762 1

ВКС отмени решението за промяна на приватизационния договор на Параходство БМФ

Казусът ще се разглежда отново от Арбитража на БТПП

Стефанаки Йоанис

Съдът отмени решението на Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата, с което се разрешава промяна на приватизационния договор на "Български морски флот" и Агенцията за приватизация. Собственикът на БМФ Кирил Домусчиев каза за "По света и у нас", че не може да коментира решението преди да се запознае с мотивите на съда.

Върховният касационен съд (ВКС) отмени решението на Арбитражния съд при Българската търговско промишлена палата, с което се позволява промяна в приватизационния договор на Параходство "Български морски флот". Това показва справка в деловодната система на съда. Според решението собственикът на БМФ трябва да заплати на Агенцията за праватизация и следприватизационен контрол над 2 млн. лева - разноски по водените производства.

Собственик на параходството е фирма контролирана от братята Кирил и Георги Домусчиеви. Пред "По света и у нас" Кирил Домусчиев каза, че не може да коментира решението на съда преди да се е запознал с мотивите му.

В началото на годината Арбитражният съд при БТПП разреши, че договорът за приватизация на БМФ може да бъде променен, така че новият собственик да поддържа по-малък тонаж на корабите. От дружеството тогава обясниха, че това се налага заради икономическата обстановка, която не позволява дружеството да работи успешно при задължението за корабите и персонала.

Параходството беше приватизирано през 2008 г. Тогава германско-българският консорциум "Кей Джи маритайм шипинг" плати за БМФ 440,1 млн. лева. По-късно компанията стана изцяло българска собственост. Според изискването на приватизационния договор, БМФ трябваше да поддържа определен тонаж на корабите, както и да има средносписъчен плавателен състав от 2360 души. Инвестициите в компанията трябваше да бъдат близо 780 млн. лева.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и с него се връща разглеждането на казуса в Арбитражния съд към БТПП.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Петричев
    Отговор
    1 14:35  10.11.17
    Гелосаният сюнет първо да прежали подкупа за Арбитражния съд и да си плати на държавата 55 милиона.

Напиши коментар:


Публикувай