786 1

Експерт: Полша диктува цената на яйцата у нас!

Проблемът с фипронила отвори огромна пазарна ниша в Европа

Венцислав Михайлов

Цената на яйцата в България се е увеличила между 30 и 50 на сто, по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Една от причините е проблемът с фипронила, който отвори огромна пазарна ниша в Европа, към която вероятно е насочен в момента полският износ, заяви пред БНТ Едуард Стойчев, бивш председател на ДКСБТ.

"И колкото и да звучи лошо за нашите производители, явно Полша диктува цената на яйцата в България", каза Стойчев. По думите му "този пик ще продължи около 2-3 седмици и цената ще се регулира отново".

Според председателя на Съюза на птицевъдите Димитър Белоречков нормалната цена на яйцата в момента е до 30 стотинки за брой и всяка цена над тази е изкуствено завишена. "Ние работим цяла година на ръба на себестойността, а себестойността е някъде около 15 стотинки без опаковка и без ДДС", каза той.

По думите му причините за рекордното поскъпване са няколко - "така наречената смяна на стадата", традиционно по-голямото търсене на яйца в този сезон, ликвидирането на около 100 хил. птици заради фипронила и още 50 хил. заради птичия грип, както и проблеми на производителите с търговските вериги.

Димитър Белоречков очаква до Коледа пазарът на яйца да се нормализира.

Според Едуард Стойчев българските производители на яйца имат нужда от подкрепа заради загубите, които търпят в последно време.

По стоковите борси има "лек дефицит" на яйца, от което незабавно се възползват търговците и цената тръгва нагоре, коментира експертът.

"Не е страшна цената на едро. Проблем е какво достига до нас като потребители в магазинната мрежа", подчерта Стойчев.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ПО-ДОБРЕ Е ОТ РЕЖИМА НА Т. ЖИВКОВ, НАЛИ
    Отговор
    1 14:53  08.11.17
    А ДНЕС НЕ Е ЛИ ЗАПАДЕН, ВЪНШЕН РЕЖИМ? НО ТОВА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ДНЕС А Е ПО-ВАЖНО ДА СЛУЖИМ НА ЗАПАДА СРЕЩУ РУСИЯ. ДОСТОЙНИ СМЕ КАТО ЯЙЦА НО ЗАПАРТЪЦИ! НИЕ СМЕ ДЪРЖАВА БЕЗ СОБСТВЕНО НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО И ПОВЕДЕНИЕ.

Напиши коментар:


Публикувай