377 1

Българите вземат заеми, за да се лекуват

Финансовите проблеми са водещи при формирането на здравното поведение относно търсенето на медицински услуги и изпълнението на препоръките на лекуващите лекари

Венцислав Михайлов

Българите вземат заеми, за да се лекуват. Това показва проучване на БАН.

Финансовите проблеми са водещи при формирането на здравното поведение на респондентите относно търсенето на медицински услуги и изпълнението на препоръките на лекуващите лекари.

Разходите от джоба на хората говорят за силни социални неравенства. Високите разходи при болест заемат катастрофално високи размери при силно уязвимите групи, при някои достигат между 50-90% от заплатата и пенсията, дори при други пациенти и болни надвишават доходите им и те са принудени да теглят заеми, за да заплатят средствата за лечение и лекарства.

Представената информация за качеството на живот, свързано със здравето, е набрана на базата на 800 домакинства у нас, обхваща определени периоди от време през 2014 г. и 2015 г. Изследването за социалните неравенства е направено на базата на извадка от 2340 лица през 2017 г.

Финансовите проблеми са водещи при формирането на здравното поведение

на респондентите относно търсенето на медицински услуги и изпълнението на препоръките на лекуващите лекари. Почти 30% от изследваните лица са справят трудно и много трудно с разходите за здраве, а всеки 10-ти е вземал заем за задоволяване на здравните си потребности.

Водещо място заемат разходите на българите за болнична медицинска помощ, за медицински продукти за извънболнично лечение, за рехабилитационни медицински услуги и др.

Освен финансовите трудности за достъп до здравеопазване, оказва се, сме и болна нация. Според БАН малко над 60% от българите имат едно или повече заболявания.

Най-често срещаните здравни проблеми сред населението на България са: високо кръвно налягане – 32,3%, болки в гърба – 24,6%, болки в краката – 21,3%, сърдечно-съдови проблеми – 19,4%, а 38,5% от изследваните лица нямат нито един от изследваните здравни проблеми.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Дикембе Мутомбо
    Отговор
    1 09:14  09.11.17
    Рибите, които вземат от "бързите" заеми го правят за кола, телефонче, дрешки, но не и за нещо смислено, като това да се грижат за здравето си. Търкат билетчета до несвяст и чакат щастието да ги споходи...

Напиши коментар:


Публикувай