803 5

Десните са против ограничаването на кеша до 5000 лв.

Увеличаване на сивата икономика. Хората ще бъдат принудени да откриват сметка в банка за покупка на автомобил

Стефанаки Йоанис

Парламентът прие на първо четене намаляване на прага на кешовите плащания от 10 хил. на 5 хил. лева. Това е четвърти опит на ГЕРБ и финансовия министър. Досега разумът надделяваше и тези скандални промени бяха спирани, но липсата на опозиция в Парламента води до такива абсурдни ситуации. Това е поредният пример, в който ГЕРБ облагодетелства големите играчи за сметка на допълнителни разходи за малкия бизнес и обикновения гражданин.

Това в официалната позиция на ПП „Движение Да България“ и ПП „Демократи за силна България“ / Нова Република за намаляването на прага за кешови плащания на 5000 лева.

До какво ще доведат тези мерки:

1/ Съществени допълнителни приходи за банките от такси и комисионни.

2/Не стигнаха 3 години на ГЕРБ и финансовия министър да изпълнят закона за акцизите и данъчните складове и да монтират контролни измервателни уреди на производителите на алкохол и цигари. Властта освобождава от контрол „големите” и прилага все по-рестриктивни мерки към „малките”.

3/ Увеличаване на сивата икономика. Хората ще бъдат принудени да откриват сметка в банка за покупка на автомобил. В районите със слабо развита банкова мрежа това ще означава разходи за транспорт до друго населено място. Налагането на подобни разходи ще мотивира много хора да декларират по-ниски стойности на сключените сделки, за да си спестят разходи.

4/ В по-слабо развитите икономически региони има и по-слабо развита банкова мрежа. Намаляването на прага за кешови плащания ще се отрази особено негативно точно на най-бедните региони.

5/ Във връзка с горното, в районите със слабо развита банкова мрежа, възможностите за правене на бизнес съществено ще се затруднят, защото например дори седмичното зареждане на магазин е на стойност над 5 хил. лева.

6/ Гражданите, които стриктно спазват закона ще понесат значителни негативни последствия в сравнение с тези, които са склонни да декларират занижени стойности на сделките, защото ще бъдат принудени да убеждават другата страна за откриване на банкови сметки и понасяне на допълнителни разходи.

7/ Намеса на държавата и банките в личното пространство на гражданите, за които ще се събира информация за повечето покупки. Ако тази информация не се съхранява достатъчно внимателно може да се превърне в обект на незаконна търговия и основание за изнудване и тормоз над граждани.

Призоваваме депутатите, които не са се сдружили с монополистите и твърдят, че работят за гражданите и малкия и среден бизнес да отхвърлят тези скандални предложения.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 15:37  09.11.17
  Явно е "обещано" на банките срещу "Услуги", че ще се свали лимита на кешовите плащания и докато не го направят няма да спрат да си бутат тоя закон. Колко пъти трябва да се гласува против в Парламента този закон, за да спрат да го предлагат отново за гласуване. А един въпрос на референдум като мине после не знам колко години не може после да се пита пак. Парата над всичко.
 • Андрешко
  Отговор
  2 15:43  09.11.17
  За мен няма никакви притеснения, аз съм си прост българин на заплата и 5000 наведнъж мога само да ги сънувам. Карам кола за 800-900, беше 1600 навремето, жилище с първоначална вноска над 5000 скоро няма да го бъде и така.... имам още година учене и "До свидания Болгарии".
 • dede
  Отговор
  3 16:19  09.11.17
  Това намаляне на парите от 10000 на 5000 не е със търговска цел- това е предпоследния етап от новия световен ред. Последния етап е да бият чипове под кожата на хората и който откаже ще има големи санкции. Да си ги бият министрите и депутатите от този парламент и това правителство.
 • Morgoth
  Отговор
  4 16:54  09.11.17
  Колко са хората, които нямат никаква банкова сметка, но въпреки това имат 5000 лева? Колко са хората, които нямат банкова сметка, ще получат 5000 лева и въпреки това за тях е по-добре да продължат да нямат сметка, а да държат парите под юргана? А защо са им там - за да са им на удобно място за хвърляне през прозореца ли? Между другото голямата далавера на банките от един паричен трансфер до 10000 лева е един лев. Но да продължим - колко са фирмите боравещи със суми от порядъка на 5000 без никакви банкови сметки? И по-важният въпрос - колко от тях си плащат данъците? Причината за голямото съпротивление срещу тази мярка е единствено, че тя пречи много на укриването на данъци, а то е пък една от причините да сме бедни. Съвсем друг е въпроса, че ГЕРБ трябва да се погрижат дребният бизнес да е конкурентоспособен. Но разрешаването на малките фирми да не си плащат данъците определено не е начина.
 • Иван
  Отговор
  5 00:56  10.11.17
  Защо тези 80% българи не прогледнат най накрая че една гадна мафия е заграбила държавата , изсмуква и унищожава всичко , гаври се с народа и го умъртвява . Само 7,62 е изхода , друг няма . Да видим кога тези 80 % ще се усетят какво става и кой ,кой е в държавата .

Напиши коментар:


Публикувай