1 425 10

Посланикът ни в Сърбия иска обяснение за лекарите

Те бяха задържани за над 5 часа

Светослава Ингилизова

Посланикът ни в Сърбия иска обяснение за тримата български лекари, които бяха задържани в Босилеград. Те бяха част от хуманитарна мисия и трябвало да окажат медицинска помощ на хората в района.

В Босилеград обаче те бяха арестувани и прекараха в местното полицейско управление повече от пет часа. Обяснението на сръбските власти е липса на разрешително. Други видяха в това кампания срещу българското население в Западните покрайнини.

Медиците, които отиват в Сърбия са специалисти по вътрешни болести, УНГ и очен лекар.

„За първи път извършваме такава хуманитарно-медицинска дейност. Пристигнахме към 11 часа на 10-и ноември. Бързо подготвихме нещата си, защото хората вече ни чакаха в салона на културния център. Започнахме прегледите и тогава дойде един мъж, който се представи за наш колега и отговаря за контрола на здравните заведения в Южна Сърбия. Легитимира се и поиска от нас да направим същото – да обясним кои сме и какво правим там. Аз правех тъкмо втория преглед. Най-вероятно този човек беше дошъл по сигнал, защото беше дошъл от Ниш. Той извика полиция, за да се легитимираме”, разказа пред Нова тв д-р Валентин Янев. Той е общопрактикуващ лекар, специалист по вътрешни болести – един от тримата задържани доктори.

На нашите медици им било обяснено, че има ред да извършват лекарска практика в страната. След като попълнили всички документи, ги отвели в полицията.

„Те се държаха много коректно с нас. Нямаше никакви проблеми, просто трябваше да стоим. Нямаше разпит, нито писане на документи. Нищо не ни беше предявено, просто стояхме. Когато попитах шефа на полицейското управление какво чакаме, ми беше обяснено, че сме в режим на информационна справка, което според техните закони означава, че можем да бъдем задържани общо 8 часа. И в края на тези часове, или трябва да ни се връчи обвинение, или да бъдем пуснати”, добави д-р Валентин Янев, общопрактикуващ лекар.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • анализатор
  Отговор
  1 08:45  13.11.17
  като обикновена пенсия моят мозък смята ,че наистина тези доктори не могат просто така без знанието на сърбите да си правят ПИАР. Това си е друга държава. Същото където имаше един зъболекар без стерилизатор,без диплома и т.н. Те нас не лекуват тук без пари че тръгнали в Сърбия Глупавите само верват/каза царят/
 • сандо
  Отговор
  2 08:47  13.11.17
  Ганю балкавски тръгнал да прави самостоятелни прегледи в европата. В друга държава щеха да са вече в затвора но сърбите са малко като нас та са ги пуснали
 • 3 09:46  13.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Пешо
  Отговор
  4 09:46  13.11.17
  Факти -Сръбските власти се подиграват с българите в Западните покрайнини ,но платените и жадни за кръв журналя веднага излизат с позиция и на “Лошия Матеиал” не му се налага да мисли

 • трънчанин
  Отговор
  5 10:10  13.11.17
  В Трън има болница, ремонтирана от американците по времето на бомбадировките над Сърбия. и там ако не се лъжа имаше навремето подобна хуманитарна мисия ама от американски лекари (нали бяхме съюзници срещу Сърбия). Ама все пак тази дейност е била в болница а не в културно-информационен център, каквото и да означава това. Освен това хуманитарна помощ звучи много тревожно и на практика означава че този район е засегнат от някакво бедствие и напълно изоставен от държавата. Мисля че Сърбия няма да позволи това!?
 • ХАСАН
  Отговор
  6 11:21  13.11.17
  Ако са толкова хуманииарни тия хора да отидат по села да правят безплатни прегледи!
 • ИванХасан
  Отговор
  7 11:28  13.11.17
  Утре ще отида на площада в Босилеград и ще разпъна една сергия с марули с надпис "Хуманитарна търговия" ! Поредна БГ Простотия ! За разлика от нас ,хората си спазват закона !
 • Гуньо Простия
  Отговор
  8 11:59  13.11.17
  Боже,божеее какви ДЕБИЛИ ни управляват.Пак ще ядеме бахурата май.
 • 9 12:21  13.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Старгейт
  Отговор
  10 12:47  13.11.17
  Абе може ли във Босилеград да отворя хуманитарен публичен дом и гей бар???Значи персонала ще ми е отличен-Воленчо,Валерко,Джамбазко,Кунева,Раданчо,Цачева.Ааа и да не плащам нищо за далаверата.Ще се застъпи ли за ме посланника,много го моля.

Напиши коментар:


Публикувай