857 1

53-годишен мъж стана донор и спаси живота на двама

Мартин Христов

53-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт в областната болница в Търново, стана донор и даде шанс за живот на двама болни, съобщиха от лечебното заведение.

Донорът бил приет в болницата след претърпян инсулт, но в неделя изпаднал в мозъчна смърт. Въпреки усилията на търновските медици, състоянието му било необратимо, а фаталният изход - неизбежен.

Семейството на 53-годишния пациент взима хуманното решение да дари органите му за трансплантации и по този начин да спаси неизлечимо болни хора.

Веднага е уведомена Изпълнителната агенция по трансплантации, а след направени изследвания става ясно, че бъбреците са годни за имплантиране, съобщи в. "Борба".

Екип на столичната Александровска болница е извършила в понеделник срещу вторник през нощта на място в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ експлантацията на органите. На следващата вечер са извършени трансплантациите в Александровска болница, където са открити най-подходящите реципиенти - двама мъже с хронична бъбречна недостатъчност.

Ръководството на двете болници, координаторите по донорство за областта д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова и всички медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи поднасят съболезнования на близките на донора, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която са проявили в такъв труден и тежък момент.

Техният близък е 12-ти случай на пациент, изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2017 г. в стационара на великотърновската болница и девети реализиран донор.

Велико Търново / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • реализиран донор
    Отговор
    1 00:55  09.11.17
    И утре като се излекува как ще живее без органи?!

Напиши коментар:


Публикувай