Last news in Fakti

10 Ноември, 2017 12:53 1 442 17

Симеон Дянков: Изтребителите ще почакат

  • бюджет-
  • симеон дянков-
  • изтребители

България затъва в международната класация на средните училища от около осем години

Повече пари за образование и здравеопазване, самолетите може да почакат”, каза бившият финансов министър Симеон Дянков по повод Бюджет 2018.

"За образованието – това наистина е закъсняло. Трябваше тези повече пари още от 2013 г. да влязат в средното образование. Грешката е и по наше време, още тогава трябваше да стане”, категоричен е Дянков пред „Тази сутрин“ по бТВ.

По думите му в миналото е имало сравнително смислена образователна реформа.

"България затъва в международната класация на средните училища от около осем години. Средното ни образование трябва да се насочи", категоричен е Дянков.

По повод здравеопазването той изрази надежда, че предстоящият здравен министър Кирил Ананиев ще успее да направи една успешна реформа на клиничните пътеки.

„Последният път, в който цените на клиничните пътеки са се променяли е през 2006 г. През 2010 – 2011 г. направихме разчет, който показа, че 70% от пътеките са занижени, като най-големият проблем е при педиатрите. За сметка на това 20% от пътеките са завишени, главно при сърдечно-съдови заболявания. това означава, че там има добро лоби”, коментира Дянков. И уточни, че именно за сърдечно съдовите заболявания има и най-много частни болници.

„Това показва, че когато системата е нерегламентирана, отнякъде изтичат пари”, каза още бившият финансов министър. Като критика относно парите за здравеопазване Дянков изтъкна, че не се конкретизира точно къде отиват тези 400 млн. лв., които се дават допълнително в сектора.

По думите му бъдещият министър Ананиев би могъл успешно да реформира системата и да рационализира харчовете за здраве.

"Единственият ми проблем с Бюджет 2018 е държавния дълъг – все пак се залага на 1% дефицит", коментира Дянков.

При такава добра икономика, не може да се залага дефицит в бюджета, 12 години не е имало такава добра икономика в Европа, смята Дянков и даде за пример, че 11 европейски икономики за следващата година дават излишъци.

"Ако в тези най-добри години сме на дефицит, това означава, че в тежките години няма да сме готови и ще затънем още повече”, смята той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо Говнарев Говньо

    5 7 Отговор
    Велик икономист, истински патриот! Човек който милее за Родината! Подкрепям го! Много изчерпателно и своевременно становище! Дай Бог да се върне отново като министър на икономиката!
  • 2 юрист

    2 4 Отговор
    Дянков е ПРЕПОДАВАТЕЛ в руската икономическа школа, която е “...неправителствена образователна институция на програма за висше образование предлагане магистърска степен по икономика (Магистър по икономика) и финансите (Магистър по финанси), както и бакалавърска програма на HSE и НЕС в икономиката. Организирано в Москва през 1992 г. по инициатива на директора на CEMI акад. В. Л. Макаров, професор в Йерусалимския университет "Гура Офер" и други руски и чуждестранни икономисти. Основателите на НСЗ са CEMI RAS и Московския държавен университет. М. В. Ломоносов...Ректори на рес- 2013—2015: Профессор Симеон Денчев Дянков
    октябрь 2015 г. — июль 2016 г.: (и.о.)“
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D1%8D%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0- из уики

    Коментиран от #6

  • 3 Nazi

    7 1 Отговор
    Нещастник крадлив, бесило за теб и всички 240 в Парламента
  • 4 Запомнете

    0 2 Отговор
    Изследователите предполагат, че пациентите с Q треска трябва да бъдат изследвани за лимфом, в светлината на данни, показващи висока честота на дифузен голям В-клетъчен лимфом (DLBCL) и фоликуларен лимфом (FL) при такива пациенти.

    "Нашите резултати предполагат, че Coxiella burnetii трябва да бъде добавен към списъка на бактериите, които подпомагат човешкия В-клетъчен неходжкинов лимфом, вероятно чрез инфекция на pDCs [плазмацитоидни дендритни клетки] и свръхпроизводство на IL-10 [интерлевкин-10] пише екипът от френски изследователи, ръководен от старши д-р Дидие Раол, дм, от университета Екс-Марсилия. Изследването вече е онлайн преди отпечатването в " Blood" .

    Q треска се причинява от инфекция с Coxiella burnetii , бактерия, предавана главно чрез екскременти на едър рогат добитък, овце и кози, съобщава Blood notes. Приблизително 3% от здравите възрастни в Съединените щати и 10-20% от тези във високорискови професии, като ветеринарните лекари и фермерите, имат антитела за бактерията, което предполага предишна инфекция.

    Симптомите на Q треска могат да бъдат остри и да се решат спонтанно, или хронично и упорито; и тъй като някои пациенти също са имали лимфом, се смятало, че лимфомът може да бъде рисков фактор за Q-треска. Както беше обяснено в " Кръв ", обаче, опитът на един пациент подтикна екипа да приеме, че всъщност може да е обратното - че C. burnetii всъщност може да причини лимфом.

    "По време на последващо сканиране при пациент, който усп
  • 5 Запомнете

    0 1 Отговор
    За това ли чакат ръст на заболелите от лимфом?????????
  • 6 СТИГА СИ ФОБИРАЛ С РУСКОТО

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "юрист":

    НАЛИ ВИЕ Г.Н А .ТОДОРОВ САМ СТЕ ЗАВЪРШИЛИ В РУСИЯ. НЕ ВЯРВАМ НЯКОЙ ДА ВАЙ ДЪРПАЛ ТАМ С ВЪЖЕ. ПРОСТО Е ПРЕСТИЖНО А СЯ ПО БЪЛГАРСКИ СИ СМЕНЯТЕ ПОЛИТ.ОРИЕНТАЦИЯТА А ТЪЙ КЪТ ГЛЕДАМ И ПОЛА.

    Коментиран от #7

  • 7 юрист

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "СТИГА СИ ФОБИРАЛ С РУСКОТО":

    Хахаха- аз съм хетеро ЖЕНА и не съм въпросният субект:D НИКОГА не съм учила в мацква, така, че- объркАл си се, - имаш грешка в субекта:) А и не го знам кой е този антон тодоров! Ако е депутат от НС, за мен е бок*ук.

    Коментиран от #11

  • 8 Запомнете

    0 1 Отговор
    По време на последващо сканиране при пациент, който успешно лекувахме за Q-треска, наблюдавахме тумор близо до мястото на предишната инфекция", каза Раулт. "Откритието, че става дума за тумор на лимфома, съдържащ C. burnetii, ни е поощрил да приемем , че инфекцията може да е допринесла за развитието на рака."

    След това изследователите са прегледали 1468 пациенти, лекувани във Френския национален център за препоръчване на QF fever от 2004 до 2014 г. След изобразяването на проби от тъканна тъкан са идентифицирани седем души, включително първоначалния пациент, които развиват лимфом след инфекция с C. burnetii - шест пациенти бяха диагностицирани с DLBCL и един с FL). От всички пациенти с Q треска, включени в проучването, 440 са имали постоянна инфекция, концентрирана в една област.

    Рискът изглеждаше 25 пъти по-висок, отколкото в общото население
    След сравняване на случаите на лимфом в регистъра на болестите на КЧ с честотата, съобщена във френската обща популация, изследователите стигат до извода, че пациентите с Q-треска имат 25 пъти по-голяма вероятност да развият DLBCL от тези без инфекция. В допълнение, вероятността от лимфом при пациенти с персистиращи концентрирани инфекции е по-висока, отколкото при тези с други форми на Q-фиброза.

    По-нататъшното изобразяване също така разкрива, че пациентите с Q-треска с лимфом имат свръхпроизводство на IL-10, описано като критичен противовъзпалителен път, което предполага, че потискането на имунната сис
  • 9 Запомнете

    0 1 Отговор
    А в националния институт по ЗПБ правят изследване само за остра форма (PCR)или по точно нищо не правят, няма кандидати за изследвания по ELAISA и IB нямало кандидати на обществените почъчка?????????????
    Честито някой създава болни хора, а лекарите в България нищичко не разбират. А тези който разбират се броят на пръсти и нещо са неоткриваеми.
    Не нито една болест не идва от притеснение!!!
    Притеснението и депресията идват от тези опасни инфекции и в България не откриваеми и лекарството което лекува го няма а то е много широко спектърно!
    Ако го имаше него, и много други който лекуват много болести, болниците аптеките, докторите и фармацефтите щяха да се броят на пръсти!
    А инфекционистите, те се броят на пръсти!!!
    Защото мили хора всички болести идват от нелекувани инфекции!
    Ако докторите търсеха инфекцията от която боледуваме(а не да исписват някакви антибиотици който не се знае дали ще е за нашата болест) и я лекуват в инкубационният период-ще преживяваме повече от 100 години-ГАРАНТИРАМ!!! А парите ни щяха да отиват на други места не за лекарства операции и химиотерапии!
  • 10 Контра

    3 0 Отговор
    НАЛИ ЗНАЕШ ЧЕ ТЕ/ ШЕФ ГАДОВЕТЕ ОТ НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД/ ИСКАТ ТООООЧНО ТОВА.БОЛНА ПОПУЛАЦИЯ ОТ ИНДИВИДИ С КРАТЪК ЖИЗНЕН ЦИКЪЛ.
  • 11 Охоооо яловата и тук

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "юрист":

    се плюнчи. Е как ще си хетеро, като си само една подлога? А за жена...Може и да си била преди 40 години, ама жена без деца не е жена. Айде, и да свалиш ченето преди да се тръснеш.
  • 12 стоян георгиев

    1 3 Отговор
    пред икономическия коментар на дянков няма кво да кажа,човека е световно ниво,а и бе министър у нас в трудно време така че е запознат.само бих искал да добавя че сега трябва да се вкарат усилено пари в демографията и подпомагането на семеиствата с деца.българия трябва да инвестира там като старт милиард ,а в последствие и нагоре.поне 10000 за първо ,15000 за второ и 20000 за трето и следващо дете.

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 13 Сеан

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Дянков е безспорен капацитет по Икономикс. Но и неговия и твоят съвет са напълно неправилни - здравеопазването и демографията са последици и второстепенни инвестиции - те поглъщат средства, но не реинвестират тези средства. Хич ви няма в логиката май? Кое кара българина да не прави деца и да е болен? - си размърдайте и ти и Дянков сивото! Ето ти отговора: Българина е болен от вредното влияние на политиците, от психиката на ниските доходи и високите корпоративни цени - вдигани непрестанно монополно и единно в България. Преди доста години, българина правеше по 2-3 деца, въпреки, че нямаше високи доходи - сега промивките на мозъците с техните зомби медийни насоки и законови ограничения, както и монополния Ъп ценови рекет, както и ниските доходи са основата на спада. Пречките на Винету и ГЕРБери и БСП-ри и останалите да работи отделният предприемчив индивид, без да минава през монополните пречки, служи на срива също. А този стрес и отчаяние от противните политици, наречени "държавата", води до демострес и емиграция. Това съсипва психически здравето, заедно с вредните често битови условия на труд, вредни храни и ефекта е виден. Никъде не насърчиха българското, но интгегрират какви ли не чужденци с предимство тия тиквенници на власт? Ето ви причината, вашите констатации са последици и не са приуритет, а разход на пари и нови схеми за точенето им... Самолетите няма да спасят България, но и вашите съвети също.
  • 14 Сеан

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Тази тактика, да плащаш на някой, задето направил второ и трето дете е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, което вършат управляващите - така насърчиха онези прослойки, които животински раждат дете след дете и тези деца после не искат да учат, не връщат инвестицията - ДРУГИ им плащат разходите...обществото. Затова няма и да се оправи тук - БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ! Плащащия работещ човек, плаща на разни гета да правят по куп деца, а после Винету плаща на чиновници да ходят да ги молят да учат... Етто ви сбърканата България в какво я превърнаха и Винету и Дянков и останалите... в неправилно изградена паразитно обслужваща донорна васална провинция. Какво като разбира човека Дянков, какво като е суперексперт, като не посочиха истинските причини за срива, а това са техните полит. наредби и ненаказуемостта на отровители с храни, вода и други? че какво като е суперексперт? Пак наливат пари, където се краде и не е правилното. Това ли да аплодирам? ето тези политически вредни решения демотивират повечето хора да останат тук и да живеят и работят - защото им се пречи и парите им ги лапат ПАРАЗИТИ - политици, гета и много други. Че какво да те мотивира държава, коятко обслужва паразити?

    Коментиран от #16

  • 15 Сеан

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Ето ти и още една причина, за демографският срив та българина - политическите наредби простотия, с която зомбират младите българи. Видите ли, ако се ожени или омъжи на 16-17 години бил "педофил", а момичето "ДЕТЕ". А абортите не били нещо неправилно заради тази наредба нали? Ако цигане прави секс, било етническа нагласа традиция, а ако българче се ожени или омъжи на тия години било педофилия и малолетност - това са наредбите на Винету и предните и настоящи престъпници на власт. Няколко са причините, аз ти ги изброих, те са основата на демосрива на българина - политически вредни наредби, вноса и произвоството на вредни храни и тровенето ни от НЯКОЙ на води въздсух ХемиТрейлс, уранови съединения, арсен и други, а останалото като болести и емиграция и демосрив са последици от това. вината е на управляващите - те криеха и крият доста грозни истини за геноцида ни, активно лобиран за монопола на едри корпорации, а техните забрани за доста неща демотивират персоналната инициатива на много хора. Вината е на ПОЛИТИЦИТЕ и съвсем малко на самия БГ демо-тук.
  • 16 на деса шушито

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Сеан":

    Деса-стоян-То има три чаавета, затова вряка за пари. Иска и се 45 000 лв. да види на куп.
  • 17 Сеан

    2 0 Отговор
    Ето ти още една подпричина, а вредното влияние на "държавата", като длъжностни лица: Ако някой българин отиде да промива злато на реката, тая ненормална антибългарска сбирщина на постовете, го обира, ако го хване, но подари правото на чужденците от "Дънди" законно, разрещено от "държавата" да вади златото и печалбата? Това, защо не го посочи Дянков, като е суперексперт? Какво като е преподавател, експерт, като не посочиха главните причини за демосрива, а аз ти ги изброих, нищо че даже не съм експерт? Как ще решиш проблемите? Трябва да се махнат стотици хиляди заемащи постовете вредни лица от тях - това става или с избори, а партиите не решават тези проблеми - видя се или да ги арестуваш и затвориш. Как ще го решиш, когато чиновниите "държавата" води геноцид срещу бълргарина индивид, като масово невръзкарско понятие?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове