5 978 63

Гърция протестира срещу новия паметник пред НДК

Воините на Първа и Шеста дивизия загинаха по полетата на Балканския полуостров не заради някакви политически убеждения на един или друг, не заради някакви идеологии, а загинаха, за да осъществят завета на Левски

Венцислав Михайлов

Гърция протестира срещу новия паметник пред НДК. На него е изобразена карта на Санстефанска България, на която като български са изобразени днешни гръцки земи, включително град Кавала. Протестът е бил заявен пред наш дипломат в Атина, научи „Гласове“.

Атина възприема това като провокация и лош сигнал в навечерието на българското председателство на Съвета на Европа. Гръцката страна обръща внимание и на речта на българския военен министър Красимир Каракачанов при откриването на паметника, в която се посочва, че българската армия се бори за освобождението на всички българи на всички територии.

„Ако се вгледате в щита на лъва (където е изобразена картата на Санстефанска България, бел.ред) ще стане ясно на всички – дори и такива, които по време на празници се срамят да излагат политическите си убеждения, за какво се бори българската армия и за какво воюваха и загиваха войниците", каза Каракачанов при откриването на паметника.

И още: "Воините на Първа и Шеста дивизия загинаха по полетата на Балканския полуостров не заради някакви политически убеждения на един или друг, не заради някакви идеологии, а загинаха, за да осъществят завета на Левски, че ние, българите, искаме да живеем свободни. Няма друга война, в която българският воин да е воювал по-храбро и да е жертвал живота си без страх, защото той е възпитан да положи костите си пред олтара на общоосвободителната идея. Дълго време в нашето общество се водеха спорове къде да бъде сложен този паметник, а днес се решава една несправедливост – сложен е там, където му е мястото. Да живее България и нека никога да не забравяме какво ни обединява, а то е нарисувано на щита на лъва“, завърши словото си Каракачанов.

България


Още по темата

 • Лъвът се връща пред НДК

  На мястото на премахнатия паметник „1300 години България“ пред НДК ще бъде поставен каменен лъв - елемент от войнишкия мемориал на Първи ...
  2.11.2017
  606
  8
 • Поставиха лъва от войнишкия мемориал пред НДК

  Днес на мястото на демонтирания паметник пред НДК беше поставен лъвът от разрушения мемориал на загиналите от Първи и Шести пехотен полк. С ...
  2.11.2017
  940
  5
 • Откриха войнишкия мемориал

  Лъвът от разрушения Войнишки мемориал на Първи и Шести софийски полк се върна пред НДК. Монуменът е на мястото на вече демонтирания паметник ...
  4.11.2017
  684
  7
 • Захариева: Нямаме спор с Гърция за лъва пред НДК

  Лъвът от Мемориала на Първи и Шести пехотен полк пред НДК не е повод за спор с Гърция, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева, ...
  11.11.2017
  479
  5

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • да го духат (гост)
  Отговор
  1 11:19  10.11.17
  да го духат византийците !
 • Бесен Язовец (гост)
  Отговор
  2 11:19  10.11.17
  Нещо не станаха ли мн.гафовете на БГ.администрацията ? Аз съм българин но това првителство не мога да го нарека мое щото ме е срам от него

  Коментиран от #8, #36, #39, #44

 • Иларион (гост)
  Отговор
  3 11:19  10.11.17
  Айде, пак проблем!
 • ХАСАН (гост)
  Отговор
  4 11:20  10.11.17
  Каракачанката яко го сърби!!!...на какво ли се надява ..?! На хайдушкия си костюм??хаха
 • Ушанков (гост)
  Отговор
  5 11:21  10.11.17
  Бесния, ти не си българин а руска подлога!
 • ХАСАН (гост)
  Отговор
  6 11:21  10.11.17
  И какво ?ще вземеш Кавала и-на тамошния пенсионер ще можеш ли да му плащаш 800евро пенсия????
 • юрист (гост)
  Отговор
  7 11:23  10.11.17
  В предишна статия руски коментатори се заканиха, че ще изрисуват точно този лъв, който е символ на България, на българската държавност и на българският народ, в отговор на изрисуването на пса, който няма статут на паметник, няма статут на военен паметник и няма статут на ценност. На тези искам да им кажа- ще вдигна цялото 4то рпу на “ура“, ако пробвате да се гаврите по този начин с българските войници , загинали за свободата и независимостта на България и чийто паметник се намира на бг. държавна територия, пред ндк. Ще ви разследват до дупка, ако извършите такова деяние, и накрая, може да ви поставят черни печати в руските паспорти и България да ви обяви за “нежелани лица“ и да си ви изпрати обратно в русия.

  Коментиран от #9, #12, #54

 • юрист (гост)
  Отговор
  8 11:26  10.11.17

  До коментар #2 от "Бесен Язовец":

  Ти никога не си бил българин, бе- поне един от твоите родители е руснак/ съветски или руски гражданин- защо лъжеш всички български коментатори, че си българин?! МОЖЕ ДА СИ БГ. ГРАЖДАНИН, НО НЕ СИ ОТ ЕТНОСА “БЪЛГАРИ“!Ако си българин, я кажи защо гърция да е права и нашата администрация да греши, а? Само защото си българомразител не значи, че българите с двама родители- единствено българи- трябва да проявяваме такава омраза към себе си и към факта, че сме българи!

  Коментиран от #55

 • Свободен (гост)
  Отговор
  9 11:26  10.11.17

  До коментар #7 от "юрист":

  Изкуствения интелект пак се издъни. На паметника е изобразена Санстефанска България, която е била създадена точно от Русия. Защо не дойде Америка или Англия да ни освободи?

  Коментиран от #10, #37

 • юрист (гост)
  Отговор
  10 11:28  10.11.17

  До коментар #9 от "Свободен":

  “...Публикувано във факти.бг: На паметника е изобразена Санстефанска България, която е била създадена точно от Русия....“ Имаш грешка- “санстефанска“ България е СЪЗДАДЕНА ПО ВРЕМЕ НА ЦАРИГРАДСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ, А НЕ ОТ РУСНАЦИТЕ! Научи я най- накрая тази ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ, че ми писна от невежи руснаци!

  Коментиран от #11, #56

 • Свободен (гост)
  Отговор
  11 11:33  10.11.17

  До коментар #10 от "юрист":

  Точно от руснаците е създадена, и после се събират Англия, Франция, Германия, Италия и Австрия в Берлин, където я разпокъсват на парчета.
  След години се събират и в Ньой, където я разпокъсват още веднъж.
  Факт - никой друг не е разпокъсвал Българската територия повече от Западна Европа!

  Коментиран от #15

 • Пазарен Либерализатор (гост)
  Отговор
  12 11:34  10.11.17

  До коментар #7 от "юрист":

  Кажи честно, какво пиеш?
 • limonad (гост)
  Отговор
  13 11:34  10.11.17
  сега още толкова пари за преправяне
 • Ганьо (гост)
  Отговор
  14 11:34  10.11.17
  Да живее България......!!
  Дано отново сме на три морета.
  Нямам какво повече да кажа.
 • юрист (гост)
  Отговор
  15 11:42  10.11.17

  До коментар #11 от "Свободен":

  “...Публикувано във факти.бг: Точно от руснаците е създадена,..“ Ето какво са се договорили твоите руснаци с Австро- Унгария в ДВЕ секретни конвенции- 1. Рейхштадт, 26 июня/8 июля 1876 г. Рейхштадтское соглашение между Россией и Австро-Венгрией I. Записване на руската страна Решено беше. 2. По отношение на бъдещето: б) Ако християните печелят: Властите ще действат съвместно, за да решат последствията от войната.
  Те НЯМА да допринесат за формирането на голяма славянска държава.. http://istmat.info/node/27175 2. № 23 Секретная конвенция между Россией и Австро-Венгрией¹* Будапешт, 3/15 января 1877 г.
  Допълнителна конвенция ЧЛЕН III Е. c. императорът на Австрия и така нататък. и краля на Унгария и Е. в. императорът на цялата Русия при тяхното посещение в Райхщад по принцип се съгласява със следните точки: в случай на териториални промени или разпадане на Османската империя се изключва формирането на голяма, сплотена славянска или друга държава; http://istmat.info/node/27176
  Оспори тези факти с други документи, ако можеш...

  Коментиран от #18, #57

 • Edikoisi (гост)
  Отговор
  16 11:42  10.11.17
  Това е Санстефанска България какво реват грозните гърци.Те ще ни кажат как да си правим паметниците ние да сме им давали акъл за техните паметници.
 • Jack Bauer (гост)
  Отговор
  17 11:43  10.11.17
  Ако загиналите войници от първа и шеста дивизия могат да видят в какво се е превърнала днес тази България за която са си дали живота ще се обърнат в гроба.
 • Свободен (гост)
  Отговор
  18 11:45  10.11.17

  До коментар #15 от "юрист":

  Документите са, за да се нарушават, фактите са, че Русия създаде Сансфетанска България на 3 март 1878 година, която беше разпокъсана от Западна Европа.
  През 1919 година повториха упражнението в Ньой и ни разпокъсаха втори път.
  Заради това и до днес не можем да си стъпим на краката - защото България винаги е била на прицел и Запада се е опитвал да я ликвидира, опитват се и днес и са много близко до успех.

  Коментиран от #21

 • Свободен (гост)
  Отговор
  19 11:47  10.11.17
  Днес под "Запад" имам предвид САЩ, западноевропейските държави отдавна са прекалено слаби, за да ликвидират каквото и да е.
 • 681 БЪЛГАРИЯ (гост)
  Отговор
  20 11:49  10.11.17
  Много точно и така трябва да бъде ! Прав е Каракачанов !!! България нямат нито едно бойно знаме в плен !!!За разлика от нашите съседки страни и Германия Русия и САЩ и др.! Така ,че Всички Страни против БЪЛГАРИЯ ДА ГО ДУХАТ ПОД ВОДА !!!!

  Коментиран от #23, #61

 • юрист (гост)
  Отговор
  21 11:50  10.11.17

  До коментар #18 от "Свободен":

  “...Публикувано във факти.бг: Документите са, за да се нарушават..“ Брееей- чак сте тръгнали да учите българските граждани на противоправно поведение с единствената цел да оправдаете разпарчатосването на България от русия! Как не ви е срам! Ми тогава аз като бг. адвокат да взема да призовавам руските граждани да не спразват руските закони в русия, а? :D Точно начина на мислене, описан в цитата, показва много ясно какъв ви е манталитета! И след като не искате да спазвате българските закони, чий го дирите в България и защо българите да не гледаме на вас, руснаците, като потенциални агресори? Факт е, че руската империя е СПАЗИЛА тези две нейни тайни конвенции и това е ЕДИНСТВЕНАТА ПРИЧИНА ДА НЕ СЕ ВЪЗСТАНОВИ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ ВЪРХУ ЦЯЛОТО БЪЛГАРСКО ЕТНИЧЕСКО ЗЕМЛИЩЕ ОТ 1876Г., НАСЕЛЕНО С НАД 90% ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ.

  Коментиран от #24, #58

 • смок (гост)
  Отговор
  22 11:50  10.11.17
  Имаше нещо по договор, за излаз на Бяло море - това къде е?
 • юрист (гост)
  Отговор
  23 11:52  10.11.17

  До коментар #20 от "681 БЪЛГАРИЯ":

  “...Публикувано във факти.бг: За разлика от нашите съседки страни и Германия Русия и САЩ и др.!..“ И ЗА РАЗЛИКА ОТ РУСИЯ- ЗАЩОТО ПЛЕНЕНО РУСКО БОЙНО ЗНАМЕ СТОИ В РИМ- ВАРНА И ВСЕКИ МОЖЕ ДА ГО ВИДИ- ако посети музея!

  Коментиран от #59

 • Свободен (гост)
  Отговор
  24 11:56  10.11.17

  До коментар #21 от "юрист":

  Абе на теб алгоритъма ти е доста калпав! Да не е писан от индийски програмисти?
  100 пъти ти казах, че не говоря руски, не съм бил в Русия, и единственото което имам общо с тази държава са флиртове с рускини по българското Черноморие.
  Ако не беше Русия, днес нямаше да има България, а разпарчатосването е дело на Запада - и са го правили няколко пъти.
  Това е, с недоразвит изкуствен интелект повече не споря!

  Коментиран от #25

 • юрист (гост)
  Отговор
  25 11:59  10.11.17

  До коментар #24 от "Свободен":

  Виж сега- българите си защитаваме българското и България, поставяме България на 1во място в мислите и в сърцата си, а от твоите коментари не се забелязва такова нещо! Това е ясна индикация, че не си такъв , за какъвто се представяш! А индийците ги остави намира- от тях по-калпави мениджъри и програмисти няма, но пък ги разбирам- за колкото им плащат, за толкова и работят....

  Коментиран от #26, #60

 • Свободен (гост)
  Отговор
  26 12:07  10.11.17

  До коментар #25 от "юрист":

  Аз съм българин, жена ми е туркиня, имаме син който е с българско име и самосъзнание, гаджето му също е туркиня и ако имат деца също ще са с българско самосъзнание...и така, аз допринасям за разрастването на българския род, а ти освен да плюеш руснаците в интернет, какво друго правиш?

  Коментиран от #27

 • юрист (гост)
  Отговор
  27 12:14  10.11.17

  До коментар #26 от "Свободен":

  “...Публикувано във факти.бг: а ти освен да плюеш руснаците в интернет, какво друго правиш?“ Амо например- упражнявам си професията, която е правна защита на спорни или нарушени права и притезания на граждани в съдебни производства; процесуални представителства на български граждани в съдебни производства и предоставяне на възмездната услуга “правни консултации по въпроси на правото“ на граждани, занимавам се с гражданскоправни и търговскоправни спорове и върша всичко онова, което съгласно чл.24 от Закон за адвокатурата имам право да върша - напр. изготвям всякакви видове писмени договори, книжа и други; тълкувам съдържанието на всякакви договори; извършвам систематичен анализ на правни норми, предявявам искове от чуждо име и за чужда сметка в нашите съдилища, предоставям процесуално представителство по заповедни и изпълнителни производства и по търговски дела и т.н. :)

  Коментиран от #28, #34

 • Свободен (гост)
  Отговор
  28 12:16  10.11.17

  До коментар #27 от "юрист":

  Еми супер, успех ти пожелавам, но трябва и деца да се правят, защото България е заприличала на пенсионерски клуб!

  Коментиран от #29, #31

 • юрист (гост)
  Отговор
  29 12:18  10.11.17

  До коментар #28 от "Свободен":

  Абе , то много хора правят деца, но въпросът е как точно ги възпитават, как ги гледат и дали им дават шанс за добро образование...Количеството не може да е за сметка на качеството...

  Коментиран от #33, #40

 • Gosho (гост)
  Отговор
  30 12:26  10.11.17
  Гърците защо не са протестирали преди 1977, когато паметника си е бил на същото място, отговора е че тогава гърците бяха слабаци и ги беше страх дори от България.
 • 31 12:30  10.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 1111 (гост)
  Отговор
  32 12:32  10.11.17
  Тази карта е на земите населявани от българи, а не е Санстефанска България. Какъв е проблема не разбирам

  Коментиран от #35

 • Пазарен Либерализатор (гост)
  Отговор
  33 12:36  10.11.17

  До коментар #29 от "юрист":

  Права сте, подкрепям вашият обоснован избор.
 • Груди комбайнера (гост)
  Отговор
  34 12:44  10.11.17

  До коментар #27 от "юрист":

  И как успяваш да правиш всичко това , като по цял ден си във форума и плюеш руснаците 24 часа в денонощието? Всичките адвокати които познавам са сериозни и заети хора, и не се занимават с глупости. По-вероятно е някое от 200-те НПО-та да ти е дало 10-15 компютъра и заплатка .
 • юрист (гост)
  Отговор
  35 12:49  10.11.17

  До коментар #32 от "1111":

  Точно така- това е карта на българското етническо землище от 1876г.- по времето на провеждане на Цариградската конференция, на която е възстановен статутът на българите като европейска народност, обитаваща определена географска част от Югоизточна Европа.
 • Ганьо Говнарев Говньо (гост)
  Отговор
  36 12:51  10.11.17

  До коментар #2 от "Бесен Язовец":

  Доживяхме бе и ти да изкажеш вярно и правилно становище! Това правителство е негодно, само лъже, краде! ОООСТАВКАААА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!
 • квак (гост)
  Отговор
  37 13:07  10.11.17

  До коментар #9 от "Свободен":

  е нали то4но англия и саш ни поробиха
 • Александър (гост)
  Отговор
  38 13:18  10.11.17
  Такива са историческите факти! Такава е била някога България. Паметника е символ на възраждането по скоро и късане на оковите на комунизма. Мястото му е било там преди комунистите да го разрушат.
  Каракачанов като ДС агент му е най-малко мястото да коментира особено, че не е ясно какво е правил по Македонския въпрос.
 • 39 13:26  10.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 40 13:30  10.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • БЪЛГАРИН (гост)
  Отговор
  41 13:36  10.11.17
  да го дават малко по- тихо и кротко,че ние не сме им тъпите македонци и тук тези номера не минават и да си припомнят 1912-13 година дупедав.ите !

  Коментиран от #62

 • 42 13:41  10.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Скорпион29 (гост)
  Отговор
  43 13:44  10.11.17
  Точно щото сте дебили не можете да осъзнаете в каква тиня живеете и какви тиняци ви оправляват.държавата от 80% дебили и 10% профани и 10% мислещи за съжаление
 • 44 13:48  10.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ГЕРБ (гост)
  Отговор
  45 13:56  10.11.17

  До коментар #42 от "Бесен Язовец":

  Дам ще ти пея литургия!То и сега ви я пея.
 • 46 13:59  10.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 47 15:19  10.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Киро (гост)
  Отговор
  48 15:49  10.11.17
  Ей, вместо да триете, проверявайте си новините, дето ги слагате, щото това е чист фейк нюз и това, че сте ми изтрили поста, няма да ви направи "новинката" по-истинска!
 • 49 15:53  10.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ГЕРБ (гост)
  Отговор
  50 15:56  10.11.17
  Забравих да питам,някой знае ли как се превежда"пумпаларник" от селски,хасковски диалект на Българаски?

  Коментиран от #52, #53

 • Българин (гост)
  Отговор
  51 16:01  10.11.17
  Обичам си странатааааа
 • 52 16:04  10.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Скорпион29 (гост)
  Отговор
  53 16:12  10.11.17

  До коментар #50 от "ГЕРБ":

  Голям си таралеж от Бобов Дол ти бе Кънчо, на Седефка любимия и гласуват за ГЕРБ щото се кефят на Боко отраканото как говори от тяхното ниво е, Кънчо Кънчо акъл никога няма да ти дойде

  Коментиран от #63

 • И пак яловата (гост)
  Отговор
  54 19:06  10.11.17

  До коментар #7 от "юрист":

  западноевропейска и американска подлога се опитва да се прави на българка...Вън от БГ, на въжето всички предатели като теб.
 • И пак яловата (гост)
  Отговор
  55 19:07  10.11.17

  До коментар #8 от "юрист":

  западноевропейска и американска подлога се опитва да се прави на българка...Вън от БГ, на въжето всички предатели като теб.
 • 56 19:08  10.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • И пак яловата (гост)
  Отговор
  57 19:09  10.11.17

  До коментар #15 от "юрист":

  западноевропейска и американска подлога се опитва да се прави на българка...Вън от БГ всички предатели като теб.
 • И пак яловата (гост)
  Отговор
  58 19:10  10.11.17

  До коментар #21 от "юрист":

  западноевропейска и американска подлога се опитва да се прави на българка...Вън от БГ, на въжето всички предатели като теб.
 • И пак яловата (гост)
  Отговор
  59 19:10  10.11.17

  До коментар #23 от "юрист":

  западноевропейска и американска подлога се опитва да се прави на българка...Вън от БГ, на въжето всички предатели като теб.
 • И пак яловата (гост)
  Отговор
  60 19:11  10.11.17

  До коментар #25 от "юрист":

  западноевропейска и американска подлога се опитва да се прави на българка...Вън от БГ, на въжето всички предатели като теб.
 • гост (гост)
  Отговор
  61 20:42  10.11.17

  До коментар #20 от "681 БЪЛГАРИЯ":

  УРА!!! България няма и да има пленено знаме! Не и такова пленено в битка! А дано да не се сетят да оберат някой музей, че отиде ни бойната слава на кино.
 • съвремие баце (гост)
  Отговор
  62 21:43  10.11.17

  До коментар #41 от "БЪЛГАРИН":

  Хубаво е да имаме малко ВРЪЗКА С РЕАЛНОСТТА, а не да изхвърляме на сухо и да ставаме смешни!!!

  Балканската война (1912-1913г)
  България мобилизира 600 000 души при население 4 400 000 и редовна армия над 100 000. По-голяма от тази на САЩ в ония години.

  Първа световна война (1914-1918г.)
  България мобилизира 800 000-на армия. Това я превръща в държавата, която издържа най-голямата армия по глава на населението в света.

  Гордостта е хубаво нещо, но когато се гордее със себе си или с настоящето си, а не когато неправилно преекспонираш миналото настоящето.

  Един въпрос:
  Какво ще мобилизира България сега? Циганите, пенсионерите, жените или чалгапоколението? Колко качествен материал ще отсееш от "лошият матриал" и "80% дебили?
  Още един въпрос:
  Дори и да успееш да отсееш 500 000, с какво ще ги храниш? С продукцията на ИТ сектора и аутсорсинга, които генерират "високата" средната заплата? Или с производството на тикви, по което сме на първо място в Европа за 2016, благодарение на целевата субсидия?
  ... Така, че по-добре остави гордостта в миналото, виж настоящето и не съди толкова самонадеян. БОЛИ!!
 • БЪЛГАРИН (гост)
  Отговор
  63 23:11  10.11.17

  До коментар #53 от "Скорпион29":

  С т.панари,няма дискусия,няма и да се опитвам да ги убеждавам,от Бобов дол е майка ти.Ти и язовеца от Хасково сте ясни,всички ви разбраха,платени ли сте или сте си т.пи,един Бог знае и вие самите.Може и да не харесвам толкова ГЕРБ,но "алтернативата БСП"ме кара да настръхвам.

Напиши коментар:


Публикувай