1 358 23

Ядем вносни пържоли. Само пилешкото е наше

Най-много свинско идва от Испания, Франция, Германия, Холандия и Полша

Стефанаки Йоанис

От всеки три свински пържоли две са френски, полски или германски. Затова пък пилешкото си е нашенско.

Българинът слага на трапезата си свинско месо от Испания, Франция и Германия, а телешко - от Полша, Италия, Румъния, Холандия.

Само пилешкото е българско, тъй като производството е достатъчно за вътрешното потребление.

Така от всеки три пържоли две са вносни, а една е българско производство. Това показват данни на земеделското министерство, браншовите организации, Националния статистически институт и Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

Най-много свинско идва от Испания, Франция, Германия, Холандия и Полша.

Прогнозите на САРА са, че вносът през следващите 5 години ще е над 115 хил. тона.

За 2016 г. е възлизал на около 109 хил. т. За настоящата година се очаква лек спад до 108 хил. т.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Shmeker (псевдоним)
    Отговор
    1 20:49  11.11.17
    Това новина ли се води?
  • ГЕОРГИ (гост)
    Отговор
    2 20:51  11.11.17
    ТОВА Е ВСЕИЗВЕСТНО. Дори и в специализираните магазини,които "уж" продават Бг месо, по-голямата част от продукцията е внос.Лошото е,че няма контрол и ни лъжат поголовно.
  • Варна (гост)
    Отговор
    3 20:57  11.11.17
    За около 7-8 години имах достъп до повечко информация относно месата.
    От Испания идваше основно телешко, свинското от Белгия и Холандия. А поляците ни заливат с Пилешко и яйца.
    От време на време идваха маломерни и не до оскубани пилета от Гърция, които тук от 700гр. ги правиха на 1,5 кг
    В момента, в който започнахме да произвеждаме повече и да изнасяме въведоха т.нар. Щастливи прасета и щастливи кокошки ...

    Коментиран от #6

  • Бесен Язовец (гост)
    Отговор
    4 20:58  11.11.17
    Ама разбирасе че ще има внос, ако оствиме на родните лешояди да ни хранят мръвката ше удари 20 лв.кг.
  • САП (гост)
    Отговор
    5 21:00  11.11.17
    Изобщо не ме изненадва.
    ЕС търсеше пазари и за тях България е това.
    пазар за тяхната продукци. От страна износител ни превърнаха в вносител.
    Затриха селското стопанство и не ни очаква нищо по добро.

    Кокото и да не харесвам преди факта е този
    Преди като минеш през някое село с кола животните пречеха да караш, а сега запустели дворове и села.
    И ревем болни сме, храните не струват и т.н.
    А какво гъкаме от магазините хич не мислим. Във всичко се ползва толкова химия, че направо не истина.
    Правят проверки за нитрати смехория. Нитратите са дреболия сравнение с пестиците(против насекоми), хербицидите(против плевели) и фунгицидите(против гъбични зболявания).

    Молете се да не чуете, как един специалист икономист (продавач) обяснява на фермер дозите на препаратите. Тогава да видим дали ще посмеете да вземете нещо от магазин.
  • Бесен Язовец (гост)
    Отговор
    6 21:05  11.11.17

    До коментар #3 от "Варна":

    Рандемана по БДС е допустим не повече от 10% ама истината е че тука е 50+% и кило пиле от 4 лв.реално е 6-8 лв.за кг. На др.стоки като хляба му свалиха грамажа за да няма уж овеличение а цента за кг.е около 1.70 лв.ама дебилите си мислят че е още от времето на соца 1кг.

    Коментиран от #7, #10

  • САП (гост)
    Отговор
    7 21:26  11.11.17

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    Хляба и при соца не е бил 1кг. освен по селските пекарни, които почти не останаха вече. 1кг беше тесто, но от него не излиза 1кг. хляб доста вода се изпарява при печенето.

    Макар, че тая цена на хляба е доста надута за мен, като се има в предвид, че масово се ползва не хлебна, а фуражна пшеница. А и при цена 28 стотинки на другата пшеница.

    А и чесно казано колко от днешните "граждани"(превърнати в праета от производителите) могат да познаят какъв хляб им дават, при положение, че не са опитвали истински хляб

    Коментиран от #8

  • Бесен Язовец (гост)
    Отговор
    8 21:46  11.11.17

    До коментар #7 от "САП":

    Брашното което плзват масиво е мидел Симид и е не повече от ТИП 200-300 ама го представят за 500 а пълнозърнестото брашно е ТИП 800-1200 само че в бг.Реколтата не е добра въпреки че почвата е чернозем но климата не е добър за ТИП 800до 1200 се вадят не повече от 10% което отива за износ за нас подобрители и трици

    Коментиран от #12

  • Пазарен Либерализатор (гост)
    Отговор
    9 21:47  11.11.17
    Истината е, че се превърнахме в консуматорско общество. Искаме да седим в офиса, да взимаме по 5000лв заплата, да караме лизингови е-тронки, да ядем гурме и прочее суета, обаче някой трябва и да работи.
    Комшията днес кла едно от прасетата, помогнах му да го утрепем, та човека благодарен напълни една торба месо, от прекола, плешка и малко ребърца и сланина с кожата, с част от мръвките обърках една кавърма на старата печка с дърва, сложих и чушки сурова туршия от трилитров буркан към праза, а виното точно се избистри. Месото мирише на месо, утре ще задръстим кенефите, щото не е хубаво да се яде пресно месо, поне 3-4 дни трябва да седи да "улегне", но вкуса е много различен от този на мършата по супермаркетите. От него купувам и свинско и телешко, щото е домашно отгледано, няма антибиотици и фуражи, няма анаболи, 90 кила беше животното.
  • Варна (гост)
    Отговор
    10 21:52  11.11.17

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    Най- големият ни проблем е Чиновниците ни и после ЕС...
    ЕС ни създава тежкши правила за производство такива, че себестойността на продукцията да е висока. В същото време субсидират собственото си производство до такава степен, че цената на продукцията е покрита почти до 100%. Поради тази причина стоката от Белгия, Холандия, ИСпания, Полша и да не ги изброявам всичките идва по- евтина като цена с транспорта отколкото нашата продукция. Ние сме изключително малък и намаляващ с годините пазар (заради емиграцията)... - Като добавим и това, че Търговските вериги са чужди положението за нашите производители става непоносимо!
    -Предвид химията която консумираме във всички продукти, аз лично започнах да мисля, част от продуктите да си ги произвеждам сам, до колкото е възможно. - В края на града имах една изоставена градина която от 2 години възстановявам. - Вече не ми се консумират боклуци! -По- добре да ми излиза малко по- скъпо но да зная какво консумирам! - Мисля че повечето хора започнаха да търсят същото. - Имам познати които вече започнаха и сиренето и кашкавала да си приготвят в домашни условия... - Да живее петролната индустрия която накак се превърна в хранителна... - Си е ХХХ майката!

    Коментиран от #11

  • Бесен Язовец (гост)
    Отговор
    11 21:58  11.11.17

    До коментар #10 от "Варна":

    Ако имаш време да, мен ме мързи да си изкъпя кучето а да седна да цедим кашкавал няма как

    Коментиран от #13

  • Пазарен Либерализатор (гост)
    Отговор
    12 22:02  11.11.17

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Ти си в онези 80% на червения профрсор.
    Сега си запиши некъде, че колкото типовото число е по-ниско толкова по-бяло и качествено е брашното. ТИП 1850 е пълнозърнесто, демек с триците.
    Та ако имаше ТИП 200 щеше да е дава пъти по-качествено от ТИП 450/500.
    Образно казано ТИП-а показва пепелното съдържание, по-високо типово число=повече пепел.
    Запомни ли за да не пишеш повече глупости?
    Пусни си нат гео и се радвай.

    Коментиран от #14, #15

  • Варна (гост)
    Отговор
    13 22:02  11.11.17

    До коментар #11 от "Бесен Язовец":

    К`во да ме мързи 2 пъти в седмицата отделям по 2 часа за да мога да направя нещо. - Малко фитнес ,че съм 100кг :-))
  • Бесен Язовец (гост)
    Отговор
    14 22:11  11.11.17

    До коментар #12 от "Пазарен Либерализатор":

    2ка мойто момче, хлебарчето живе през един вход от мен и е завършило ТОХа специялност хлебарство ако си мислиш че знаеш повече от него значи си 150% дебиляга + 200 % профан което те прави австралопитек

    Коментиран от #16

  • Бесен Язовец (гост)
    Отговор
    15 22:15  11.11.17

    До коментар #12 от "Пазарен Либерализатор":

    И затова пълнозърнестия е 5 пъти по скъп от твоя качествен бял ха-ха-ха колкото е по голяма цифрата толкова повече Глутен(протеин) има в него и е по качествено. пепеляк такъв
  • Пазарен Либерализатор (гост)
    Отговор
    16 22:20  11.11.17

    До коментар #14 от "Бесен Язовец":

    Кажи му на хлебарчето да си изяде дипломата от ТОХ-а. А ти препиши каквото ти написах за типовете брашна, та да не се изложиш пак някъде. Така една хурка беше писала, че глутенина, демек глутена бил дефект у брашната, а това са протеините в брашното и трябва да са поне 25% за да е всичко ок с хляба.
    Това, че си ниско интелигентен е ген, който си наследил, но не заблуждавай и останалите 79% с глупостите, които пишеш.

    Коментиран от #17

  • Бесен Язовец (гост)
    Отговор
    17 22:24  11.11.17

    До коментар #16 от "Пазарен Либерализатор":

    Дървен философ, който не мисли логически и последователно си

    Коментиран от #18

  • Пазарен Либерализатор (гост)
    Отговор
    18 22:36  11.11.17

    До коментар #17 от "Бесен Язовец":

    Нямам никакви намерения да компенсирам безвъзмездно липсите в образованието ти.
    Това с глутена се отнася само за ПШЕНИЧЕНО брашно. От ТИП 1850 не може да се направи баница с точени кори, но от ТИП 500 може, е тука се опитай да упражниш последователността в логическото ти мислене.
  • onq s konq (гост)
    Отговор
    19 23:43  11.11.17
    А ас си кълцам котешко от време на верме и кучешко `месо и е внос от мазето на блока и винаги е пресно, кучешкото месо го ловим на стоежо от среща препоръчвам котешкото 'месо по е някакси сочно
  • САП (гост)
    Отговор
    20 23:43  11.11.17
    Само едно не разбрах какво общо има глутена със смилането и типа на брашното.

    Глутена зависи от зърното което мелиш, а не от това колко фино си го смлял.

    Глутена го има в всички житни култури пшеница(жито), ръж, ечемик, лимец и някои други.

    А относно пълнозърнестите хлябове в момента те са по голям боклук от другите. Просто прочетете какво съдържат и ще разберете защо. Нямам предвид брашното а Е-тата.

    Коментиран от #21

  • Бесен Язовец (гост)
    Отговор
    21 23:52  11.11.17

    До коментар #20 от "САП":

    Абе ти верно ли? Това за пълнозърнестия дето го пишеш? Кви добавки? Добавки слагат тука спецално за дебилите да им е по вкусен щотото са в ЕС на скорост 2 забрави ли?

    Коментиран от #22

  • САП (гост)
    Отговор
    22 07:15  12.11.17

    До коментар #21 от "Бесен Язовец":

    За съжаление в 90% от случаите на пълнозърнестия хляб не му мърдат консервантите. Понеже не го купуват масово и се задържа а е скъп. Как ще трае по един месец и отгоре от тях. Това, че вече са написани с имената си, а не Е номерата си е просто търговска тактика за заблуда, че хората взеха да се усещат.
  • гост (гост)
    Отговор
    23 08:08  12.11.17
    по темата:

    https://www.youtube.com/watch?v=HeByy41mNqA

Напиши коментар:


Публикувай