570 5

Захариева: Нямаме спор с Гърция за лъва пред НДК

След демонтирането на известния като "войнишки паметник" лъвът и плочите, на които са изписани имената на над 3000 войници от двата пехотни полка, са пратени за съхранение

Венцислав Михайлов

Лъвът от Мемориала на Първи и Шести пехотен полк пред НДК не е повод за спор с Гърция, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева, цитирана от "Дневник".

Изявлението беше направено във връзка с публикациите, че картата под лапата на лъва е предизвикала смут в южната ни съседка, тъй като на нея са изобразени и гръцки земи.

Твърдеше се, че Атина е протестирала срещу паметника, тъй като според съседите ни картата е на Велика България.

"Вчера наш директор се е виждал с посланика. Официална писмена позиция няма. Гърция е наш стратегически партньор и дълбоко се съмнявам, че такова нещо може да повлияе на чудесните отношения. Този паметник стои пред военноисторическия музей от много години. В никакъв случай той не представлява претенции на България за териториални граници." - заяви Захариева, цитирана от МВнР.

Връщането на лъва бе обещание, което кметът на София Йорданка Фандъкова даде ден след започналото през юли демонтиране на "1300 години България".

Лъвът се е намирал в средата на мемориала на Първи и Шести пехотен полк, който е бил демонтиран през 1977 г., за да бъдат изградени НДК и "1300 години България".

След демонтирането на известния като "войнишки паметник" лъвът и плочите, на които са изписани имената на над 3000 войници от двата пехотни полка, са пратени за съхранение във Националния военноисторически музей.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • юрист
  Отговор
  1 14:05  11.11.17
  “...Публикувано във факти.бг: Твърдеше се, че Атина е протестирала срещу паметника, тъй като според съседите ни картата е на Велика България....“ КОЙ го е твърдял? Руското посолство от името на Атина, ама Атина не знае за такова нещо и официално не е подава никакво изявление, нота или друг вид официален протест от името на МВнР на гърция? Руските фейк нюз пробват по ВСЯКАКЪВ НАЧИН ДА ДИСКРЕДИТИРАТ БЪЛГАРИЯ! И всичко това, защото председателството на България на ЕС е под мотото/ цитирам по памет/“ Интеграция на Западните Балкани“, а русия ИСКА ДА ПРИТЕЖАВА 100% СФЕРА НА ВЛИЯНИЕ И ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ ДА СА НЕЙНА КОЛОНИЯ? По същата путлеристка логика, понеже русия иска да е хегемон в Източна Европа и иска буквално България да си върне васалният правен статут на руско васалство, а не да си остане суверенна държава, всяка друга ЕС държава, която погледне с добро око на България, трябва да бъде жестоко скарана с България, за да няма България добри съседи и съюзници в ЕС? Накрая ще заиграе сопата за ВСИЧКИ чужденци в България и тогава руснаците ще се наиграете, но ще бъде МНОГО КЪСНО, защото МАСОВО БЪЛГАРИТЕ ще сме отвратени от вас!
 • 2 14:10  11.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 3 14:45  11.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Бесен Язовец
  Отговор
  4 14:59  11.11.17
  Захариева лъже,замазва гафовете на ГЕРБ самоче номерата не минават само чистокръвен дебил би и повярвал на лъжите на вън. министерството
 • Хаххаааххааахаххххааааааа..
  Отговор
  5 16:19  11.11.17

  До коментар #2 от "юрист":

  Хаповете...хаповете-ама на дали ще помогнат вече.

Напиши коментар:


Публикувай