632 5

Вицепрезидентът на Еврейския конгрес: Оставете спасените на мира!

Българското гражданско общество е спасило своите евреи, заяви Емил Кало

Венцислав Михайлов

Червената армия ли спаси българските евреи? Този дебат се разгоря след думите на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че в годините на Втората световна война руските войници са предотвратили депортацията на евреите от България и по този начин са ги спасили от гибел.

„През 1945-а година делегацията на българското еврейство на Световния еврейски конгрес в Лондон заявява: „Ние сме живи благодарение на българския народ и героичните победи на обединените армии". Това за мен изчерпва темата един път завинаги”. Това заяви за „Здравей, България“ вицепрезидентът на Световния еврейски конгрес Емил Кало.

По негово мнение по-точна е формулировката, че българското гражданско общество е спасило своите евреи: „Защото хиляди евреи от Македония и Беломорска Тракия не се завърнаха по домовете си. След като твърдим, че това са изконни български земи, значи това са български евреи”.

Относно това дали има тенденция за приписване на заслуги по спасяването на евреите, Кало коментира: „По-рано си позволих в една медия да кажа: "Стига вече, оставете спасените на мира! Този акт на спасение стана повод за безкрайно неприятни антисемитски коментари“.

Междувременно, изказването на Захарова продължава да провокира коментари. Във вторник депутатът от БСП Иво Христов даде нов тласък на темата, след като заяви, че думите на говорителката на руското МВнР са извадени от контекста с цел да се избегне основната тема - оскверняването на руските паметници в България.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гоя
  Отговор
  1 12:26  08.11.17
  Кажи го на художниците по паметниците.
 • Русенец
  Отговор
  2 14:12  08.11.17
  Нека проследим хронологията на събитията. Първо е обрата на войната при Сталинград, после са срещите на цар Борис в Кайро с англичаните, след това е спасението на евреите и след това е смърта на цар Борис. Тази хронология потвърждава твърдението на руснаците че без обрата във войната никой нямаше да смее да се противопостави на Нациска Германия !
 • заслуга
  Отговор
  3 16:13  08.11.17
  Истината е някъде по средата..кой е спасил 50 000 евреи Ако не бяха българите със или без победата на червената армия вече половината от тях щяха да са унищожени в концентрационните лагери ...до пристигане на червената армия в България...Ако не беше Червената армия това щеше да бъде временно отлагане на депортирането След победите на Червената армия хитлеристите са за почнали да се държат по друг начин с военнопленниците в военнопленническите и концентрационни лагери за щото вече са се съмнявали в,, непобедимия вермахт "" , като са търсели връзки с визсестоящи военни на врага за да се избавят от настъпващите руснаци...Единствената надежда тогава на народите е била в настъпващата червена армия...
 • 4 21:43  08.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Хахаха
  Отговор
  5 22:25  08.11.17
  А Костов им подари БГА БАЛКАН да имат да си харчат Хахаха

Напиши коментар:


Публикувай