Last news in Fakti

12 Ноември, 2017 20:11 1 781 17

У нас все повече се пуши в барове и ресторанти

  • пуши-
  • барове-
  • ресторанти-
  • пушене-
  • цигари

Докато в Европа през последните години има тенденция на плавно намаляване на броя на пушещите в ресторанти и барове, у нас те стават все повече и повече, като една от причините е, че забраната не се прилага достатъчно сериозно. Това коментират пред Би Ти Ви началникът на онкологията в София и бивш здравен министър д-р Стефан Константинов и Маша Гавраилова от Коалиция „България без тютюнев дим”.

„През 2010 г. – 2011 г. вещаеха фалити на заведения, отлив на туристи – нищо от това не се случи. Като цяло, забраната се спазва, елитните заведения не си позволяват да я нарушават, но има какво да се желае в почивните дни и определени часове”, посочи д-р Константинов в студиото на „Тази неделя”. По думите му има заведения на „тарикати” и на „близки до определени структури”, които се смятат за недосегаеми, но освен това все още наредбата не е достатъчно ясна в дефиницията си за закрит обект и с това се злоупотребява.

Константинов посочи, че за последните няколко години броят на хората у нас, които не са пушили никога, се е увеличил с 3% т.е. 180 000 души. В същото време обаче подрастващите у нас са на първо място в Европа по тютюнопушене.

Гавраилова заяви, че неправителственият сектор от 2012 г. насам предлага конкретни мерки, за чието приемане няма политическа воля – например при влезли в сила наказателни постановления и продължаващо нарушение обектът временно да се спира или да се глобяват не само пушачът и юридическото лице, но и конкретният служител допуснал тютюневия дим. „Контролът не е толкова ефективен. Здравните инспектори не влизат в заведенията за хранене, те са към Агенцията по храните. Производствените предприятия пък са към Инспекцията по труда. Те трябва да се включат в контрола”, подчерта тя.

Според нея наргилетата са „най-голямото предизвикателство към младите хора”: „Те бяха оставени да си мислят, че не е вредно и сега ще бъде безкрайно трудно да бъдат ограничени”.

През следващата седмица, на 16 ноември, ще се проведе своеобразен Ден без тютюнев дим с призив тогава пушачите да дадат пари не за поредната кутия фасове, а за благотворителна кауза по техен избор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dynamo

    30 8 Отговор
    Едно време г-н Бойко Борисов го беше казал - " Който пуши в заведение е простак" . Слагайте минуси тютюнджии невъзпитани. Това е едно от малкото неща , за които напълно съм съгласен с него.

    Коментиран от #6

  • 2 МТ Гонгаж

    21 2 Отговор
    Пуши се поголовно. Лошо няма само да не пречат на хората които искат чист въздух. А вместо от полицията , ХЕИ , и държавата реват като магарета че няма пари , да почнат с проверките и да глобяват , няма ден няма нощ , спукване от проверки и глоби- ей ти пари , на ден 100 глоби да пишат по 200лв ей ти 20000лв на ден в един град като Варна.А пушенето на наргилета от младите др.сльовци е плод на кофти училищна и соц програма, както и на кофти възпитание у дома.

    Коментиран от #5

  • 3 юрист

    13 5 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: По думите му има заведения на „тарикати” и на „близки до определени структури”, които се смятат за недосегаеми, но освен това все още наредбата не е достатъчно ясна в дефиницията си за закрит обект и с това се злоупотребява....“ Пълни глупости! Пуши се в обособени места, които НЕ СА оградени от 4 стени + таван, а стените им представляват тип ограждения/ като платнища/ и не са от зидария. Когато в едно заведение има обособено такова помещение- 1 калкан+ ограждане с определен тип оградни найлони + подвижен покрив, който може да се отваря, в такъв случай Е ЗАКОННО тютюнопушенето в такова помещение, защото юридически то не се води закрит обект ! Закрит обект ще имаме , когато имате 4 стени със зидария+ стабилен таван- само в такива помещения е забранено тютюнопушенето! Държавните служители да попита правните си дирекции към министерствата, защото иначе будят смях с незнанието си и с неверните си постановки!

    Коментиран от #16

  • 4 ТИКВИ

    3 4 Отговор
    БОЙКО КАК СИ ПУШИ КЪДЕТО СИ ИСКА , ТАКА И ОСТАНАЛИТЕ ДЕБИЛИ
  • 5 юрист

    6 12 Отговор

    До коментар #2 от "МТ Гонгаж":

    Един такъв човек с Вашето мислене, беше пробвал да вдигне скандал във варненско заведение от такъв тип, който е описан в предишният ми коментар, но мнооого бързо му отплуваха гемиите:) Препоръчвам на всеки непушач, ПРЕДИ да вдига скандал и да се пробва да тълкува лаически закона, БЕЗ ДА Е ЮРИСТ, да се посъветва с колеги- адвокати, за да не става за смях, защото не е наясно за самоличността на човека, когото обвинява в тютюнопушене на забранено от закона място, особено , ако се окаже, че този човек е юрист и знае тълкуванието на закона и че не извършва административно нарушение с тютюнопушенето си в помещение, което НЕ Е оградено от 4 зидани/ стабилни стени + стабилен таван...Тогава края на пръчката се обръща срещу наглият , войнстващ, но неук непушач и той ще бере ядове и в съда....

    Коментиран от #8

  • 6 Дон Тони

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "dynamo":

    Слава на Бате Бойко, пуша 2-3 свити цигари качествен тютюн на ден ама не понасям някой да ми пуши във врата и още по-малко целулоза с катрани, особено кат се храня в заведение, само за тази си заслуга заслужава паметник колкото на Альоша в Пловдив

    Коментиран от #13

  • 7 К.К.

    7 1 Отговор
    Във външните палатки да си пушат зимата,но вътре докато обядваш/вечеряш е нагло с пластмасовата чашка с вода.
  • 8 Дон Тони

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "юрист":

    У нас всичко зависи как изглежда човека който вдига скандала, аз редовно докладвам шофьорите пушачи от градският транспорт на телефона в автобусите, инак си пушат като за световно, дори не слизат на спирките да се разтъпчат
  • 9 юрист

    5 1 Отговор
    http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/zdravosloven-nachin-na-zhivot/zavisimosti/tyutyunopushene/zabrana-za-tyutyunopushene/ 2. Приема ли се за закрито обществено място лятна градина в заведение за хранене и развлечение със слънцезащитен навес и странични ветроупорни завеси? Открито обществено място е всяко обществено място, което не е закрито, проветриво е и има естествена въздушна циркулация. Приемаме, че обществено място, което е покрито с покрив/навес и има най-много две плътни стени/страни е открито обществено място. В конкретния случай лятната градина е открито обществено място при наличието на навес и две странични ветроупорни завеси 3. Ако в заведение за хранене и развлечение – кафе аперитив, има помещение, чиито странични части се отварят през летния сезон, приема ли се за закрито обществено място?
    Както вече беше посочено открито обществено място е всяко обществено място, което не е закрито, проветриво е и има естествена въздушна циркулация. В случай, че с отварянето на страничните части на помещението се осигурява естествена циркулация на въздуха, се приема, че обектът е открито обществено място.
    7. Разрешено ли е тютюнопушенето на тераси и балкони към закрити обществени места? Тютюнопушенето на тераси и балкони, като открити пространства, не е забранено.
    ТОВА Е ТЪЛКУВАНИЕ, ДАДЕНО В САЙТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, ОТ САМОТО МИНИСТЕРСТВО. Та- нека незнаещите да четат, вместо да си въобразяват фантазии!
  • 10 юрист

    4 2 Отговор
    И още- 9. Забранено ли е тютюнопушенето на прилежащите тротоари на детски площадки? Тютюнопушенето е забранено само на прилежащия терен на площадката за игра. Забраната за тютюнопушене не се отнася за прилежащите тротоари на площадките за игра.
    8. Забранено ли е тютюнопушенето на открито в плувен комплекс, на територията на който се намират питейни заведения и който не се използва за спортни мероприятия, а за развлекателни цели?
    На откритите плувни басейни, като спортни обекти, тютюнопушенето е забранено единствено в случай, че там се организират спортни или културни прояви, през периода на тяхното провеждане.
    http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/zdravosloven-nachin-na-zhivot/zavisimosti/tyutyunopushene/zabrana-za-tyutyunopushene/

    Коментиран от #11

  • 11 0815

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "юрист":

    Браво, само плюсчета от мен за всички коментари тук.

    Коментиран от #12

  • 12 юрист

    1 6 Отговор

    До коментар #11 от "0815":

    Когато няма руски тролове, които да пишат неверни неща и които умишлено да смитат под килима всеки един качествен спор, нещата са много лесни- изключително рядко пиша коментари, в които не мога да докажа с текст от закон своите твърдения- просто професионална деформация...

    Коментиран от #15

  • 13 dynamo

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дон Тони":

    Напълно ти споделям и ситуацията, и мнението.
  • 14 Бесен Язовец

    1 4 Отговор
    А бе ще си пафкам колкото си искам и изобщо няма да се съобразявам с не пушачите.Преди няколко години бях на Слънчев Бряг зимата имах работа там, има няколоко заведения които бачкат и през зимата заради местните и в едното заведение има два салона за пушачи и не пушачи и познайте не пушачите бяха всичките в салона при пушачите а в салона за не.пуш. абсолютно никой нямаше.
  • 15 въпрос

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "юрист":

    Я кажи ти пушиш ли или не ?
  • 16 Светльо Чернев

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "юрист":

    Принципно си права. Обаче има много заведения с характеристиката на закрит обект, в които се пуши. В някои такива, от хорски срам раздават чашки, чинийки и др. вместо пепелници. Нима РЗИ не го знаят това!?
  • 17 onq s konq

    0 0 Отговор
    Аз си пуша електронната цигара на всички места и не ми пука. Даже мирише на горски плодове около мен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове