780 5

Само с руски газ ще има газов хъб у нас

Това, че чешката държава ще определи купувачи не означава, че те ще бъдат одобрени на всяка цена от българските власти

Венцислав Михайлов

Русия снабдява 42% от природния газ за Европа. Без руския газ няма как да бъде реализирана концепцията за газоразпределителен центъра на територията на България. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

"Този проект се ползва с безрезервната подкрепа на ЕК, ние получихме и финансиране, на базата на което в момента се извършва обществена поръчка с избор на изпълнител, който да изготви предпроектното проучване за проекта“, отбеляза министър Петкова. По думите й реализацията му ще бъде много важна и приоритетна не само за нас, а и за ЕС.

На въпрос дали реализирането на газовия хъб "Балкан" би "бръкнало" в руските интереси тя отговори: "Русия снабдява 42% от природния газ за Европа. Така че без руския газа няма как да бъде реализирана концепцията за газоразпределителен центъра на територията на България. Но за да бъде реализиран такъв хъб, трябва да са на лице поне три различни източника. И ние работим именно в тази посока".

Министър Петкова подчерта, че проектът ще се реализира изцяло при спазването на европейското законодателство. По думите й диверсификацията на източниците и маршрутите на природен газ ще даде повече опции и по-конкуренти цени за страната ни.

По повод информацията, че ЧЕЗ ще бъде продадена на индийски консорциум, министър Петкова коментира: "Трудно ми е да кажа категорично дали това е вярно. Това е една процедура, която чешката държава провежда. Това са активи, които са собственик на чешката държава и тази продажба се извършва по реда и условията на тяхното законодателство. Така че всяка едно информация, която идва от там е с голямата степен на вероятност. По всяка вероятност е така, но ние официална информация нямаме".

Министър Петкова разясни, че, ако чешката компания бъде продадена, страната ни ще направи проверка на новия купувач.

"Това, че чешката държава ще определи купувачи не означава, че те ще бъдат одобрени на всяка цена от българските власти. Трябва да бъде направена проверка от Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор, Комисията за енергийно и водно регулиране. Това е електроразпределителното предприятие с най-много и най-ценни активи. Така че ще бъде направена много сериозна проверка и, ако тези купувачи по някакъв начин не отговарят на изискванията и стандартите в България, ние имаме право да кажем своето мнение", допълни още тя.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 555
  Отговор
  1 10:31  12.11.17
  Да я купят разни БГ олигарсчета, които кътат милиарди в Офшорки, измежду тях и Славчо Трифонов, така ще остане в български ръце, все пак цената е поносима за тях, вместо да се пудрят и превземат с глупости да направят нещо

  Коментиран от #5

 • морски
  Отговор
  2 11:16  12.11.17
  Нема страшно, юристката каза, че ще вадим замразени въглеводороди от Черно/кафяво море!
 • Ник
  Отговор
  3 12:26  12.11.17
  Много хубаво започва статията " Събуди се"! - Сега ли зацепиха от къде идва газта? Чакам с нетърпение да паднат от власт и няколко души да влязат в затвора. - Когато изпълняваш чужди поръчки в ущърб на народът си трябва да има адекватно наказание, макар че злото вече е сторено
 • 4 13:21  12.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Прометей
  Отговор
  5 13:25  12.11.17

  До коментар #1 от "555":

  Абе аз си знаех, че Слави е ГЛАВНИЯ проблем в Дебилиадия А и Професор Христов Впрочем ти явно си един от милионите му..вдъхновители....

Напиши коментар:


Публикувай