1 111 17

У нас все повече се пуши в барове и ресторанти

Стефанаки Йоанис

Докато в Европа през последните години има тенденция на плавно намаляване на броя на пушещите в ресторанти и барове, у нас те стават все повече и повече, като една от причините е, че забраната не се прилага достатъчно сериозно. Това коментират пред Би Ти Ви началникът на онкологията в София и бивш здравен министър д-р Стефан Константинов и Маша Гавраилова от Коалиция „България без тютюнев дим”.

„През 2010 г. – 2011 г. вещаеха фалити на заведения, отлив на туристи – нищо от това не се случи. Като цяло, забраната се спазва, елитните заведения не си позволяват да я нарушават, но има какво да се желае в почивните дни и определени часове”, посочи д-р Константинов в студиото на „Тази неделя”. По думите му има заведения на „тарикати” и на „близки до определени структури”, които се смятат за недосегаеми, но освен това все още наредбата не е достатъчно ясна в дефиницията си за закрит обект и с това се злоупотребява.

Константинов посочи, че за последните няколко години броят на хората у нас, които не са пушили никога, се е увеличил с 3% т.е. 180 000 души. В същото време обаче подрастващите у нас са на първо място в Европа по тютюнопушене.

Гавраилова заяви, че неправителственият сектор от 2012 г. насам предлага конкретни мерки, за чието приемане няма политическа воля – например при влезли в сила наказателни постановления и продължаващо нарушение обектът временно да се спира или да се глобяват не само пушачът и юридическото лице, но и конкретният служител допуснал тютюневия дим. „Контролът не е толкова ефективен. Здравните инспектори не влизат в заведенията за хранене, те са към Агенцията по храните. Производствените предприятия пък са към Инспекцията по труда. Те трябва да се включат в контрола”, подчерта тя.

Според нея наргилетата са „най-голямото предизвикателство към младите хора”: „Те бяха оставени да си мислят, че не е вредно и сега ще бъде безкрайно трудно да бъдат ограничени”.

През следващата седмица, на 16 ноември, ще се проведе своеобразен Ден без тютюнев дим с призив тогава пушачите да дадат пари не за поредната кутия фасове, а за благотворителна кауза по техен избор.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • dynamo
  Отговор
  1 20:22  12.11.17
  Едно време г-н Бойко Борисов го беше казал - " Който пуши в заведение е простак" . Слагайте минуси тютюнджии невъзпитани. Това е едно от малкото неща , за които напълно съм съгласен с него.

  Коментиран от #6

 • МТ Гонгаж
  Отговор
  2 20:27  12.11.17
  Пуши се поголовно. Лошо няма само да не пречат на хората които искат чист въздух. А вместо от полицията , ХЕИ , и държавата реват като магарета че няма пари , да почнат с проверките и да глобяват , няма ден няма нощ , спукване от проверки и глоби- ей ти пари , на ден 100 глоби да пишат по 200лв ей ти 20000лв на ден в един град като Варна.А пушенето на наргилета от младите др.сльовци е плод на кофти училищна и соц програма, както и на кофти възпитание у дома.

  Коментиран от #5

 • юрист
  Отговор
  3 20:30  12.11.17
  “...Публикувано във факти.бг: По думите му има заведения на „тарикати” и на „близки до определени структури”, които се смятат за недосегаеми, но освен това все още наредбата не е достатъчно ясна в дефиницията си за закрит обект и с това се злоупотребява....“ Пълни глупости! Пуши се в обособени места, които НЕ СА оградени от 4 стени + таван, а стените им представляват тип ограждения/ като платнища/ и не са от зидария. Когато в едно заведение има обособено такова помещение- 1 калкан+ ограждане с определен тип оградни найлони + подвижен покрив, който може да се отваря, в такъв случай Е ЗАКОННО тютюнопушенето в такова помещение, защото юридически то не се води закрит обект ! Закрит обект ще имаме , когато имате 4 стени със зидария+ стабилен таван- само в такива помещения е забранено тютюнопушенето! Държавните служители да попита правните си дирекции към министерствата, защото иначе будят смях с незнанието си и с неверните си постановки!

  Коментиран от #16

 • ТИКВИ
  Отговор
  4 20:37  12.11.17
  БОЙКО КАК СИ ПУШИ КЪДЕТО СИ ИСКА , ТАКА И ОСТАНАЛИТЕ ДЕБИЛИ

 • юрист
  Отговор
  5 20:38  12.11.17

  До коментар #2 от "МТ Гонгаж":

  Един такъв човек с Вашето мислене, беше пробвал да вдигне скандал във варненско заведение от такъв тип, който е описан в предишният ми коментар, но мнооого бързо му отплуваха гемиите:) Препоръчвам на всеки непушач, ПРЕДИ да вдига скандал и да се пробва да тълкува лаически закона, БЕЗ ДА Е ЮРИСТ, да се посъветва с колеги- адвокати, за да не става за смях, защото не е наясно за самоличността на човека, когото обвинява в тютюнопушене на забранено от закона място, особено , ако се окаже, че този човек е юрист и знае тълкуванието на закона и че не извършва административно нарушение с тютюнопушенето си в помещение, което НЕ Е оградено от 4 зидани/ стабилни стени + стабилен таван...Тогава края на пръчката се обръща срещу наглият , войнстващ, но неук непушач и той ще бере ядове и в съда....

  Коментиран от #8

 • Дон Тони
  Отговор
  6 20:47  12.11.17

  До коментар #1 от "dynamo":

  Слава на Бате Бойко, пуша 2-3 свити цигари качествен тютюн на ден ама не понасям някой да ми пуши във врата и още по-малко целулоза с катрани, особено кат се храня в заведение, само за тази си заслуга заслужава паметник колкото на Альоша в Пловдив

  Коментиран от #13

 • К.К.
  Отговор
  7 20:49  12.11.17
  Във външните палатки да си пушат зимата,но вътре докато обядваш/вечеряш е нагло с пластмасовата чашка с вода.
 • Дон Тони
  Отговор
  8 20:50  12.11.17

  До коментар #5 от "юрист":

  У нас всичко зависи как изглежда човека който вдига скандала, аз редовно докладвам шофьорите пушачи от градският транспорт на телефона в автобусите, инак си пушат като за световно, дори не слизат на спирките да се разтъпчат
 • юрист
  Отговор
  9 20:59  12.11.17
  http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/zdravosloven-nachin-na-zhivot/zavisimosti/tyutyunopushene/zabrana-za-tyutyunopushene/ 2. Приема ли се за закрито обществено място лятна градина в заведение за хранене и развлечение със слънцезащитен навес и странични ветроупорни завеси? Открито обществено място е всяко обществено място, което не е закрито, проветриво е и има естествена въздушна циркулация. Приемаме, че обществено място, което е покрито с покрив/навес и има най-много две плътни стени/страни е открито обществено място. В конкретния случай лятната градина е открито обществено място при наличието на навес и две странични ветроупорни завеси 3. Ако в заведение за хранене и развлечение – кафе аперитив, има помещение, чиито странични части се отварят през летния сезон, приема ли се за закрито обществено място? Както вече беше посочено открито обществено място е всяко обществено място, което не е закрито, проветриво е и има естествена въздушна циркулация. В случай, че с отварянето на страничните части на помещението се осигурява естествена циркулация на въздуха, се приема, че обектът е открито обществено място. 7. Разрешено ли е тютюнопушенето на тераси и балкони към закрити обществени места? Тютюнопушенето на тераси и балкони, като открити пространства, не е забранено. ТОВА Е ТЪЛКУВАНИЕ, ДАДЕНО В САЙТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, ОТ САМОТО МИНИСТЕРСТВО. Та- нека незнаещите да четат, вместо да си въобразяват фантазии!
 • юрист
  Отговор
  10 21:02  12.11.17
  И още- 9. Забранено ли е тютюнопушенето на прилежащите тротоари на детски площадки? Тютюнопушенето е забранено само на прилежащия терен на площадката за игра. Забраната за тютюнопушене не се отнася за прилежащите тротоари на площадките за игра. 8. Забранено ли е тютюнопушенето на открито в плувен комплекс, на територията на който се намират питейни заведения и който не се използва за спортни мероприятия, а за развлекателни цели? На откритите плувни басейни, като спортни обекти, тютюнопушенето е забранено единствено в случай, че там се организират спортни или културни прояви, през периода на тяхното провеждане. http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/zdravosloven-nachin-na-zhivot/zavisimosti/tyutyunopushene/zabrana-za-tyutyunopushene/

  Коментиран от #11

 • 0815
  Отговор
  11 21:35  12.11.17

  До коментар #10 от "юрист":

  Браво, само плюсчета от мен за всички коментари тук.

  Коментиран от #12

 • юрист
  Отговор
  12 21:45  12.11.17

  До коментар #11 от "0815":

  Когато няма руски тролове, които да пишат неверни неща и които умишлено да смитат под килима всеки един качествен спор, нещата са много лесни- изключително рядко пиша коментари, в които не мога да докажа с текст от закон своите твърдения- просто професионална деформация...

  Коментиран от #15

 • dynamo
  Отговор
  13 21:53  12.11.17

  До коментар #6 от "Дон Тони":

  Напълно ти споделям и ситуацията, и мнението.

 • Бесен Язовец
  Отговор
  14 22:13  12.11.17
  А бе ще си пафкам колкото си искам и изобщо няма да се съобразявам с не пушачите.Преди няколко години бях на Слънчев Бряг зимата имах работа там, има няколоко заведения които бачкат и през зимата заради местните и в едното заведение има два салона за пушачи и не пушачи и познайте не пушачите бяха всичките в салона при пушачите а в салона за не.пуш. абсолютно никой нямаше.
 • въпрос
  Отговор
  15 23:39  12.11.17

  До коментар #12 от "юрист":

  Я кажи ти пушиш ли или не ?
 • Светльо Чернев
  Отговор
  16 09:52  14.11.17

  До коментар #3 от "юрист":

  Принципно си права. Обаче има много заведения с характеристиката на закрит обект, в които се пуши. В някои такива, от хорски срам раздават чашки, чинийки и др. вместо пепелници. Нима РЗИ не го знаят това!?
 • onq s konq
  Отговор
  17 12:39  14.11.17
  Аз си пуша електронната цигара на всички места и не ми пука. Даже мирише на горски плодове около мен.

Напиши коментар:


Публикувай