1 774 5

ДАНС иска да мине в пълна нелегалност

Неконтролируемата секретност може да върне времената, когато членовете на криминалния контингент се подвизаваха като сътрудници на ДАНС и ГДБОП

Стефанаки Йоанис

ДАНС ще се опита да стане напълно безконтролна, като си издейства правото да назначава без конкурс, както и възможността да крие информация за сегашните си и бившите си сътрудници и за агенти на прикритие дори от правосъдието. Това ще стане, ако парламентът одобри поправките в Закона за Държавната агенция "Национална сигурност", пуснати за обсъждане в портала за обществени консултации strategy.bg.

Агентите на прикритие са служители от ДАНС, които например работят в други ведомства, където могат да заемат високи позиции, и се използват за оперативни цели и информация, уточнява в. „Сега”. Те се различават от агентите под прикритие, които се внедряват, за да събират информация по закона за специалните разузнавателни средства, която после се ползва като доказателство в съда, а те се разпитват като анонимни свидетели.

В мотивите към законопроекта няма конкретни мотиви защо се налага агенцията да може да отказва информация за агентите и сътрудниците си, освен клишето "да се гарантира защитата на интересите, способите и средствата за придобиване на информация" и оправданието, че така изисквала европейска директива. По този начин ДАНС ще отказва информация за агенти на прикритие, включително и ако тя се изисква от парламента, прокуратурата или дори от съда.

Неконтролируемата секретност може да върне времената, когато членовете на криминалния контингент се подвизаваха като сътрудници на ДАНС и ГДБОП. Преди десетина години се оказа, че много престъпници са се сдобили с карти на сътрудници на службите и така по-лесно си вадеха разрешително за оръжие и се измъкваха от полицейски проверки.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дедо Грую
  Отговор
  1 08:21  10.11.17
  А бе, тея да не са яли отровни гъби?
 • Будалата
  Отговор
  2 08:21  10.11.17
  Всичко е корумпирано. Пред парите няма ДАНС няма ГДБОП.
 • Конспиратор
  Отговор
  3 08:26  10.11.17
  да не би Галеви и братята Маринови да не са сътрудници на службите А ????????
 • куку руку ку
  Отговор
  4 08:34  10.11.17
  Махнете думите "агенция" и "национална" и истината ще лъсне. Старото Де-Се, в случая бранещо олигархичната система.
 • Правилно
  Отговор
  5 08:48  10.11.17
  Това е правилно, всички разузнавателни служби по света са така.

Напиши коментар:


Публикувай