поставяне на зарядни станции за електрически автомобили в гр. Варна" ще бъде публично обсъждан в Община Варна на 14 ноември от 15.30 часа, съобщи "Варна24".

Проектът има за цел разработване на ефективен подход за осигуряване и управление на паркирането, който отговаря на нуждите на обществеността в гр. Варна, осигуряване, експлоатация и управление на безопасен начин на паркиране и осигуряване на удобно паркиране за крайния потребител чрез въвеждане в експлоатация на зона за платено улично паркиране и поставяне на зарядни станции за електрически автомобили в гр. Варна, чрез осъществяване на следните дейности:
- Доставка и инсталиране на Централна система за управление на паркирането;
- Изготвяне на технически проекти за СИНЯ ЗОНА - "ЗОНА 1" и "ЗОНА 2".

Проекта предвижда още поставяне на пътни знаци и информационни табели, полагане на хоризонтална маркировка; Закупуване на лекотоварни електрически автомобили за контрол на паркирането; Закупуване и монтиране на зарядни станции за електромобили; Технически средства тип "скоба"; Закупуване на хибридни автомобили за екипите, контролиращи паркирането тип "Служебен абонамент" и "Платени паркинги"; - Закупуване на специализирани автомобили тип "Паяк"; - Закупуване на хардуер и софтуер за оборудване на Кол център.
Стойност на проекта е общо 5 410 000 лв.у като от общинския бъджет ще бъдат вложени 1 144 000 лв., а останалите 4 266 000 лв. чрез банков заем от Европейската банка за възстановяване и развитие развитие.

Зоната за паркиране ще разполага с два типа паркоместа - за общо ползване и запазени. Паркоместата за общо ползване ще бъдат предназначени за жители, фирми и гости на града. Запазените паркоместа ще бъдат отдавани под наем на компании и техният брой ще бъде ограничен.
Определени паркоместа ще бъдат маркирани за специални потребители, като полиция, община, хора с увреждания.

Системата за плащане ще гарантира заплащане за всички паркоместа за общо ползване в платената зона за улично паркиране. - Технологиите, използвани за плащане на паркоместата за общо ползване ще дава възможност за идентификация на колите по регистрационните им табели.

Контролът върху паркирането и плащането ще се базира на проверка на регистрационните номера на колите.

Дейностите по управление на уличното паркиране ще бъдат централизирани. Централизацията ще гарантира споделяне на необходимите данни по взаимосвързаните дейности. Дейностите по уличното паркиране ще се контролират от общинско предприятие "Общински паркинги и синя зона".

В зоните за кратковременно паркиране - "Синя зона Зона 1 и зона 2" ще се монтират зарядни станции за електроавтомобили за обществено ползване, които да стимулират гражданите на Варна да използват екологично чисти моторни превозни средства;

Контролът по паркирането ще се осъществява от екипи на общинско предприятие "Общински паркинги и синя зона" с електрически и хибридни автомобили.

Параметри на "Зона за платено улично паркиране и поставяне на зарядни станции за електрически автомобили в гр. Варна - ЕТАП 1" са следните:

Общ брой паркоместа - до 3 000 бр.; Паркоместа за хора с увреждания - до 110 бр.; Паркоместа за електроавтомобили - до 20 бр; Разрешения за живущи в зоната - до 2500 бр.; Разрешения за фирми в зоната - до 200 бр.; Служебен абонамент в Зона 1- до 100 бр.; Служебен абонамент извън Зона 1 - до 150 бр.;

ЕТАП 2 предвижда: - Общ брой паркоместа - до 4 000 бр.; Паркоместа за хора с увреждания - до 150 бр.; Паркоместа за електроавтомобили - до 24 бр; Разрешения за живущи в зоната - до 3500 бр.; Разрешения за фирми в зоната - до 100 бр.; Служебен абонамент в Зона 2- до 100 бр.; Служебен абонамент извън Зона 1 и Зона 2 - до 50 бр.;

Според проекта индикативните разчети на приходи за периода 2018 - 2020, са в размер на 16 621 000 лв.;
2018 г. - 2 617 000 лв., в т.ч.: - Приходи от дейност репатриране на МПС за 3 бр. нови спец. средства тип "Паяк" - 351 000 лв. - Приходи от "Платено улично паркиране в гр. Варна-ЕТАП 1" - 2 266 000 лв.

2019 г. - 6 935 000 лв., в т.ч.: - Приходи от дейност репатриране на МПС за 3 бр. нови спец. средства тип "Паяк" - 703 000 лв. - "Платено улично паркиране в гр. Варна-ЕТАП 1" и "ЕТАП 2" - 6 230 000 лв.

2020 г. - 7 069 000 лв., в т.ч.: - Приходи от дейност репатриране на МПС за 3 бр. нови спец. средства тип "Паяк" - 703 000 лв. - "Платено улично паркиране в гр. Варна - ЕТАП 1" и "ЕТАП 2" - 6 366 000 лв.

Варна / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дедо Грую
  Отговор
  1 10:35  08.11.17
  В чий джоб ли ще влезнат?
 • ЯИзкарайГаноГоведата Говедата
  Отговор
  2 11:18  08.11.17
  Удри бай Петре, Европата плаща. До 2020 сумати пенсионери ще си отидат и се очакват свободни жилищни площи за младежта с баварците. Велкоме то Варна!
 • Гост
  Отговор
  3 11:57  08.11.17
  Не видях някъде да пише "проект паркинг на нива в зона Х, У пари". Не се наядоха, не съм от Варна, ама тия всички гледат вече само как да цоцат!!!
 • JY Moineau
  Отговор
  4 16:51  08.11.17
  Дааа, поредната схема за крадене на пари. Автоматите за билетчета за градския транспорт и вело-гаражите още седят неизползваеми и ръждясват.
 • Варненски
  Отговор
  5 13:10  20.04.18
  Най накрая синя зона. Живея в центъра, кореняк варненец съм и от години ми е омръзнало да не мога да намеря място за паркиране на моята улица заради чуждоземни превозни средства. Разбирам желанието да се отиде с колата на плажа директно ама не става така. Който иска плаща. Който иска да хитрува направо да си ходи или да ходи пеша. В цял свят е така. Стига сме били тарикати нека да се опитаме малко по европейски а? А Портних да си знае, че всички гледат какво от обещаното ще изпълни. Иначе избори друг път. Вече има кой да му заеме мястото. Айде Ванко оправи малките улици и тротоари в централната част. Сега вече ще има приходи. Наистина го направи че Варна прилича на гето. ХАЙДЕ ГЛЕДАМЕ ТЕ.

Напиши коментар:


Публикувай