649 10

БСП: Бойко Борисов не се е извинил за лошия материал

Валери Жаблянов: БСП е участвала в спасяването на българските евреи

Стефанаки Йоанис

Премиерът Бойко Борисов все още не се е извинил за изказването си за „лошия материал“. Това се припомня в декларация на парламентарната група на „БСП за България“, направена след разразяването на скандала с изказването на нейния депутат проф. Иво Христов.

На среща с избиратели в Раднево, докато обясняваше защо говорителката на руското външно министерство Мария Захарова не греши, че благодарение на съветската армия са били спасени българските евреи, Христов каза: „Скандалът с Мария Захарова, говорителката на руското външно министерство... Класика в жанра! Като отчетеш, че 80% от населението са дебилни и не могат да се подписват... това работи безупречно (...) Какво каза Мария Захарова? – „Не трябва да се забравя, че ако не беше Съветската армия, 50 хил. български евреи щяха да бъдат депортирани“. Някой съмнява ли се, че нямаше да стане така?“. Тази сутрин от ГЕРБ поискаха оставката му и призоваха БСП да се разграничи от него, в противен случай би било двоен стандарт.

Ето и декларацията на БСП:

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

В тежките години на Втората световна война, българският народ, неговите духовни водачи, смели и честни граждани, различни политически сили застанаха в защита на българските евреи. Със съвместните усилия на различни по своите идейни и политически убеждения, но демократично мислещи обществени слоеве, беше извършено дело, несравнимо по своя мащаб и краен резултат – спасяването на българските евреи.

Тази историческа истина не може да бъде подменена, пренаписана или изкривена от заинтересовани политически среди и държави. Тя намери своето подобаващо място в отношенията между българския и еврейския народ и се превърна в ценност на нашето междудържавно общуване.

Българската социалистическа партия е участвала в този исторически подвиг чрез свои представители, чрез работническите демонстрации в Коньовица и Ючбунар. Следователно- напълно несъстоятелно е, който и да било да поставя под съмнение нашата позиция, защото тя не е просто устно изразена, както позицията на редица съвременни партии, а за нея са загинали, като членове на БКП, РМС и БОНСС - Натан Зилберщайн, Леон Таджер, Емил Шекерджийски, Мати Рубенова, Моис Леви, Буко Леви, Вера Рубенова и стотици други български евреи.

Ние изразяваме нашето дълбоко безпокойство и несъгласие с опитите политическата дискусия в днешното Народно събрание да бъде фокусирана непрекъснато върху периоди от историята, които разделят нашата нация. Очевидно това е търсено и целенасочено. Убедени сме, че нашата отговорност днес, като представители на българския народ, е да уважаваме историята и да не я използваме за нови противопоставяния.

По отношение на изказването на народния представител от ПГ на „БСП за България“ – Иво Христов, той вече поднесе своите извинения за направената от него квалификация. Напомняме, че далеч по-груби квалификации – „лош материал“, „прости“ и подобни- по отношение на българите са правени от сегашния министър-председател, за които извинения не са поднасяни до този момент.

Изразяваме нашето дълбоко убеждение, че народните представители, независимо от коя парламентарна група, имат обща конституционна и гражданска отговорност – да работят за по-доброто бъдеще на българските граждани и българската държава.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Прометей
  Отговор
  1 12:47  08.11.17
  НИКАКВА ОСТАВКА НА ПРОФЕСОРА... ПЪРВО ДА СИ ИДЕ..ПРОСТИЯ.. АМА КАК ДА СТАНЕ В ДЪРЖАВАТА НА. ....ПРОСТИТЕ..
 • Темида
  Отговор
  2 12:49  08.11.17
  Защото да се извинява за истината. Аз не виждам някой в БГ да се бори за бъдещето си - примерно да протестира срещу безнаказаността.................. Може всичко да е ама Боко и тоя убавец от БСП поне казаха истината. Това, че на Бай Ганьо не му харесва си е техен проблем.

  Коментиран от #4

 • Било
  Отговор
  3 12:52  08.11.17
  Както казваше дядо ми.От комунист по-голям гьон сурат няма
 • гостенче
  Отговор
  4 12:59  08.11.17

  До коментар #2 от "Темида":

  100% Няма никакво основание да се извинява. Право куме у очи.... и това е. Който не му харесва да се сърди колкото иска. Да се извини за инфантилините тийнейджъри ли, или безхарактерната и безхаберна НАГЛА маса от ПСЕВДО МУТРО ЧАЛГАРИ, или за турско-комунистическото мислене и разбиране на 80% от народа на възраст 50+. Това сме ние. Най големите престъпници в държавата се изправят и ти казват че си боклук и нищо не става от тебе и ти се седиш и мръхтиш пред компютъра и чакаш извинение. СТАВАЙ НАРОДЕ......... СТАВАЙ И ТРЪГВАЙ ДА МЕТЕШ !!!!!

 • Пешо
  Отговор
  5 13:23  08.11.17
  Първо ни съсипаха финансово и материално сега е ред да се пречупи и духът и интелекта на индивида и за тези процедури са виновни Всички управници бивши,настоящи и може би бъдещи ГЕРБ,БСП,СДС и кой ли още не са едно и също нещо -Българи унищожаващи България
 • Другар
  Отговор
  6 13:32  08.11.17
  Ей нагли нещастни нищожества са тия от Позитано ,Божееее...
 • Бесен Язовец
  Отговор
  7 14:02  08.11.17
  Право право казва професора и БСП го поддържат основателно ПОДКРЕПЯМ декларацията
 • юрист
  Отговор
  8 16:59  08.11.17
  „...Публикувано във факти.бг: По отношение на изказването на народния представител от ПГ на „БСП за България“ – Иво Христов, той вече поднесе своите извинения за направената от него квалификация....“ Моля? Къде и кога се е случило това?! Един политически бсп бок**к, който се е продал за пари на политиците от бсп и сам е станал политик, квалифицира българският народ като “80% дебили“ и се бил извинил? Защо лъжете нагло?
 • МММ
  Отговор
  9 18:41  08.11.17
  Когато направи изказването си за лошия генетичен материал ББ беше в началото на кариерата си като министър председател и още нямаше пълни впечатления за народа на България. Тогава той съдеше за "лошия материал" от себе си, от обкръжението си и от електората си. Така, че извинението му не е необходимо.
 • gost
  Отговор
  10 11:23  09.11.17
  Жаблянов,сопри се и изслушай записа ! Там думата ЛОШ не фигурира ,а някой даже прикачиха и думата генетичен! Това го измислиха дебилите като теб и всички го повтарят като папагали.

Напиши коментар:


Публикувай