740 3

Нито една община не е пожелала да интегрира бежанци

До приемането на нова наредба се стигна, след като предишните правила бяха отменени от служебното правителство

Стефанаки Йоанис

В Държавната агенция за бежанците (ДАБ) не е постъпило нито едно заявление от община, която иска да сключи споразумение за интеграция на чужденци, търсещи закрила. Това е отговорила агенцията на въпрос на "Дневник".

През юли правителството прие нови правила за интеграция на бежанци, които предвиждат кметовете да решават дали да се включат в интеграционната програма. Ако поискат, те подават заявление до ДАБ, в което посочват с колко бежанци желаят да сключат споразумение, както и информация за предвидените от общината мерки за интеграция. Чужденците, желаещи да се възползват от програмите за интеграция, трябва да заявят това по време на кандидатстване за статут или до 14 дни след получаването му.

До приемането на нова наредба се стигна, след като предишните правила бяха отменени от служебното правителство, по искане на президента Румен Радев. Повод стана отказът на община Елин Пелин да регистрира сирийско семейство, получило статут, но също така и други случаи.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Адолф
  Отговор
  1 14:38  10.11.17
  Тази измет няма интегриране!!!

  Коментиран от #2

 • OMG WTF
  Отговор
  2 22:24  10.11.17

  До коментар #1 от "Адолф":

  Абсолютно съгласен. Ние с тая толерастия едни прости м....ли не може да интегрираме, пък камо ли някакви камилари-пещерняци-диваци. Аре не!!!
 • Гост
  Отговор
  3 00:14  12.11.17
  Само в Аушвиц ще се интегрират.

Напиши коментар:


Публикувай