386 1

Москов: Бюджетът на Здравната каса показва отказ от политика

Бившият здравен министър е критичен към двете забрани

Светослава Ингилизова

От бюджета на Здравната каса може да се направи извода, че това е отказ от здравна политика. Това заяви пред бТВ бившият здравен министър Петър Москов.

Според него параметрите на този бюджет противоречат на всеки един писан стратегически документ, който трябва да се изравни като структура, като модел на финансиране, като ангажимент на държавата към европейските си аналози.

"От този бюджет липсва всякаква идея за промяна на статуквото. Има доволно нахранване на икономическите групи, които седят зад цялата неефективна болнична структура", заяви той. Според него няма никаква стъпка в посока на по-голямо финансиране на доболничната помощ, което е и смисълът на една здравна реформа.

Икономическите групировки са тези, които стоят зад всяко едно решение, бламиращо желанието на държавата да въведе правила и ред, допълни Москов.

"Те не са една и две. Тези икономически групировки са свързани понякога и с ръководства на държавни болници, които се източват. Не е нужно това да е частна структура", каза Москов.

Според него сега болниците са излезли от статута на медицински заведения и са се превърнали в част от търговска схема, свързана с приток на пари. Това е истината, допълни Москов. Този бюджет означава финансиране на тези неефективни структури.

И бившият здравен министър е критичен към двете забрани - да бъдат финансирани нови дейности в здравеопазването и да бъдат финансирани нови медикаменти. Според него това е вик на безпомощност.

Проблемите с лекарствата могат да се прекратят с електронна платформа за централизиран търг, твърди той. "Миналата година това започна като процедура, лобита, които стоят зад схемите, блокираха това в КЗК. Жалбите паднаха и се надявам, че вече ще се проведе, каза Москов.

"Борбата с корупцията е свързана с конкретни промени в нормативна уредба, а не с крясък. Скучна работа е борбата с корупцията", допълни Москов.

Относно спрягането на Кирил Ананиев за нов здравен министър Москов, каза че вярва в професионализма му и му желае успех. По думите му не е толкова важно формалното образование на министъра, а въпросът е каква политика би могъл да изпълнява той и екипът му и към каква политика е склонно да върви парламентарното мнозинство.

Той допълни, че въпреки всичко, което се случва, продължава да цени и да уважава подалия оставка досегашен здравен министър Николай Петров. Петров е един от хората, който с действия е показал, че може да има промяна в системата.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • касапина
    Отговор
    1 10:22  09.11.17
    Тоя заслужава публично изгаряне. заради него 60 %от българите умират поради това, че не могат да си плащат за нормално лечение.

Напиши коментар:


Публикувай