1 180 5

Контрера разгроми БСП в Столичния общински съвет

Стефанаки Йоанис

Идеологията си е идеология, колеги социалисти, но тя не може да бъде насочена против и срещу интереса на българските общности зад граница.

Това каза днес по време на сесия на Столичния общински съвет Карлос Контрера, общински съветник и председател на групата „Патриоти за София“, обръщайки се към колегите си от БСП.

Поводът бе отминалият 8 ноември – Ден на Западните български покрайнини, и противопоставянето на левицата да бъде възстановено старото име на дн. Димитровград, а именно – Цариброд. Той изрази съжаление от факта, че социалистите постоянно се опитват да поддържат спора, който се създаде по темата.

Смея да твърдя, че Общината и Съветът категорично трябва да се разграничим от подобни изцепки, особено на фона на всички усилия и средства, особено по линията на културата и образованието, които полагаме и даваме, за да помагаме на българите в Босилеград и Цариброд, допълни още Контрера.

В изказването си той говори и за върнатата на мястото си скулптурна фигура на лъв пред НДК, като изрази удовлетворението си от една дълга процедура, която вече е към своя край. А именно възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове. Контрера поздрави всички заслужили за тяхната инициативност – общински съветници, Столична община, Министерство на отбраната, неправителствени организации. Общинският съветник изрази надежда, че догодина Мемориалът ще бъде възстановен.

Ето и пълния текст на изказването му:

Уважаеми г-н Председател,

Г-жо Кмет, колеги,

Вземам думата от името на „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“, за да изкажа удовлетворението ни от завършилия първи етап на възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове. Една дълга процедура вече е към своя край, въпреки явните и скрити опити на някои леви среди да провалят възстановяването на Мемориала.

Мисля, че и като общински съветници, и като граждани трябва да се поздравим, но и да кажем, че заслугата е на доста общински съветници и от този, и от предходни мандати, от различни политически партии, на кмета на Общината, на Министерство на отбраната, на будни и активни граждани и неправителствени организации. Връщането на лъва пред НДК е възстановяване на историческата справедливост. И тук е мястото да кажем, че общинското дружество „Софинвест“ и неговото ръководство се справиха много добре с поставената задача – първо да премахнат опасния, рушащ се бетонен монумент на паметника с помпозното име, въпреки съпротивата, въпреки откровените посегателства и диверсии, в това число и палежи на техника. Второ – благоустрояването на пространството, където ще бъде върнат Мемориалът на Първи и Шести полкове, също е много добре изпълнено. Казвам го, защото се видя, че Столична община се справи с тази нелека задача и резултатът е положителен. Остава да бъде проведен конкурсът и, дай Боже, догодина мемориалът да бъде изцяло възстановен.

И в тази връзка няма как да подминем пък един гаф, който беше сътворен от колега общински съветник от левицата, въвличайки ни и нас в спора дали Димитровград да върне старото си име Цариброд. Коментирам това със съжаление, защото дълги години и кметът на Столична община, и Съветът полагат усилия да поддържаме добри и топли връзки с българските общности в Босилеград и Цариброд. И сега с подобни декларации и ходове вървим в посока да опропастим тези усилия.

Идеологията си е идеология, колеги социалисти, но тя не може да бъде насочена против и срещу интереса на българските общности зад граница. Поставям и тази тема в Столичния общински съвет, защото някак си в очите на нашите сънародници в Западните покрайнини излезе, че едва ли не се отричаме от тях. Смея да твърдя, че Общината и Съветът категорично трябва да се разграничим от подобни изцепки, особено на фона на всички усилия и средства, особено по линията на културата и образованието, които полагаме и даваме, за да помагаме на българите в Босилеград и Цариброд.

Казвам го сега, защото вчера, 8- ноември, беше Денят Западните български покрайнини и този скандал остави горчив привкус.

Благодаря.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Истината винаги боли
  Отговор
  1 15:20  09.11.17
  ,,Идеологията си е идеология, колеги социалисти, но тя не може да бъде насочена против и срещу интереса на българските общности"Искам да добавя-СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД....
 • Марадона
  Отговор
  2 18:20  09.11.17
  БЪЛГАРСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ СА АБСОЛЮТНИ ОТРЕПКИ, ТОВА Е ПРЕСТЪПНО ПОВЕДЕНИЕ
 • Данъкоплатец роден в 1a Градска
  Отговор
  3 20:39  09.11.17
  София е най-грозната и старомодна столица в Европа, а милионите пръснати за монитарнето на ЛЪВА допринесоха за още по-старомодния и облик. Представяте ли си колко километра тротоар биха могли да се асфалтират с тези пари? Все пак ние данъкоплатците-работодатели им плащаме заплатите да поддържат добре града ни, а не да си говорят за идеологии.

  Коментиран от #5

 • Георг Георгиев
  Отговор
  4 13:13  11.11.17
  Със сигурност за тька наречените патриоти тогава не е имало такива гангстери а и безгранична и злосна повсеместна корупция в страната.
 • реалист
  Отговор
  5 18:00  11.11.17

  До коментар #3 от "Данъкоплатец роден в 1a Градска":

  Ти просто си един ярък пример за националния нихилизъм посят от българските комунисти - продажници.

Напиши коментар:


Публикувай