10 Ноември, 2017 11:08 7 065 63

Гърция протестира срещу новия паметник пред НДК

  • лъв-
  • ндк-
  • гърция-
  • протест

Воините на Първа и Шеста дивизия загинаха по полетата на Балканския полуостров не заради някакви политически убеждения на един или друг, не заради някакви идеологии, а загинаха, за да осъществят завета на Левски

Гърция протестира срещу новия паметник пред НДК. На него е изобразена карта на Санстефанска България, на която като български са изобразени днешни гръцки земи, включително град Кавала. Протестът е бил заявен пред наш дипломат в Атина, научи „Гласове“.

Атина възприема това като провокация и лош сигнал в навечерието на българското председателство на Съвета на Европа. Гръцката страна обръща внимание и на речта на българския военен министър Красимир Каракачанов при откриването на паметника, в която се посочва, че българската армия се бори за освобождението на всички българи на всички територии.

„Ако се вгледате в щита на лъва (където е изобразена картата на Санстефанска България, бел.ред) ще стане ясно на всички – дори и такива, които по време на празници се срамят да излагат политическите си убеждения, за какво се бори българската армия и за какво воюваха и загиваха войниците", каза Каракачанов при откриването на паметника.

И още: "Воините на Първа и Шеста дивизия загинаха по полетата на Балканския полуостров не заради някакви политически убеждения на един или друг, не заради някакви идеологии, а загинаха, за да осъществят завета на Левски, че ние, българите, искаме да живеем свободни. Няма друга война, в която българският воин да е воювал по-храбро и да е жертвал живота си без страх, защото той е възпитан да положи костите си пред олтара на общоосвободителната идея. Дълго време в нашето общество се водеха спорове къде да бъде сложен този паметник, а днес се решава една несправедливост – сложен е там, където му е мястото. Да живее България и нека никога да не забравяме какво ни обединява, а то е нарисувано на щита на лъва“, завърши словото си Каракачанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да го духат

    106 7 Отговор
    да го духат византийците !
  • 2 Бесен Язовец

    35 73 Отговор
    Нещо не станаха ли мн.гафовете на БГ.администрацията ? Аз съм българин но това првителство не мога да го нарека мое щото ме е срам от него

    Коментиран от #8, #36, #39, #44

  • 3 Иларион

    23 1 Отговор
    Айде, пак проблем!
  • 4 ХАСАН

    9 51 Отговор
    Каракачанката яко го сърби!!!...на какво ли се надява ..?! На хайдушкия си костюм??хаха
  • 5 Ушанков

    38 31 Отговор
    Бесния, ти не си българин а руска подлога!
  • 6 ХАСАН

    19 51 Отговор
    И какво ?ще вземеш Кавала и-на тамошния пенсионер ще можеш ли да му плащаш 800евро пенсия????
  • 7 юрист

    35 13 Отговор
    В предишна статия руски коментатори се заканиха, че ще изрисуват точно този лъв, който е символ на България, на българската държавност и на българският народ, в отговор на изрисуването на пса, който няма статут на паметник, няма статут на военен паметник и няма статут на ценност. На тези искам да им кажа- ще вдигна цялото 4то рпу на “ура“, ако пробвате да се гаврите по този начин с българските войници , загинали за свободата и независимостта на България и чийто паметник се намира на бг. държавна територия, пред ндк. Ще ви разследват до дупка, ако извършите такова деяние, и накрая, може да ви поставят черни печати в руските паспорти и България да ви обяви за “нежелани лица“ и да си ви изпрати обратно в русия.

    Коментиран от #9, #12, #54

  • 8 юрист

    38 15 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Ти никога не си бил българин, бе- поне един от твоите родители е руснак/ съветски или руски гражданин- защо лъжеш всички български коментатори, че си българин?! МОЖЕ ДА СИ БГ. ГРАЖДАНИН, НО НЕ СИ ОТ ЕТНОСА “БЪЛГАРИ“!Ако си българин, я кажи защо гърция да е права и нашата администрация да греши, а? Само защото си българомразител не значи, че българите с двама родители- единствено българи- трябва да проявяваме такава омраза към себе си и към факта, че сме българи!

    Коментиран от #55

  • 9 Свободен

    29 18 Отговор

    До коментар #7 от "юрист":

    Изкуствения интелект пак се издъни. На паметника е изобразена Санстефанска България, която е била създадена точно от Русия. Защо не дойде Америка или Англия да ни освободи?

    Коментиран от #10, #37

  • 10 юрист

    26 20 Отговор

    До коментар #9 от "Свободен":

    “...Публикувано във факти.бг: На паметника е изобразена Санстефанска България, която е била създадена точно от Русия....“ Имаш грешка- “санстефанска“ България е СЪЗДАДЕНА ПО ВРЕМЕ НА ЦАРИГРАДСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ, А НЕ ОТ РУСНАЦИТЕ! Научи я най- накрая тази ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ, че ми писна от невежи руснаци!

    Коментиран от #11, #56

  • 11 Свободен

    34 17 Отговор

    До коментар #10 от "юрист":

    Точно от руснаците е създадена, и после се събират Англия, Франция, Германия, Италия и Австрия в Берлин, където я разпокъсват на парчета.
    След години се събират и в Ньой, където я разпокъсват още веднъж.
    Факт - никой друг не е разпокъсвал Българската територия повече от Западна Европа!

    Коментиран от #15

  • 12 Пазарен Либерализатор

    20 11 Отговор

    До коментар #7 от "юрист":

    Кажи честно, какво пиеш?
  • 13 limonad

    3 11 Отговор
    сега още толкова пари за преправяне
  • 14 Ганьо

    32 1 Отговор
    Да живее България......!!
    Дано отново сме на три морета.
    Нямам какво повече да кажа.
  • 15 юрист

    17 13 Отговор

    До коментар #11 от "Свободен":

    “...Публикувано във факти.бг: Точно от руснаците е създадена,..“ Ето какво са се договорили твоите руснаци с Австро- Унгария в ДВЕ секретни конвенции- 1. Рейхштадт, 26 июня/8 июля 1876 г. Рейхштадтское соглашение между Россией и Австро-Венгрией I. Записване на руската страна Решено беше. 2. По отношение на бъдещето: б) Ако християните печелят: Властите ще действат съвместно, за да решат последствията от войната.
    Те НЯМА да допринесат за формирането на голяма славянска държава.. http://istmat.info/node/27175 2. № 23 Секретная конвенция между Россией и Австро-Венгрией¹* Будапешт, 3/15 января 1877 г.
    Допълнителна конвенция ЧЛЕН III Е. c. императорът на Австрия и така нататък. и краля на Унгария и Е. в. императорът на цялата Русия при тяхното посещение в Райхщад по принцип се съгласява със следните точки: в случай на териториални промени или разпадане на Османската империя се изключва формирането на голяма, сплотена славянска или друга държава; http://istmat.info/node/27176
    Оспори тези факти с други документи, ако можеш...

    Коментиран от #18, #57

  • 16 Edikoisi

    36 1 Отговор
    Това е Санстефанска България какво реват грозните гърци.Те ще ни кажат как да си правим паметниците ние да сме им давали акъл за техните паметници.
  • 17 Jack Bauer

    33 4 Отговор
    Ако загиналите войници от първа и шеста дивизия могат да видят в какво се е превърнала днес тази България за която са си дали живота ще се обърнат в гроба.
  • 18 Свободен

    24 15 Отговор

    До коментар #15 от "юрист":

    Документите са, за да се нарушават, фактите са, че Русия създаде Сансфетанска България на 3 март 1878 година, която беше разпокъсана от Западна Европа.
    През 1919 година повториха упражнението в Ньой и ни разпокъсаха втори път.
    Заради това и до днес не можем да си стъпим на краката - защото България винаги е била на прицел и Запада се е опитвал да я ликвидира, опитват се и днес и са много близко до успех.

    Коментиран от #21

  • 19 Свободен

    15 13 Отговор
    Днес под "Запад" имам предвид САЩ, западноевропейските държави отдавна са прекалено слаби, за да ликвидират каквото и да е.
  • 20 681 БЪЛГАРИЯ

    37 0 Отговор
    Много точно и така трябва да бъде ! Прав е Каракачанов !!! България нямат нито едно бойно знаме в плен !!!За разлика от нашите съседки страни и Германия Русия и САЩ и др.! Така ,че Всички Страни против БЪЛГАРИЯ ДА ГО ДУХАТ ПОД ВОДА !!!!

    Коментиран от #23, #61

  • 21 юрист

    14 12 Отговор

    До коментар #18 от "Свободен":

    “...Публикувано във факти.бг: Документите са, за да се нарушават..“ Брееей- чак сте тръгнали да учите българските граждани на противоправно поведение с единствената цел да оправдаете разпарчатосването на България от русия! Как не ви е срам! Ми тогава аз като бг. адвокат да взема да призовавам руските граждани да не спразват руските закони в русия, а? :D Точно начина на мислене, описан в цитата, показва много ясно какъв ви е манталитета! И след като не искате да спазвате българските закони, чий го дирите в България и защо българите да не гледаме на вас, руснаците, като потенциални агресори? Факт е, че руската империя е СПАЗИЛА тези две нейни тайни конвенции и това е ЕДИНСТВЕНАТА ПРИЧИНА ДА НЕ СЕ ВЪЗСТАНОВИ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ ВЪРХУ ЦЯЛОТО БЪЛГАРСКО ЕТНИЧЕСКО ЗЕМЛИЩЕ ОТ 1876Г., НАСЕЛЕНО С НАД 90% ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ.

    Коментиран от #24, #58

  • 22 смок

    13 0 Отговор
    Имаше нещо по договор, за излаз на Бяло море - това къде е?
  • 23 юрист

    17 7 Отговор

    До коментар #20 от "681 БЪЛГАРИЯ":

    “...Публикувано във факти.бг: За разлика от нашите съседки страни и Германия Русия и САЩ и др.!..“ И ЗА РАЗЛИКА ОТ РУСИЯ- ЗАЩОТО ПЛЕНЕНО РУСКО БОЙНО ЗНАМЕ СТОИ В РИМ- ВАРНА И ВСЕКИ МОЖЕ ДА ГО ВИДИ- ако посети музея!

    Коментиран от #59

  • 24 Свободен

    17 15 Отговор

    До коментар #21 от "юрист":

    Абе на теб алгоритъма ти е доста калпав! Да не е писан от индийски програмисти?
    100 пъти ти казах, че не говоря руски, не съм бил в Русия, и единственото което имам общо с тази държава са флиртове с рускини по българското Черноморие.
    Ако не беше Русия, днес нямаше да има България, а разпарчатосването е дело на Запада - и са го правили няколко пъти.
    Това е, с недоразвит изкуствен интелект повече не споря!

    Коментиран от #25

  • 25 юрист

    15 9 Отговор

    До коментар #24 от "Свободен":

    Виж сега- българите си защитаваме българското и България, поставяме България на 1во място в мислите и в сърцата си, а от твоите коментари не се забелязва такова нещо! Това е ясна индикация, че не си такъв , за какъвто се представяш! А индийците ги остави намира- от тях по-калпави мениджъри и програмисти няма, но пък ги разбирам- за колкото им плащат, за толкова и работят....

    Коментиран от #26, #60

  • 26 Свободен

    9 17 Отговор

    До коментар #25 от "юрист":

    Аз съм българин, жена ми е туркиня, имаме син който е с българско име и самосъзнание, гаджето му също е туркиня и ако имат деца също ще са с българско самосъзнание...и така, аз допринасям за разрастването на българския род, а ти освен да плюеш руснаците в интернет, какво друго правиш?

    Коментиран от #27

  • 27 юрист

    8 8 Отговор

    До коментар #26 от "Свободен":

    “...Публикувано във факти.бг: а ти освен да плюеш руснаците в интернет, какво друго правиш?“ Амо например- упражнявам си професията, която е правна защита на спорни или нарушени права и притезания на граждани в съдебни производства; процесуални представителства на български граждани в съдебни производства и предоставяне на възмездната услуга “правни консултации по въпроси на правото“ на граждани, занимавам се с гражданскоправни и търговскоправни спорове и върша всичко онова, което съгласно чл.24 от Закон за адвокатурата имам право да върша - напр. изготвям всякакви видове писмени договори, книжа и други; тълкувам съдържанието на всякакви договори; извършвам систематичен анализ на правни норми, предявявам искове от чуждо име и за чужда сметка в нашите съдилища, предоставям процесуално представителство по заповедни и изпълнителни производства и по търговски дела и т.н. :)

    Коментиран от #28, #34

  • 28 Свободен

    12 7 Отговор

    До коментар #27 от "юрист":

    Еми супер, успех ти пожелавам, но трябва и деца да се правят, защото България е заприличала на пенсионерски клуб!

    Коментиран от #29, #31

  • 29 юрист

    12 7 Отговор

    До коментар #28 от "Свободен":

    Абе , то много хора правят деца, но въпросът е как точно ги възпитават, как ги гледат и дали им дават шанс за добро образование...Количеството не може да е за сметка на качеството...

    Коментиран от #33, #40

  • 30 Gosho

    21 0 Отговор
    Гърците защо не са протестирали преди 1977, когато паметника си е бил на същото място, отговора е че тогава гърците бяха слабаци и ги беше страх дори от България.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 1111

    12 2 Отговор
    Тази карта е на земите населявани от българи, а не е Санстефанска България. Какъв е проблема не разбирам

    Коментиран от #35

  • 33 Пазарен Либерализатор

    9 4 Отговор

    До коментар #29 от "юрист":

    Права сте, подкрепям вашият обоснован избор.
  • 34 Груди комбайнера

    8 13 Отговор

    До коментар #27 от "юрист":

    И как успяваш да правиш всичко това , като по цял ден си във форума и плюеш руснаците 24 часа в денонощието? Всичките адвокати които познавам са сериозни и заети хора, и не се занимават с глупости. По-вероятно е някое от 200-те НПО-та да ти е дало 10-15 компютъра и заплатка .
  • 35 юрист

    10 4 Отговор

    До коментар #32 от "1111":

    Точно така- това е карта на българското етническо землище от 1876г.- по времето на провеждане на Цариградската конференция, на която е възстановен статутът на българите като европейска народност, обитаваща определена географска част от Югоизточна Европа.
  • 36 Ганьо Говнарев Говньо

    4 12 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Доживяхме бе и ти да изкажеш вярно и правилно становище! Това правителство е негодно, само лъже, краде! ОООСТАВКАААА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!
  • 37 квак

    6 5 Отговор

    До коментар #9 от "Свободен":

    е нали то4но англия и саш ни поробиха
  • 38 Александър

    5 2 Отговор
    Такива са историческите факти! Такава е била някога България. Паметника е символ на възраждането по скоро и късане на оковите на комунизма. Мястото му е било там преди комунистите да го разрушат.
    Каракачанов като ДС агент му е най-малко мястото да коментира особено, че не е ясно какво е правил по Македонския въпрос.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 БЪЛГАРИН

    10 1 Отговор
    да го дават малко по- тихо и кротко,че ние не сме им тъпите македонци и тук тези номера не минават и да си припомнят 1912-13 година дупедав.ите !

    Коментиран от #62

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Скорпион29

    6 7 Отговор
    Точно щото сте дебили не можете да осъзнаете в каква тиня живеете и какви тиняци ви оправляват.държавата от 80% дебили и 10% профани и 10% мислещи за съжаление
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ГЕРБ

    1 6 Отговор

    До коментар #42 от "Бесен Язовец":

    Дам ще ти пея литургия!То и сега ви я пея.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Киро

    3 3 Отговор
    Ей, вместо да триете, проверявайте си новините, дето ги слагате, щото това е чист фейк нюз и това, че сте ми изтрили поста, няма да ви направи "новинката" по-истинска!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ГЕРБ

    1 2 Отговор
    Забравих да питам,някой знае ли как се превежда"пумпаларник" от селски,хасковски диалект на Българаски?

    Коментиран от #52, #53

  • 51 Българин

    6 0 Отговор
    Обичам си странатааааа
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Скорпион29

    4 4 Отговор

    До коментар #50 от "ГЕРБ":

    Голям си таралеж от Бобов Дол ти бе Кънчо, на Седефка любимия и гласуват за ГЕРБ щото се кефят на Боко отраканото как говори от тяхното ниво е, Кънчо Кънчо акъл никога няма да ти дойде

    Коментиран от #63

  • 54 И пак яловата

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "юрист":

    западноевропейска и американска подлога се опитва да се прави на българка...Вън от БГ, на въжето всички предатели като теб.
  • 55 И пак яловата

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "юрист":

    западноевропейска и американска подлога се опитва да се прави на българка...Вън от БГ, на въжето всички предатели като теб.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 И пак яловата

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "юрист":

    западноевропейска и американска подлога се опитва да се прави на българка...Вън от БГ всички предатели като теб.
  • 58 И пак яловата

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "юрист":

    западноевропейска и американска подлога се опитва да се прави на българка...Вън от БГ, на въжето всички предатели като теб.
  • 59 И пак яловата

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "юрист":

    западноевропейска и американска подлога се опитва да се прави на българка...Вън от БГ, на въжето всички предатели като теб.
  • 60 И пак яловата

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "юрист":

    западноевропейска и американска подлога се опитва да се прави на българка...Вън от БГ, на въжето всички предатели като теб.
  • 61 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "681 БЪЛГАРИЯ":

    УРА!!! България няма и да има пленено знаме! Не и такова пленено в битка! А дано да не се сетят да оберат някой музей, че отиде ни бойната слава на кино.
  • 62 съвремие баце

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "БЪЛГАРИН":

    Хубаво е да имаме малко ВРЪЗКА С РЕАЛНОСТТА, а не да изхвърляме на сухо и да ставаме смешни!!!

    Балканската война (1912-1913г)
    България мобилизира 600 000 души при население 4 400 000 и редовна армия над 100 000. По-голяма от тази на САЩ в ония години.

    Първа световна война (1914-1918г.)
    България мобилизира 800 000-на армия. Това я превръща в държавата, която издържа най-голямата армия по глава на населението в света.

    Гордостта е хубаво нещо, но когато се гордее със себе си или с настоящето си, а не когато неправилно преекспонираш миналото настоящето.

    Един въпрос:
    Какво ще мобилизира България сега? Циганите, пенсионерите, жените или чалгапоколението? Колко качествен материал ще отсееш от "лошият матриал" и "80% дебили?
    Още един въпрос:
    Дори и да успееш да отсееш 500 000, с какво ще ги храниш? С продукцията на ИТ сектора и аутсорсинга, които генерират "високата" средната заплата? Или с производството на тикви, по което сме на първо място в Европа за 2016, благодарение на целевата субсидия?
    ... Така, че по-добре остави гордостта в миналото, виж настоящето и не съди толкова самонадеян. БОЛИ!!
  • 63 БЪЛГАРИН

    3 1 Отговор

    До коментар #53 от "Скорпион29":

    С т.панари,няма дискусия,няма и да се опитвам да ги убеждавам,от Бобов дол е майка ти.Ти и язовеца от Хасково сте ясни,всички ви разбраха,платени ли сте или сте си т.пи,един Бог знае и вие самите.Може и да не харесвам толкова ГЕРБ,но "алтернативата БСП"ме кара да настръхвам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове